Rösti met zalm

45 minuten

Zin in een decadent ontbijtje? Deze rösti met zalm is weer eens iets anders dan de standaard boterham of croissant en een perfect begin van een smakelijk weekend.

Rösti 

Wist je dat de rösti – spreek uit: reusjtie – uit Zwitserland komt? Deze populaire aardappelkoek kennen we allemaal, maar ik bedoel nu niet de aardappelrondjes uit het vriesvak van de supermarkt. Deze lijken in de verste verte niet op traditionele rösti. Het enige dat ze gemeen hebben is dat ze beiden van aardappel gemaakt worden, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Een échte rösti is gemaakt van geraspte aardappel (en alleen aardappel), op smaak gebracht met peper en zout en gebakken in boter. That’s it.

Voor het maken van een goede rösti is het belangrijk dat je de aardappelen niet afspoelt na het raspen. Het zetmeel van de aardappel zorgt er namelijk voor dat de rösti niet uit elkaar valt tijdens het bakken. Over het type aardappel verschillen de meningen. Persoonlijk gebruik ik het liefste een iets kruimige aardappel. De buitenkant wordt dan lekker knapperig en de binnenkant blijft mooi gooey. Kies je voor een vastkokende aardappel dan blijft de binnenkant van je rösti iets steviger. Probeer gewoon even uit wat jij het lekkerst vindt.

Rösti met zalm en edamame-avocadopuree

Ik ben groot fan van basisrecepten waar je vervolgens naar hartenlust mee kunt variëren. Rösti van aardappel is het originele recept, maar je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om deze te maken van zoete aardappel. En met de toppings kun je sowieso helemaal los gaan, denk bijvoorbeeld aan krokant gebakken spek, een gepocheerd eitje en verse kruiden, of gegrilde groenten als courgette of paprika. Allemaal heerlijk.

Zo maak ik hem:

@miljuschka

Deze reuze rösti is mega lekker! Dit keer met gerookte zalm, dille, avocado en sojaboontjes. Kijk ook naar deze prachtige kleuren! 🥑🧡 #foodlovers #easyrecipe #foodies #rösti #avocado #food #foryoupage #foryou #foodtok

♬ All the Fun We Had Together – Official Sound Studio

Rosti met zalm

Rösti met zalm

4.12 van 9 stemmen
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Brunch, Lunch, Ontbijt
Porties 4 Personen

Benodigdheden

  • Blokrasp of keukenmachine
  • 2 Koekenpannen 24 cm

Ingrediënten
 

  • 2 kg aardappels
  • 4 eieren
  • 350 g edamame boontjes diepvries
  • 3 avocado’s
  • 1/2 komkommer
  • 4 el witte wijnazijn
  • 1,5 el suiker
  • 60 g roomboter
  • 300 g plakjes gerookte zalm
  • 4 takjes dille
  • tuinkers een flinke hand
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht)
  • Ontdooi de edamame. Schud ze in een mengkom en schenk er kokend water overheen tot ze onderstaan. Laat ze 5 minuten afgedekt staan. Halveer ondertussen de avocado’s, verwijder de pitten en schep met een lepel het vruchtvlees in de maatbeker. Giet de edamame boontjes af en pureer ze samen met de avocado’s, met een staafmixer, tot een gladde spread. Breng op smaak met peper en zout. Zet tot gebruik in de koelkast.
  • Snijd de komkommer in dunne plakjes. Giet de witte wijnazijn in een diepbord, meng de suiker en wat zout erdoor en leg de plakjes komkommer in de azijn. Laat tot gebruik staan.
  • Klop de eieren los. Schil de aardappels en rasp ze grof met behulp van een blokrasp of keukenmachine. Doe ze direct over in een mengkom en roer de losgeklopte eieren erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit 15 gram roomboter per koekenpan. Zet twee koekenpannen op het vuur, je bakt voor ieder één rösti. Schep een kwart van het aardappelmengsel in elke pan. Druk met de achterkant van een lepel goed aan. Bak de rösti op middelhoog vuur in 6-7 minuten goudbruin.
  • Keer de rösti om en bak de andere kant ongeveer 3 minuten. Leg de rösti's op een bord, dek af met aluminiumfolie en houd ze in de oven warm. Bak de andere twee rösti’s op dezelfde manier.
  • Bestrijk elke rösti met een paar eetlepels edamame-avocadopuree, verdeel de gerookte zalm over de rösti's, leg de ingelegde komkommers erop en garneer met dille en tuinkers.
  • Tip: Ook lekker met een dikke yoghurt zoals skyr in plaats van de puree.
  • Tip 2: Voor een vegetarische variant: vervang de zalm door gewokte bimi, broccoli of groene asperges. Rasp hier lekker wat citroen over en bestrooi met wat chilivlokken.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Rosti met zalm

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.