Zweedse gehaktballetjes met rösti

Tijd

Categorieën: Diner, Gezond, Recept

Misschien ben je inmiddels alweer druk met het maken van vakantieplannen of misschien heb je besloten om dit jaar een keer over te slaan. Omdat er veel meer mensen dan anders nu de vakantiedagen thuis door gaan brengen, hebben we de komende tijd regelmatig een aantal heerlijke Europees getinte gerechten voor je.

Zweedse gehaktballetjes

Te beginnen met een klassieker: Zweedse gehaktballetjes. Behalve bekend bij Ikea zijn ze ook gewoon heel erg lekker en makkelijk om te maken.

Ik serveer de balletjes altijd graag met een grote groene salade en lekker krokant gebakken rösti. Een aardappelgratin misstaat er ook niet bij!

Het maken van de zweedse gehaktballetjes is heel eenvoudig. Het enige waar je even rekening mee moet houden is dat de balletjes wat steviger worden door ze 15 minuten in de koelkast te laten rusten voor je ze bakt.

Zweedse gehaktballetjes met rosti

Zweedse gehaktballetjes met rösti

4.25 van 4 stemmen
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Gezond, Zweeds
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 40 gram boter
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 aardappel gekookt
  • 250 gram rundergehakt
  • 3 el paneermeel
  • 1 ei
  • 100 ml slagroom
  • 2 el peterselie fijngehakt
  • Peper en zout

Rösti

  • 300 gram vastkokende aardappel
  • 2 el fijngesneden bieslook
  • 25 gram boter
  • 2 el koolzaadolie
  • Peper en zout

Instructies
 

Instructies

  • Smelt een eetlepel boter in een koekenpan en fruit de ui daarin glazig op laag vuur.
  • Prak de aardappel heel fijn en meng met het ui, gehakt, paneermeel, ei en de helft van de slagroom, kneed goed door. Voeg peper, zout en fijngehakte peterselie toe. Vorm 24 kleine balletjes. Zet het voor 15 minuten in de koelkast.
  • Verhit de rest van de boter en bak de gehaktballetjes in 8 tot 10 minuten rondom bruin en gaar. Giet de rest van de room erbij en laat de balletjes nog even sudderen.
  • Rasp de aardappelen grof met een keukenmachine of rasp. Schep bieslook, peper en zout erdoor.
  • Verhit in een koekenpan de boter en olie samen en schep er acht hoopjes aardappel in. Druk plat tot koekjes en bak op redelijk hoog vuur knapperig en bruin aan beide kanten.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.