Heb jij een aardbeienplant in de tuin? Dan kun je dus aardbeien stekken!

Categories: ArtikelenTags:

Wil jij ook verse aardbeien uit eigen tuin? Aardbeien kweken is makkelijker dan je denkt! In deze blog legt Floor uit hoe je zelf aardbeienplanten kunt stekken en kweken.

Het is aardbeientijd! Oh, wat zijn die rode vruchtjes lekker, en al helemaal als ze nog warm zijn van de zon. Bij mij halen ze vaak de keuken niet eens, maar zitten ze al in mijn mond. Je kunt ze naar mijn idee het beste plukken in de ochtend als het zonnetje er nog even heeft opgestaan. De aardbei zit dan nog vol vocht en is dus sappiger en de warmte van de aardbei maakt hem net wat zoeter. 

Maar wist je dat je aardbeien stekken ook kan? Ik leg het je hieronder uit.

door Floor Korte – zij schrijft op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

Aardbeien kweken in de moestuin doe je zo

Aardbeien stekken? Eerst afdekken!

Niet alleen wij vinden aardbeien lekker, maar de vogeltjes ook. Hebben de kleine witte bloemen plaats gemaakt voor deze vruchten en misschien niet allemaal rood maar wel al aan het kleuren, zorg dan dat je de vruchten afdekt tegen vogelvraag maar ook de bodem bedekt met een dikke laag stro.

Waarom doe is dit eigenlijk? Het laagje stro op de bodem zorgt ervoor dat als de vruchten zwaarder worden de grond niet raken en kunnen gaan rotten en je ze lekker zelf nog op kan eten. Ook helpt het om de bodem langer vochtig te houden zodat je minder vaak water hoeft te geven. Aardbeien houden niet van hele natte wortels, dan kunnen ze gaan rotten, dus geef enkel water als je merkt dat de grond onder het stro heel erg droog is of dat het blad wat gaat hangen. De planten dek je af met kippengaas zodat de vogels ervan af blijven en jij er heerlijk van kan snoepen.

Uitlopers van de aardbeienplant

Voordat je het stro tussen de plantjes legt, let dan meteen op de uitlopers die aan de plantjes ontstaan. Aan deze uitlopers komen nieuwe plantjes, de baby’tje die uiteindelijk zorgen voor de voortplanting van het ras. Als je al deze uitlopers laat zitten, dan zul je merken dat deze baby’s het hele aardbeienbed overnemen en er niet voldoende voeding in de grond zit om nog aardbeien aan te maken maar enkel blad voor de baby’s en dat willen we natuurlijk niet, we willen aardbeien en het liefste sappige rode. De uitlopers kun je dus het beste wegknippen.

Uiteraard zou ik Floor niet zijn als ik hier iets mee zou kunnen doen dus ik gooi ze uiteraard niet weg, want ik plant ze gewoon weer uit in potjes en maak er nieuwe aardbeienplantjes van. Dan ga je dus niet alleen aardbeien kweken, maar meteen ook aardbeien stekken!

Aardbeien stekken doe je zo:

  • Zorg eerst voor voldoende uitlopers, het liefste al met worteltjes vanaf de moederplant (dit is de plant die jij zelf geplant hebt),  deze kun je met een snoeischaar terug knippen tot de worteltjes.
  • Haal alle overtollige takjes en dorre blaadjes van de baby plantjes af en tel het aantal uitlopers dat je in potjes wil zetten.
  • Neem potjes van ca. 9 cm en vul deze met universele potgrond of moestuingrond.
  • Doe in ieder potje een aardbeien uitloper/stek en druk de grond rondom de stek voorzichtig aan.
  • Geef de plantjes nu water. Zet ze de eerste 2 weken niet in deze felle zon maar op een halfschaduw plek. Zodat de plant zich eerst kan focussen op het aanmaken van de wortels. De stekken hebben net wat meer water nodig dat andere plantje, dus houd ze in de gaten en houd de grond vochtig.

Hoe herken je een uitloper?

Als je aan de voet van de plant kijkt, zie je 3 verschillende steeltjes; 1 ervan heeft meteen een blad, 1 ervan heeft een trosje met bloemen of misschien al aardbeien en 1 ervan is heel erg lang en heeft uiteindelijk een klein mini plantje. Dit is een uitloper, dus knip hem af bij de voet van de plant.

Meer lezen over moestuinieren?

In mijn boek ‘De moestuin’ leg ik je er alles over uit hoe je een eigen moestuin aanlegt! Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.