Vega gehaktballetjes uit de oven

50 minuten

Op zoek naar een lekker vegetarisch recept? Maak dan deze vega gehaktballetjes uit de oven. Serveer met verse gnocci en je hebt een maaltje zo lekker dat je je bord erbij aflikt.

Vega gehaktballetjes

Vegetarische gehaktballen, dat is natuurlijk best een gekke naam voor iets waar helemaal geen gehakt aan te pas komt. Als vegetariër of flexitariër hoef je het al lang niet meer zonder gehaktbal te stellen. Tegenwoordig zijn er legio alternatieven die qua smaak al lang niet meer onderdoen voor de Oer-Hollandse bal. Daarbij zijn ze vaak ook nog eens een stuk gezonder en milieu- en diervriendelijker! Ik maakte deze vega balletjes met linzen en aubergine, maar mocht je dat willen dan zou je ze natuurlijk ook kunnen maken van vegetarisch gehakt.

Vega gehaktballetjes uit de oven

Vega gehaktballetjes uit de oven

3.65 van 20 stemmen
Bereidingstijd 25 minuten
Oventijd 25 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 Personen

Benodigdheden

  • IJstang van 5 cm doorsnede
  • Keukenmachine
  • Blender

Ingrediënten
 

Vegetarische gehaktballen

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 aubergines
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 400 g groene linzen
  • rasp van 1/2 citroen
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • peper en zout

Gnocchi

  • 500 g gnocchi di patate
  • 15 g platte peterselie
  • 15 g basilicum
  • 40 g pijnboompitten
  • 15 g Parmezaanse kaas
  • peper en zout
  • olijfolie
  • citroensap

Instructies
 

Vegetarische gehaktballen

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aubergine in kleine stukjes. Hak de ui en knoflook fijn en laat de linzen uitlekken.
  • Verhit de olie in een pan met dikke bodem, bak de aubergine, ui en knoflook op matig vuur tot goudbruin voor ca. 10 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten.
  • Doe de inhoud van de pan met de linzen, citroenrasp, bloem, ei en zout en peper in een keukenmachine en pulseer tot een grof mengsel. Schep met de ijstang 12-16 balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in 20-25 minuten goudbruin.

Gnocchi

  • Kook de gnocchi volgens de verpakking in een ruime pan gezouten water. Bewaar 150 ml van het kookvocht.
  • Rooster de pijnboompitten. Doe de basilicum, peterselie, pijnboompitten, Parmezaanse kaas het kookvocht in een blender en pureer tot een gladde saus. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de groene saus door de gnocchi en verdeel over diepe borden. Verdeel de vegetarische gehaktballen over de borden. Breng op smaak met olijfolie en een kneepje citroensap en wat basilicumblaadjes.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Vega gehaktballetjes uit de oven

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.