Gehaktballetjes in zoetzure saus met ananas en paprika

40 minuten

Vandaag maak ik gehaktballetjes in zoetzure saus met ananas en paprika. Een explosie van smaken, en het is ook nog eens ontzettend makkelijk!

Gehaktballetjes 

Ik heb meerdere gehaktbal recepten (van pittige Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus tot Oud-Hollandse gehaktballen), dus het komt vast niet als een verrassing als ik zeg dat ik er dol op ben. Je kunt immers ook nooit genoeg recepten hebben, toch? Vandaag gebruik ik varkensgehakt, maar dit kun je naar wens makkelijk vervangen door rundergehakt, half-om-half of vegetarisch gehakt.

Met deze gehaktballen-maker maak je de ballen binnen een handomdraai – hoewel je het natuurlijk ook ideaal met je handen kunt doen. Maak je handen een beetje vochtig bij het draaien van de ballen.

Ik serveer de gehaktballetjes met een heerlijke zoetzure saus met ananas en paprika. Dit zorgt voor een frisse smaak combinatie met het vlees. Om het gerecht helemaal af te maken, kan je het serveren met rijst en gewokte groente. Of kies eens voor gebakken aardappeltjes en een frisse salade!

Gehaktballetjes in zoetzure saus met ananas en paprika

Gehaktballetjes in zoetzure saus met ananas en paprika

Gehaktballetjes in zoetzure saus met ananas en paprika

4.34 van 3 stemmen
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht, Snack
Porties 4 personen
Calorieën 432 kcal

Ingrediënten
 

  • 2 sneetjes witbrood korstjes eraf
  • 4 el melk
  • 300 g varkensgehakt
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 2 cm gemberwortel geraspt
  • 1 ei losgeklopt
  • 3 el sojasaus
  • zout en zwarte peper
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 paprika’s liefst verschillende kleuren, in stukken
  • 1 klein blikje ananasstukjes 227 g
  • 125 ml passata
  • 3 el wittewijnazijn

Instructies
 

  • Doe het witbrood in een kommetje met de melk. Laat een paar minuten weken in de melk. Knijp uit, scheur in stukjes en doe in een mengkom. Gooi de melk weg.
  • Voeg het varkensgehakt toe samen met de sjalot, de gember, het ei, 1 eetlepel sojasaus, zout en peper. Meng goed door elkaar en vorm tot 12 kleine gehaktballetjes.
  • Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes gaar en rondom bruin.
  • Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een tweede koekenpan. Roerbak de paprika 5 minuten. Voeg de ananasstukjes met sap en al toe, de passata, 3 eetlepels wittewijnazijn en de rest van de sojasaus. Breng aan de kook en laat in 5 minuten inkoken tot een zoetzure saus.
  • Proef de saus, pas indien gewenst de smaak aan door nog iets meer sojasaus of azijn toe te voegen. Serveer de gehaktballetjes in zoetzure saus met bijvoorbeeld rijst en gewokte groenten.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 432kcalKoolhydraten: 25gProteine: 18gVet: 29gVerzadigde vetten: 8gPolyunsaturated Fat: 3gMonounsaturated Fat: 15gTrans Fat: 1gCholesterol: 96mgNatrium: 1339mgKalium: 635mgVezels: 3gSuiker: 14gVitamine A: 2191IUVitamine C: 86mgCalcium: 74mgIJzer: 3mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.