Dahlbowl met linzen en spinazie

Dat ik een fan ben van de Indiase keuken is inmiddels vast geen geheim meer. Ik ben namelijk gek op de volledige Aziatische keuken: curry‘s, soepen, bowls – I can’t get enough! Dit keer maak ik een traditionele dahl bowl met een twist. Ik maak de bowl compleet vegetarisch, ook wel is lekker zo’n meatless Monday!

Dahl bowl met linzen en spinazie

Dahl (het wordt ook wel dal, dhal of daal genoemd,  dus kies vooral zelf wat je leuk vindt) is een gerecht gemaakt van gedroogde peulvruchten. Meestal zijn het linzen of spliterwten, die dan lang gekookt worden zodat je een dikke curry-achtige substantie krijgt. Het fijne aan deze peulvruchten is dat ze erg gezond zijn. Ze zitten namelijk vol met eiwitten en vezels. Vaak wordt het gerecht goed op smaak gebracht met allerlei kruiden, zoals: komijn, kurkuma, koriander en garam masala – hiervan krijgt het een kenmerkende smaak. 

Dahl is per definitie vegetarisch, dus deze versie van mijn dahlbowl is daar een logisch gevolg van. Ik maakte al eerder een dahl met geroosterde bloemkool, maar dit gerecht is weer heel anders van smaak. Ik gebruikte dit keer gedroogde rode linzen. Linzen koken veel sneller dan andere peulvruchten dus je kunt ze prima gedroogd gebruiken. Daarnaast kun je gedroogde linzen lekker lang bewaren, het is handig om een voorraadje in huis te hebben, voor als je last minute wat lekkers op tafel wilt zetten.

Met spiegeleitje

Natuurlijk kun je het eitje bakken, zoals je zelf het lekkerste vindt. Toch is mijn favoriet voor dit gerecht een spiegelei. Simpelweg omdat de eidooier dan zo lekker door de bowl heen loopt en het gerecht extra smeuïg maakt. De dahlbowl serveer ik met wat verse koriander. Lust je geen koriander? Gebruik dan wat verse peterselie. Verder vind ik het ontzettend lekker om hier zelfgemaakt naan brood bij te serveren. Probeer je het uit?

Krijg je het gerecht niet in een keer op? Dan heb ik goed nieuws voor je. Deze dahlbowl is namelijk ook heel goed in te vriezen (uiteraard wel zonder het spiegeleitje). Je kunt het gerecht voor 2-3 maanden invriezen zonder dat het gerecht er minder op wordt. Zelf ga ik meestal voor een afgesloten vrieszak, die zijn handig omdat je ze plat neer kunt leggen. Zo houd je meer ruimte over voor jouw andere maaltijden.

Dahlbowl met spinazie

Dhalbowl van linzen en spinazie met een spiegelei

Een lekkere vegetarische maaltijd om de week mee te beginnen
4.44 van 37 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Porties 4 personen
Calorieën 381 kcal

Ingrediënten
 

  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 kerrieblaadjes o.a. online; optioneel
  • 200 g gedroogde rode linzen
  • 1 groentebouillonblokje à 500 ml bouillon
  • 4 eieren
  • 100 g babyspinazie
  • zeezoutvlokken en zwarte peper
  • 2 tomaten in stukjes
  • ½ bosje verse koriander blad geplukt
  • 1 platbrood of Turks brood in stukken gescheurd

Instructies
 

  • Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een wok. Fruit hierin de ui 5 minuten op laag vuur. Voeg de knoflook, komijn en kerrieblaadjes toe en bak 1 minuut mee.
  • Schep de linzen erdoor. Giet er 500 ml kokend water bij en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Kook de linzen op niet al te hoog vuur in 10-15 minuten gaar. Houd de dikte van de dhal in de gaten; het eindresultaat hoort eerder wat vochtig te zijn. Dreigt de dhal te droog te koken, voeg dan nog wat kokend water toe.
  • Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een grote antiaanbakpan. Bak hierin op middelhoog vuur 4 spiegeleieren.
  • Roer de spinazie met zeezoutvlokken en peper naar smaak door de dhal en laat even slinken. Schep de dhal in kommen, leg er steeds een spiegelei op en verdeel de tomaten en koriander erover. Serveer met het brood.
  • Diepvriestip: De dhal kun je invriezen; het blijft dan 2-3 maanden goed. Voeg de spinazie en het spiegelei pas toe wanneer je ze dhal serveert.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 381kcalKoolhydraten: 47gProteine: 22gVet: 12gVerzadigde vetten: 2gTrans Fat: 1gCholesterol: 164mgNatrium: 390mgKalium: 966mgVezels: 18gSuiker: 7gVitamine A: 3214IUVitamine C: 32mgCalcium: 125mgIJzer: 6mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.