5x tips om je bord mooi op te maken

Categorieën: Kooktips

Een bord? Een canvasdoek bedoel je! Een mooi opgemaakt bord kan eruit zien als een echt kunstwerk. Het bord is als het ware het doek waar je wat moois op gaat creëeren. Ik kan ervan genieten als een bord zo mooi is opgemaakt. Het is dan echt een feestje om te beginnen met eten. Hoe je dit thuis doet? Hier vind je mijn vijf tips voor het opmaken van een bord.

1. Kies het perfecte servies

Je kent het wel, het mooie servies waar ze het eten op serveren in restaurants. Het juiste servies kiezen is belangrijk en zegt ook heel veel over hoe de gehele opmaak van het bord eruit komt te zien. Want vind je zelf ook niet, een bord met een aparte vorm en structuur doet toch meer voor het oog dan een standaard wit bord. 

2. Creëer hoogte

Je hoeft het eten niet allemaal uit te leggen over het bord. Ga juist de hoogte in en bouw van onder naar boven. Als je dit zelf lastig vind kun je hier ook een mal voor gebruiken. Dit geldt overigens niet voor alle gerechten. Bepaalde gerechten zijn ook niet gemaakt om ‘te stapelen’ en zijn mooier als het plat op het bord ligt. Zo kun je bijvoorbeeld pannenkoeken op elkaar leggen voor een leuk beeld of een pasta en de ingrediënten op elkaar leggen in plaats van los naast elkaar.

3. Gebruik contrasterende kleuren

Hoe meer tijd je besteed aan de presentatie van je gerecht, hoe meer je zorgt voor visuele interesse bij de mensen. Gebruik dus verschillende kleuren, bijvoorbeeld kleuren die je niet zo s nel bij elkaar zou gebruiken. Dit kun je gemakkelijk doen door producten te gebruiken die kleurrijk zijn. Bijvoorbeeld wortels, rode kool, salade, bonen, blauwe bessen etc. Frisse kleuren doen het altijd beter op het bord.

Deze regenboogsalade ziet er ook uit als een feestje!

4. Keep it simple

Elk gerecht heeft een hoofdingrediënt en dat is ook gelijk het focuspunt. Leg de andere ingrediënten apart in kleinere hoeveelheden ernaast. Want te veel op het bord kan de uitstraling beïnvloeden. Dus onthoud less is more. Dit geldt ook voor sausjes. Sausjes kun je ook los van jet bord serveren in kleine schaaltjes. 

5. Finishing touch

En last but not least, de finishing touch, oftewel de garnering, moet natuurlijk niet worden vergeten. Je kunt bijvoorbeeld eetbare bloemen toevoegen of andere kruiden zoals: tuinkers, tijm of basilicum. Een beetje groen doet veel voor het totale plaatje.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Maak van jouw bord een prachtig kunstwerk alsof je uiteten bent. Duik de keuken in en ga experimenteren. Ik ben benieuwd naar het resultaat! Tag mij op Instagram via @miljuschka of gebruik #miljuschka

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.