Zelf babyhapjes maken: tips van mama Mil

Categories: ArtikelenTags:

Is jouw kindje toe aan zijn eerste hapje of ben je al wat verder in het proces en wil je graag meer koken voor jouw kleintje? Ik heb het maken van babyhapjes altijd geweldig gevonden en vertel je in dit artikel dan ook graag over hoe je dat het beste kunt aanpakken. Disclaimer vooraf: ik ben natuurlijk geen diëtist of kinder-voedingsdeskundige. Ik schrijf vanuit mijn eigen ervaring en opgedane kennis, maar raadpleeg bij twijfel altijd een echte deskundige.

Veggies first

Waar vroeger het advies was om te beginnen met zoet, wordt tegenwoordig aangeraden om je baby eerst groente te geven en dan pas fruit. De reden hiervoor is dat de natuurlijke smaakvoorkeur van een kindje zoet is. Dingen als banaan en aardbei vinden ze over het algemeen toch wel lekker, terwijl ze aan iets als broccoli misschien meer moeten wennen. Door te beginnen met groente, vergroot je de kans dat je kind straks gemakkelijk veel verschillende hapjes eet. Hartstikke belangrijk natuurlijk. Veggies first dus. Hierbij is het handig om zeker in het begin een aantal dagen achter elkaar hetzelfde hapje aan te bieden. Zo krijgt je kindje de kans om te wennen aan de smaak en kom je erachter of hij of zij misschien gevoelig is voor een bepaald ingrediënt. 

Zelf babyhapjes maken tips van mama Mil min

Vanaf zes maanden

Hoewel wordt gezegd dat je vanaf vier maanden kunt beginnen met vaste voeding, is het in veel gevallen beter om te wachten totdat een kindje iets ouder is, tenminste een maand of zes. Pas dan is hun lichaam beter in staat om vast voedsel te verteren en kunnen ze goed rechtop zitten – wat het hele proces ten goede komt. In eerste instantie is het geven van babyhapjes bedoeld om te oefenen. Alles wat baby’s nodig hebben in het eerste jaar zit in principe in borstvoeding of flesvoeding en aanvullend geef je hapjes. Schiet dus niet in de stress als jouw kind nog niet zoveel zin heeft in vaste voeding, dat hoeft ook nog helemaal niet! In het begin duwt je zoon of dochter automatisch zijn of haar tong naar buiten, waardoor het misschien lijkt alsof het hapje helemaal niet in de smaak valt. Daar heeft het niets mee te maken: het naar buiten duwen van de tong is een reflex en gaat vanzelf over.

Aan de kook

Voor het maken van babyhapjes kun je investeren in een speciale ‘babycooker’. Daarmee kun je stomen én blenden, heel handig als je van plan bent om veel voor je kindje te gaan koken. Natuurlijk kun je ook stomen in een gewone (stoom)pan, maar een babycooker maakt je kokende leven wel echt een stuk makkelijker. Het ouderschap is al zwaar genoeg, nietwaar? Als je voor je kindje gaat koken is stomen sowieso een goede methode. Hierdoor blijven er meer vitamines en mineralen behouden dan wanneer je het in water zou koken. Ook harde fruitsoorten zoals appel en peer kun je beter eerst verhitten voordat je het aan je baby geeft, omdat het daardoor gemakkelijker verteerbaar is. Bij veel van dit soort apparaten kun je instellen hoe fijn je het hapje gepureerd wilt hebben. Er wordt aangeraden om na een poosje je kind hapjes te geven met wat meer textuur, zodat hij of zij ook daaraan went.

Rapley-methode

Sommige ouders zweren bij gepureerde hapjes, anderen vinden de Rapley-methode heel goed werken. Hierbij krijgt een kindje hele stukken groente en fruit, die hij of zij dan zelf kan ‘eten’. In het begin is dat meer sabbelen dan echt eten, maar gaandeweg kunnen ze er steeds beter mee overweg. Voordelen kunnen zijn dat een baby meteen verschillende texturen ervaart én dat hij of zij zelf het tempo kan bepalen. Dat is vaak fijn voor kinderen, ook in een later stadium, omdat ze zo leren vertrouwen op hun eigen tempo en beter leren aanvoelen wanneer ze genoeg hebben gehad. Als je je kind steeds voert, kunnen ze blijven eten om jou een plezier te doen of omdat ze hebben geleerd dat ze complimenten krijgen als hun bordje leeg is.

Zelf babyhapjes maken tips van mama Mil 3 min

Vet lekker

Voor baby’s is vet heel belangrijk: niet voor niets is moedermelk hartstikke hoog in vetgehalte. Het is daarom een goed idee om een beetje vet toe te voegen aan de hapjes die je aan je baby geeft. Een olie van goede kwaliteit bijvoorbeeld, of avocado. Het vet helpt je kindje ook om de andere voedingsstoffen in het hapje goed op te nemen. Je kunt de hapjes verder pureren met een scheutje stoomvocht of een beetje (moeder)melk, zodat ze lekker smeuïg worden.

Hapjes invriezen

Omdat je baby in het begin maar heel kleine hoeveelheden eet, is de vriezer je beste vriend. Door hapjes te maken en meteen in kleine porties in te vriezen, hoef je niets weg te gooien, bespaar je tijd en heb je altijd vers gemaakt eten bij de hand. Ik deed dat graag in siliconen bewaarbakjes die speciaal voor babyvoeding zijn, maar een ijsblokjesvorm voldoet ook. Na het stomen en pureren van het hapje doe je het in zo’n vorm en vries je het in. Zodra de blokjes helemaal zijn bevroren, kun je ze in een diepvriesbak doen (vergeet er niet duidelijk op te zetten wat de inhoud is en wanneer je ze gemaakt hebt) en een nieuwe lading maken. De avond voordat je een hapje aan je kindje wilt geven, kun je er dan een blokje uithalen en het in de koelkast laten ontdooien.

Baby-favorieten

Als je gaat beginnen met koken voor je baby, zijn bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, zoete aardappel, avocado en pompoen fijne opties. Wortel, bietjes, doperwten (die uit de vriezer zijn prima!) en gewone gestoomde aardappels doen het ook vaak goed bij mini’s. Als je kindje eenmaal gewend is aan de afzonderlijke smaken, kun je de groenten ook gaan mixen. Fruitsoorten die het vaak goed doen zijn banaan, mango, peer, appel, blauwe bessen en aardbei.

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.