Zelf een pizzabodem maken: dat doe je zo
Het liefst maak ik mijn eigen pizzabodems. Dat ik makkelijker dan je denkt! Hieronder deel ik graag mijn basisrecept.
- 250 gr bloem type 00
- 5 gr gedroogde gist
- 1 tl zout
- 130 ml lauwwarm water
- 1 el olijfolie
Roer de gist door het water en laat 10 minuten staan. Meng zout, olijfolie en het gistwater door de bloem en kneed 10 minuten tot een zacht deeg. Dit kan met de hand, maar ook met een keukenrobot met een kneedhaak.
Maak een bal van het deeg, doe in een kom en laat, afgedekt met een theedoek, rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dit duurt ongeveer een half uur.
Verwarm de oven voor op 250˚C. Als je een pizzasteen hebt is dat ideaal. Bestrooi je werkblad met wat bloem, verdeel het deeg in twee stukken en kneed even door. Rol uit tot 2 dunne lappen.
Beleg de pizza met je favoriete ingrediënten. Bak in de hete oven voor ongeveer 15 minuten of tot goudbruin en knapperig.
De ideale gadgets voor zelf pizza maken
Mijn favoriete pizza recepten
Pizza napolitana met ansjovis
Ik pretendeer niet dat ik de beste pizzabakker ben van Nederland – en na de geweldige pizza’s die we in Italië hebben gegeten durf ik dat al helemaal niet meer te beweren, maar deze overheerlijke pizza Napolitana is een hele goede versie. Zelf pizza maken was nog nooit zo leuk!
Het beste maak je het deeg voor de pizza Napolitana natuurlijk zelf. Maar wil je het sneller en makkelijker? Koop dan een kant- en klare pizzabodem. Daar heb je tegenwoordig redelijk goede varianten van. Je kunt het in een blikje kopen (zoals de croissants) of in een rol. Whatever strikes your fancy.
Qua beleg is een pizza Napolitana vrij simpel. In de basis is het een pizza met tomaten en mozzarella. Ansjovis wordt er ook bijna altijd bij gebruikt, maar vind je dat echt niet lekker dan kun je het weglaten of vervangen voor bijvoorbeeld pittige worst.
Je vindt het recept voor deze pizza hier.

Lente pizza met bonenspread
Dit is mijn ultieme lente pizza: een pizza met bonenspread en een lekker frisse doperwtensalade. Het is weer eens een hele andere manier om een pizza te maken. Eigenlijk gebruik je hier de pizzabodem als een soort brood; deze bak je ‘kaal’ af. Vervolgens beleg je deze krokante bodem met de heerlijke bonenspread en dit top je dan weer af met de lekker frisse doperwtensalade. Kortom: de lente op je bord!
Doordat je hier eigenlijk alleen de bodem van de pizza bakt kun je er ook een hele snelle versie van maken, door de pizza met bonenspread te maken met een kant- en klare pizzabodem. Je kunt die tegenwoordig heel goed kopen in de supermarkt. Neem dan natuurlijk niet de pizzabodems waar al tomatensaus op zit, maar kies voor bijvoorbeeld een groentebodem of een andere bodem die je nog af moet bakken.
Zelf pizza maken wordt helemaal makkelijk als je deze pizza met bonenspread serveert op flatbread. Je ziet: er zijn genoeg snelle opties te bedenken voor deze lekkere lente pizza.
Je vindt het recept voor deze pizza hier.

Pizza prosciutto
Bij het bedenken van recepten uit de Airfryer kon een pizza natuurlijk niet ontbreken. Zeker niet nu er een ontzettend handig pizza insert voor is gekomen, waarmee het maken van een lekkere pizza een peuleschil is geworden.
Een randvoorwaarde voor mij bij een goede pizza is veel kaas. Heerlijk! Op deze pizza verstopte ik dan ook geraspte oude kaas en romige buffel mozzarella. Voor de tomatensaus kun je eenvoudigweg passata gebruiken die je op smaak maakt met peper en zout. Voor wat extra Italiaanse vibes aan mijn airfryer pizza gebruik ik wat lepeltjes pesto die ik verdeel over de pizza.
Je vindt het recept voor deze pizza hier.

Pizza met champignons
Deze pizza met champignons kun je beleggen met jouw favoriete paddenstoelen. Zelf je bodem maken is natuurlijk het allerlekkerst voor dit recept!
Je vindt het recept voor deze pizza hier.
