Vandaag een klassieker: Zweedse gehaktballetjes. Behalve bekend bij Ikea zijn ze ook gewoon heel erg lekker en makkelijk om te maken.
Ik serveer de Zweedse gehaktballetjes altijd graag met een grote groene salade en lekker krokant gebakken rösti. Een aardappelgratin misstaat er ook niet bij!
Het maken van de Zweedse gehaktballetjes is heel eenvoudig. Het enige waar je even rekening mee moet houden is dat de balletjes wat steviger worden door ze 15 minuten in de koelkast te laten rusten voor je ze bakt.

Zweedse gehaktballetjes met rösti
Ingrediënten
Ingrediënten
- 40 gram boter
- 1 ui gesnipperd
- 1 aardappel gekookt
- 250 gram rundergehakt
- 3 el paneermeel
- 1 ei
- 100 ml slagroom
- 2 el peterselie fijngehakt
- Peper en zout
Rösti
- 300 gram vastkokende aardappel
- 2 el fijngesneden bieslook
- 25 gram boter
- 2 el koolzaadolie
- Peper en zout
Bereidingswijze:
Instructies
- Smelt een eetlepel boter in een koekenpan en fruit de ui daarin glazig op laag vuur.
- Prak de aardappel heel fijn en meng met het ui, gehakt, paneermeel, ei en de helft van de slagroom, kneed goed door. Voeg peper, zout en fijngehakte peterselie toe. Vorm 24 kleine balletjes. Zet het voor 15 minuten in de koelkast.
- Verhit de rest van de boter en bak de gehaktballetjes in 8 tot 10 minuten rondom bruin en gaar. Giet de rest van de room erbij en laat de balletjes nog even sudderen.
- Rasp de aardappelen grof met een keukenmachine of rasp. Schep bieslook, peper en zout erdoor.
- Verhit in een koekenpan de boter en olie samen en schep er acht hoopjes aardappel in. Druk plat tot koekjes en bak op redelijk hoog vuur knapperig en bruin aan beide kanten.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.