Kardemombullar – Zweedse kardemombroodjes

2 uur 50 minuten

Categories: Brood recepten, Recept

Move over cinnamonbuns en hej hej kardemombullar! Dit zoete en ietwat bloemig smakend gebakje is een van de redenen waarom ik zo dol ben op Zweden. Kardemombullar worden gekruid met – surprise, surprise – kardemom en zijn door hun knapperige buitenkant en fluffy, licht kleverige binnenkant haast onmogelijk te weerstaan. Ze lijken misschien ingewikkeld om te maken, maar dat valt reuze mee. Ik leg het je stap voor stap uit!

Een lesje in Zweedse cultuur

Wanneer je aan Zweden denkt dan denk je aan: uitgestrekte bossen, oneindig veel meren, elanden, een taal waar je geen chocola van kunt maken maar hoogstwaarschijnlijk ook aan fika. Want als er iets is wat de Zweden serieus nemen dan is het hun koffie-break. En een goede koffiepauze is natuurlijk niet compleet zonder – je raadt het al – gebak.  

In Zweden is “fika” een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Het is in wezen een koffiepauze, waarbij mensen de kans krijgen om te genieten van een kopje koffie en een zoete traktatie. Daarnaast is het ook een sociaal moment dat mensen de kans geeft om te praten met collega’s of vrienden. Hierdoor is fika een culturele traditie. Op veel werkplekken in Zweden is het zelfs gebruikelijk om twee verplichte fika’s per dag te hebben. Naast dat fika een (koffie)pauze betekent wordt het in Zweden ook als werkwoord gebruikt: “ik fika twee keer per dag”. Nog meer weten over Fika? Lees hier mijn artikel over deze Zweedse koffie-break..

Kardemombullar knopen

Ik begrijp dat je nu helemaal uitkijkt naar je eigen fika met kardemombullar maar je wellicht nog een beetje zorgen maakt over hoe je dit in hemelsnaam voor elkaar moet krijgen. No worries, I got you!

Dit recept is vrij eenvoudig en levert gegarandeerd heerlijke kardemombroodjes op. Het lastigste is waarschijnlijk het vormen van de broodjes, hiervoor heb ik een gedetailleerde uitleg gegeven in het recept. Maar maak je geen zorgen als ze er de eerste keer niet perfect uitzien, want je techniek zal ongetwijfeld verbeteren naarmate je de kardemombullar vaker maakt. Övning ger färdighet tenslotte. Enne, anders zullen ze er heus niet minder door smaken. Geniet ervan en vergeet niet om wat tijd uit je dag vrij te maken om te genieten van een of twee fika’s!

In de knoop?

Krijg jij het knopen van je kardemombullar toch niet helemaal onder de knie? Bestel dan hier Miljuschka Magazine No6: de kerst– en wintereditie. Hierin laat ik namelijk stap voor stap zien hoe je de broodjes het beste kunt knopen. Behalve deze Zweedse traktatie vind je in de nummer ook hartverwarmende kerstmenu’s, showstelende desserts en staat dit nummer bomvol met het lekkerste comfortfood en nog veel meer. Trust me: die wil je niet missen. En zoals je weet druk ik alleen wat er besteld wordt, dus weer er op tijd bij.

Kardemombullar

Kardemombullar

No ratings yet
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 10 minuten
Wachttijd 1 uur 40 minuten
Totale tijd 2 uur 50 minuten
Gang Snack
Porties 14 stuks

Benodigdheden

  • staande mixer met deeghaak
  • Deegroller
  • Bakpapier
  • plasticfolie
  • Bakkwast

Ingrediënten
 

  • 250 ml volle melk
  • 170 g ongezouten roomboter
  • 1 zakje gedroogde gist 7 g
  • 450 g bloem + extra om te bestuiven
  • 200 g lichte basterdsuiker
  • 4 tl gemalen kardemom
  • ½ tl zout
  • 1 el zonnebloemolie
  • ½ tl vanille-extract
  • 4 el parelsuiker bakwinkel of online te bestellen

Instructies
 

  • Verwarm de melk met de helft van de boter in een steelpan tot lauwwarm, ca. 38 °C. Schenk in een kommetje, voeg de gist toe en laat 10 minuten staan. Meng in de kom van de staande mixer (of in een mengkom als je het met de hand gaat kneden) de bloem met 75 g basterdsuiker, 2 tl kardemom en het zout. Voeg het gistmengsel toe en kneed met de deeghaak op middelhoge stand in ca. 8 minuten tot een glad en elastisch deeg. Kneed je het met de hand, kneed het dan ca. 12 minuten. Vorm het deeg tot een bal, maak de mengkom schoon en bestrijk hem dun met de olie. Leg het deeg erin en dek af met een vochtige keukendoek. Laat minimaal 45 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek of tot het in volume verdubbeld is.
  • Meng 75 g basterdsuiker met de rest van de boter en 1½ tl kardemom, bewaar buiten de koelkast tot gebruik.
  • Bestuif het werkblad licht met bloem en rol het deeg uit tot een staande rechthoek van ca. 30 x 50 cm. Bestrijk het deeg met de kardemomboter. Vouw aan de onderkant 1/3 van het deeg naar boven en aan de bovenkant 1/3 van het deeg naar onderen, zodat een soort envelop ontstaat.
  • Rol het deeg in de breedte iets uit en snijd het vervolgens in de breedte in ca. 14 repen van 2-2½ cm. Snijd elke reep in de lengte in 2 gelijke stroken, maar laat de stroken aan 1 kant aan elkaar zitten.
  • Pak steeds een reep aan beide uiteinden vast en draai de 2 stroken om elkaar heen tot een spiraal, rek de reep al draaiend iets uit. Pak vervolgens 1 uiteinde van de spiraal vast en wikkel de spiraal 2 keer losjes om je vingers. Wikkel het uiteinde van de spiraal loodrecht over het midden van het gedraaide deeg tot een soort knoop en stop het naar de onderkant van de knoop in. Maak zo 14 broodjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk een stuk plasticfolie met olie, dek de broodjes er mee af en laat nog 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C (hete lucht 200 °C). Bak de broodjes in het midden van de oven in ca. 10 minuten goudbruin en gaar.
  • Verhit intussen in een steelpan de rest van de basterdsuiker (50 g), kardemom, het vanille-extract en 40 ml water en roer tot de suiker is opgelost. Bestrijk de hete broodjes met de siroop en bestrooi met de parelsuiker. Laat ze iets afkoelen.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.