Dahlbowl met linzen en spinazie

Dahlbowl met linzen, spinazie en een gekookt eitje

Dat ik een fan ben van de Indiase keuken is inmiddels vast geen geheim meer. Sowieso van de Aziatische keuken in het algemeen. Deze dahlbowl is een twist op een traditionele dahl en is mijn manier om meatless Monday te ‘doen’ met dit lekkere gerecht.

Dahl (het wordt ook wel dal, dhal of daal genoemd/geschreven dus kies zelf wat je leuk vindt) wordt traditioneel meestal met linzen gemaakt, die dan lekker lang gekookt worden zodat je een dikke curry-achtige substantie krijgt. Dahl is per definitie meestal vegetarische dus deze versie van mijn dahlbowl is daar een logisch gevolg van.

Ik maakte al eerder een dahl met geroosterde bloemkool, maar dit gerecht is weer heel anders van smaak. Ik gebruikte dit keer gedroogde rode linzen. Linzen koken veel sneller dan andere peulvruchten dus je kunt ze prima gedroogd gebruiken.

Ook fijn omdat je het lang kunt bewaren en handig om altijd op voorraad te hebben voor als je last minute wat lekkers op tafel wilt zetten.

Met spiegeleitje

Natuurlijk kun je het ei bakken zoals je zelf het lekkerste vindt maar ik kies toch meestal voor een spiegeleitje bij mijn dahlbowl. Simpelweg doordat de eidooier dan zo lekker door de bowl heen loopt en het extra smeuïg maakt. Serveer de dahlbowl met verse koriander (of gebruik peterselie als je geen koriander lust) en een lekker knapperige Turks brood.

De dahlbowl is ook heel goed in te vriezen. Dan uiteraard zonder het spiegelei. Bewaar het in een afgesloten vrieszak (handig want die kun je plat neerleggen) voor 2-3 maanden.

 

Dahlbowl met spinazie

Dhalbowl van linzen en spinazie met een spiegelei

Een lekkere vegetarische maaltijd om de week mee te beginnen
4.64 van 11 stemmen
Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Porties 4 personen
Calorieën 381 kcal

Ingrediënten
 

  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 kerrieblaadjes o.a. online; optioneel
  • 200 g gedroogde rode linzen
  • 1 groentebouillonblokje à 500 ml bouillon
  • 4 eieren
  • 100 g babyspinazie
  • zeezoutvlokken en zwarte peper
  • 2 tomaten in stukjes
  • ½ bosje verse koriander blad geplukt
  • 1 platbrood of Turks brood in stukken gescheurd

Instructies
 

  • Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een wok. Fruit hierin de ui 5 minuten op laag vuur. Voeg de knoflook, komijn en kerrieblaadjes toe en bak 1 minuut mee.
  • Schep de linzen erdoor. Giet er 500 ml kokend water bij en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Kook de linzen op niet al te hoog vuur in 10-15 minuten gaar. Houd de dikte van de dhal in de gaten; het eindresultaat hoort eerder wat vochtig te zijn. Dreigt de dhal te droog te koken, voeg dan nog wat kokend water toe.
  • Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een grote antiaanbakpan. Bak hierin op middelhoog vuur 4 spiegeleieren.
  • Roer de spinazie met zeezoutvlokken en peper naar smaak door de dhal en laat even slinken. Schep de dhal in kommen, leg er steeds een spiegelei op en verdeel de tomaten en koriander erover. Serveer met het brood.
  • Diepvriestip: De dhal kun je invriezen; het blijft dan 2-3 maanden goed. Voeg de spinazie en het spiegelei pas toe wanneer je ze dhal serveert.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 381kcalKoolhydraten: 47gProteine: 22gVet: 12gVerzadigde vetten: 2gTrans Fat: 1gCholesterol: 164mgNatrium: 390mgKalium: 966mgVezels: 18gSuiker: 7gVitamine A: 3214IUVitamine C: 32mgCalcium: 125mgIJzer: 6mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.