Jij bent belangrijk

Categorieën: Blogs

De weken zijn voorbij gevlogen! Vandaag staat de laatste aflevering van ‘Eerlijke foto’ op Videoland. En dat betekent ook dat het tijd voor mijn laatste blogpost. Vandaag wil ik een paar van mijn belangrijkste lessen van de afgelopen jaren met je delen. Hopelijk zijn ze voor jou net zo waardevol als voor mij.

In mijn boek Op je lijf geschreven heet het eerste hoofdstuk: ‘Het is niet je lijf dat je in de weg zit, je bent het zelf’. Jarenlang geloofde ik dat als ik mijn lijf maar zou veranderen, dat mijn leven dan zou veranderen. En dat ik dan eindelijk écht gelukkig zou worden. Een van de grootste lessen die ik leerde was dat het allemaal niets met mijn lijf te maken had. De echte issue was hoe ik naar mezelf keek. Diep van binnen zag ik mezelf als ‘niet goed genoeg’. Dit hing ik op aan mijn lichaam, maar het zat in alles. Ik durfde vaak mijn mond niet open te trekken, was bang om iets doms te zeggen. In werksituaties nam ik regelmatig genoegen met te weinig geld. En in de liefde pikte ik het als iemand van mij geen prioriteit maakte. Het werkte door in alles. En ik geloof dat heel veel mensen hiermee worstelen.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door N A O (@na0__)

 

 

Jij bent belangrijk

We kennen allemaal het voorbeeld van het eigen zuurstofmasker eerst opzetten en dan pas anderen helpen, toch? Maar hoe vaak passen we dat echt toe in ons leven? Hoe vaak zet jij jezelf echt op die eerste plek? Vooral in de liefde heb ik moeten leren mezelf belangrijk te maken. Ik liep veel te hard voor partners die mij zagen als optie in plaats van een prioriteit. En toen ik dat in ging zien, veranderde er heel veel. Heel lang stond er op mijn spiegel ‘You are important’. Die reminder elke ochtend en avond zien was precies wat ik nodig had om het anders te gaan doen. Dus ik hoop dat jij ook een reminder voor jezelf opschrijft die je elke dag nodig hebt. Want: ook jij bent belangrijk.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door kendra austin 🍒 (@kendramorous)

 

Maak je eigen eerlijke foto

We moeten het natuurlijk ook even hebben over dat waar alles mee begon: de eerlijke foto van Miljuschka. Voordat je in de paniek schiet: je hoeft niet meteen in je blootje of in lingerie op de kiek. En je hoeft hem niet eens te delen op social media. Een #EerlijkeFoto maken is vooral iets wat je voor jezelf doet. Een paar tips om mee aan de slag te gaan:

  • Maak de foto op een moment dat je je goed voelt;
  • Kies voor daglicht. Plaats je camera/telefoon dus in de buurt van een raam;
  • Maak jezelf comfortabel. Zet een fijn muziekje op. Dans voordat je de foto maakt. Zorg voor een dosis good vibes;
  • Wees lief voor jezelf bij het bekijken van de foto’s. Het is oké als je ze niet (meteen) mooi vindt;
  • Gebruik geen filters en fotoshopapps;
  • Blij met je foto? Deel ‘m op social media met de hashtag #EerlijkeFoto!

 

Jezelf fotograferen is een supergoede manier om met een meer positieve of neutralere blik naar je eigen lijf te gaan kijken. Fotografeer jezelf uit zoveel mogelijk verschillende hoeken. Experimenteer met outfits. Niet meteen blij met de foto’s? Dat kan en is helemaal niet gek. Bewaar ze toch en bekijk ze op een later moment opnieuw. Blijf ook vooral steeds foto’s van jezelf maken of vraag iemand ander om je ermee te helpen. Je zult merken dat het ‘went’ en dat je met de tijd met een mildere blik naar jezelf kunt kijken.

 

Een lijf dat je niet gebruikt kun je niet waarderen

In de stories van week 2 – je vindt ze terug in de #EerlijkeFoto highlight – gaf ik al de tip om te stoppen met het uitstellen van de dingen die je echt wil doen. Daar wil ik je nu ook weer aan herinneren. Als je niet happy bent met je lichaam zul je vaak de neiging hebben het een beetje te gaan verstoppen. Maar daarmee houd je jezelf op precies dezelfde plek. Doen wat je altijd hebt gedaan – of al langere tijd doet – zal je precies dezelfde resultaten geven. Een lijf dat je niet gebruikt, kun je niet waarderen. Dus ga je lijf gebruiken voor de dingen die je echt wilt doen. Wat staat er op je lijstje? Danslessen volgen? Ga het doen. Ik raad Deusa, Rachaila en Taneesha aan. Bij Rachaila kun je ook hoepellessen doen. Een geweldige manier om weer te connecten met het kind in je jezelf. Wil je je anders kleden? Meer kleur dragen of juist wat strakkere kleding? Wacht niet tot je die kilo’s bent afgevallen, of juist bent aangekomen of voordat je lijf strakker is, doe het nu. Echt, het leven is te kort. Stel jezelf deze vraag: Zijn er dingen die ik niet doe vanwege mijn lichaam? Heb ik het gevoel dat mijn lijf anders moet zijn voordat ik bepaalde dingen ‘mag’ van mezelf. Mijn advies: stop met uitstellen. Je verdient die dingen nu al. Echt.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VH. (@vivianhoorn)

 

Zelfvertrouwen groeit niet in comfort zones

Misschien denk je nu: ‘Ja maar, ik durf al die dingen die ik eigenlijk wil doen gewoon echt niet!’. Snap ik. Zo was en dacht ik jarenlang ook. Het probleem was dat ik daarmee ook het leven dat ik echt wilde maar bleef uitstellen. Jarenlang. En geloof me, het is zonde om jezelf de dingen die je echt wil niet te gunnen. Jij verdient het om happy te zijn. Jij verdient het om je goed te voelen. Jij verdient het om de ruimte in te nemen die je nodig hebt. Maar de bal ligt wel echt bij jou. Hoe eng en spannend het ook is, jij bent de enige die jezelf het leven kan geven dat je echt wil. Dus … wat is het dat je vandaag voor jezelf gaat doen?

Dank je wel dat je erbij was de afgelopen vier weken. Bekijk ook zeker de lees-, luister- en volgtips bij blog 1, blog 2 en blog 3. Leuk als je me gaat volgen op Instagram. En sowieso hopelijk tot een volgende keer!

LEESTIPS

Het F*ck it Dieet: ideaal boek voor als je wilt stoppen met je eindeloze afvalpogingen en een meer relaxte relatie wil krijgen met je eetpatroon. In het boek staan veel tips over intuïtief eten. 

Uit beeld: in dit boek deel Amber haar persoonlijke verhaal rondom haar eetstoornis, maar ook vooral over wat we van onszelf vragen en verwachten. Aanrader!

You have the right to remain fat: dit manifest gaat helemaal over kritisch kijken naar dieetcultuur, het afleren van vetfobie en leren je eigen lijf meer te vertrouwen.  

Mayra Louise
Mayra Louise (@mayralouise) is al jaren een van de frontvrouwen van de self-love en body acceptance beweging in Nederland. Ze is auteur van ‘Op je lijf geschreven’ en tekstschrijver. In haar privéleven is ze single mama van een dochter.