5 sausjes om zelf te maken

Categories: Artikelen, Bijgerechten

Mijn favoriete sausjes haal ik niet uit een potje, maar maak ik zelf: dit zijn 5 sausjes om zelf te maken.

In 2015 kreeg ik de kans om voor 24Kitchen naar Amerika te reizen. Het werd een onvergetelijke road trip door Texas, LA en New York. Ik werd verrast door de foodtruckcultuur! Of je nu trek hebt in een snelle snack, een bereid stuk vlees of een taco: je vindt het op straat.

De komende tijd zal ik een aantal foodtruck recepten met jullie delen. Maar nu eerst een artikel met 5 heerlijke sausjes voor bij deze recepten. Leuk om zelf te maken!

1 – Avocadopuree

Avocadopuree is een van de meest eenvoudige sausjes om te maken. Het kost je niet meer dan 5 minuten van je tijd. Door er wat tomaatjes, koriander, ui en chilipeper aan toe te voegen maar je er guacamole van, maar zonder is hij ook erg lekker. Serveer bij taco’s of Mexicaanse limoenkip.

Avocadopuree

Avocadopuree

No ratings yet
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Basisrecept

Benodigdheden

  • Keukenmachine

Ingrediënten
 

  • 1 avocado
  • 1/2 tl cayennepeper
  • Zout en versgemalen peper
  • Limoensap

Instructies
 

  • Pureer de ingrediënten in een keukenmachine tot een romige avocadopuree.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
 

2 – Saffraanmayonaise

Als je opzoek bent naar een zoet romig sausje, dan is saffraanmayonaise een aanrader. Lekker om te serveren met garnalenspiesjes of een salade met vis.

saffraanmayonaise

Saffraanmayonaise

No ratings yet
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Basisrecept

Benodigdheden

  • Aluminiumfolie

Ingrediënten
 

  • 4 eidooiers
  • 2 tl Dijonmosterd
  • 1 mespunt zout
  • 3 tl wittewijnazijn
  • 250 ml milde olijfolie
  • 6 draadjes saffraan
  • Citroensap
  • Peper

Instructies
 

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Meng de eidooiers, de mosterd, het zout en de azijn met een garde goed door elkaar.
  • Giet druppelsgewijs de olijfolie erbij en blijf kloppen.
  • Schenk als de mayonaise dikker wordt en circa een derde van de olie is bijgevoegd de rest van de olie er in een straaltje bij.
  • Verhit de saffraan op een stukje aluminiumfolie boven een gasvlam en verpulver met een vijzel of de bolle kant van een lepel. Voeg toe aan de mayonaise.
  • Verdun deze eventueel nog met een beetje water en voeg naar smaak een paar druppel citroensap en een snufje peper toe.
  • Laat even staan.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
 

3 – Mother Truckersaus: een van mijn favoriete sausjes

mother trucker saus

Dit heerlijke sausje van bieten, veganaise en tahin is heerlijk om te serveren bij een (vega)burger. Makkelijk om te maken en een vrolijk kleurtje door de bieten. En natuurlijk voor bij de Mother Trucker Burger.

Mother Truckersaus

4.67 van 3 stemmen
Bereidingstijd 5 minuten
Gang Basisrecept

Benodigdheden

  • Blender

Ingrediënten
 

  • 100 gr veganaise
  • 1 gekookte biet
  • 1 el tahin
  • Zout en vergemalen peper

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een saus.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

4 – Mangosalsa

Deze heerlijke salsa is lekker pittig door de pepers. Om hem iets frisser te maken, kan je er nog voor kiezen om komkommer aan deze sausjes toe te voegen.

Mangosalsa recept

4.88 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Vegan, Vegetarisch

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 2 mango’s
  • 1 rode ui
  • Een paar takjes verse koriander
  • 1 rode peper of jalapeño-peper
  • 1/2 rode paprika
  • 1 el citroensap
  • Scheutje olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Instructies
 

Instructies

  • Snijd de mango’s in mooie blokjes, snipper de rode ui, snijd de rode peper of jalapeño-peper fijn (houd de zaadjes erin als je van extra pittig houdt), snijd de rode paprika in kleine blokjes gesneden (zonder zaadlijsten). Pers 1 el citroensap uit.
  • Meng alle ingrediënten bij elkaar in een kom en breng op smaak met wat olijfolie, zout en versgemalen zwarte peper. Zet in de koelkast tot gebruik.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

5 – Bietenhangop

bietenhangop

De bietenhangop lijkt in de eerste instantie misschien een beetje op de mother truckersaus, maar hij smaakt anders. Serveer bij een lekker stukje gefrituurde vis.

hangop

Bietenhangop

No ratings yet
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Gang Basisrecept

Benodigdheden

  • Schone theedoek of kaasdoek
  • Vergiet

Ingrediënten
 

  • 2 l karnemelk
  • 150 ml bietensap
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Instructies
 

  • Maak een dag van tevoren de hangop. Maak de theedoek of kaasdoek nat en wring hem goed uit.
  • Leg hem in het vergiet en zet dit op een pan of kom.
  • Schenk de karnemelk in het vergiet op de theedoek en zet 24 uur in de koelkast.
  • Schep de dag erna de vaste massa (de hangop) uit de theedoek in een kom.
  • Kook 150 ml bietensap in tot dik en stroperig en meng met de hangop.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
 
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.