Een wok is een veelgebruikt keukengerei in de Aziatische keuken, met name in Chinese, Thaise en andere Zuidoost-Aziatische culinaire tradities. Het is een diepe, ronde pan met hoge zijden en een bolvormige bodem. Traditioneel zijn woks gemaakt van materialen zoals gietijzer, koolstofstaal of roestvrij staal. Van snelle noedels tot heerlijke curry’s je maakt het allemaal in een wok.
Wokken
Als er iets is wat ik lekker vind, dan zijn het de wok gerechten uit de Aziatische keuken. Zodra ik mijn wok erbij pak, de olie heet is en het vlees begint te schroeien, kan mijn geluk niet meer op. Ik ga al watertanden bij het idee! En wist je dat jij met de juiste technieken en tips, binnen no time een heerlijke wok maaltijd op tafel zet? Ja heus, je waant je direct in Azië!
Wat is een wok?
Een wok is een veelgebruikt keukengerei in de Aziatische keuken, met name in Chinese, Thaise en andere Zuidoost-Aziatische culinaire tradities. Het is een diepe, ronde pan met hoge zijden en een bolvormige bodem. Traditioneel zijn woks gemaakt van materialen zoals gietijzer, koolstofstaal of roestvrij staal. Van snelle noedels tot heerlijke curry’s je maakt het allemaal in een wok.
Wok tips
Wokken is iets wat je onder de knie moet krijgen. Er bestaan namelijk een aantal spelregels, die jouw gerechten naar een hoger niveau kunnen tillen. Zo is het van belang dat je altijd zorgt dat jouw pan goed heet is voordat je start met koken. Wokken doe je namelijk altijd op een hoge temperatuur. Daarnaast heb je een olie nodig, die goed heet kan worden, zodat deze niet verbrand bij een hoge temperatuur. Verder is het van belang om geheel voorbereid te zijn, zodra je gaat wokken. Nog even snel tussendoor iets snijden, zit er bij wokken niet in. Wokken doe je met hete olie, pas daarom altijd op en zorg ervoor dat kinderen niet in de buurt van de pan komen, tenzij deze volledig is afgekoeld.
Wok gerechten
Wokken is fantastisch, vooral omdat deze maaltijden lekker snel klaar zijn. Door de hoge temperatuur wordt jouw gerecht snel gegaard zonder dat het uitdroogt. Dit maakt wokken ideaal voor drukke dagen waarop je niet veel tijd hebt om te koken. Daarnaast is wokken enorm veelzijdig, je kunt iedere keer weer experimenteren met vis, vlees en groenten, rijst en noedel combinaties.
Mijn favoriete recepten van dit moment, zijn mijn: snelle roerbak met gehakt, peultjes, prei en champignons, snelle roerbak met groene kool en biefstukpuntjes, snelle nasi met prei en cavolo nero, pasta met gewokte snijbiet en feta-roomsaus, bami goreng met kip-tofugehaktballen en veel groenten, satécurry, spruitjes op z’n Aziatisch, Pad Thai met kip, vega(n) pad thai met bloemkool en broccoli, gebakken rijst met garnalen, nasi met tempeh, champignons en bladgroente, Japanse nasi met edamame, mie met spitskool, broccoli en cashewnoten en chow mein.
Meer recepten vind je op Miljuschka.nl.