Bami goreng met kip-tofugehaktballen en veel groenten

Vandaag verschijnt het nieuwe boek van Vanja van der Leeden: Insane. Een eerlijk verhaal over een haalbaar, divers en gebalanceerd eetpatroon.

insane vanjaZe toont met de nodige zelfspot en relativering hoe zij een balans vond in haar eetgedrag. In dit kookboek laat ze zien hoe ze doorgaans thuis eet; dat is altijd lekker en ‘best gezond’. Want als Vanja één ding geleerd heeft in haar zoektocht naar een gezond eetpatroon, is dat je er vooral niet te streng en dogmatisch mee om moet gaan.

Vanja schreef eerder de boeken Indorock en Indostok. Insane is een boek zoals we van haar gewend zijn: met gerechten die stijf staan van de smaak, op unieke wijze vastgelegd door haar man en culinair fotograaf Remco Kaarijeveld. Het geheel is doorspekt met persoonlijke foto’s en verhalen.

Wil je dit boek bestellen? Kijk dan hier.

Bami goreng met kip-tofugehaktballen en veel groenten uit Insane

Speciaal om dit boek te vieren, mocht ik één van haar recepten uit dit boek doorplaatsen: die voor haar bami goreng met kip-tofugehaktballen en veel groenten. Een ‘vitaminebom-bami met ballen’, aldus Vanja. Je gebruikt hiervoor een mengsel van tofu én kipgehakt.

Tip: de gehaktballetjes kun je ook al eerder voorbereiden, dit is namelijk het meeste werk. De bami goreng maak je natuurlijk het liefst nét van tevoren.

Bami goreng met kip tofugehaktballen en veel groenten

Bami goreng met kip-tofugehaktballen en veel groenten

4.67 van 6 stemmen
Bereidingstijd 1 uur
Gang diner, Hoofdgerecht
Keuken Indonesische keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

Voor de ballen

  • 100 gram stevige tofu
  • 1 bosui
  • 2 cm gember
  • 1 knoflookteen
  • 300 gram kipgehakt of pulseer kippendijen tot niet al te fijn in de keukenmachine
  • 1 el vissaus sojasaus kan ook, of half-half
  • rasp van ½ bio-limoen
  • 1 ei
  • 3 el paneermeel of maizena

Voor de bami goreng

  • 250 gram volkorentarwenoedels of gewone tarwenoedels
  • 1 el goede sesamolie ik gebruik die van Kadoya
  • 250 gram sugarsnaps of peultjes
  • 400 gram spitskool of witte kool
  • 1 winterwortel
  • 2 sjalotten gepeld
  • 5 knoflooktenen gepeld
  • zout
  • 1 tl witte peper
  • 1 tl korianderzaad
  • 5 el neutrale olie
  • 2 eieren
  • 2 el kecap manis
  • 4 el sojasaus of oestersaus

Instructies
 

  • Vouw een stuk keukenpapier dubbel, plaats de tofu ertussen en leg op een bord. Zet er iets zwaars op zodat het overtollige vocht eruit lekt. Of doe het quick and dirty: pers het water met je handen uit de tofu boven de gootsteen. Knijp hard en grondig en denk aan iemand die je niet uit kunt staan.
  • Snijd de bosui in dunne ringetjes en doe in een kom. Schil het stukje gember en rasp het op een fijne rasp boven de kom tot pulp. Doe hetzelfde met de knoflook. Voeg het kipgehakt toe, de vissaus, de limoenrasp en het ei. Verkruimel de uitgelekte tofu en voeg toe aan de kom. Voeg het paneermeel toe en kneed alles goed door. Maak je handen vochtig en vorm er balletjes van ter grootte van een kleine walnoot. Laat opstijven in de koelkast. De gehaktballetjes kun je ook al eerder voorbereiden, dit is namelijk het meeste werk.
  • Zet een pan water op en kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Denk eraan dat je de bami nog bakt straks, dus kook de noedels al dente. Giet af, spoel met koud water en meng met de lekkere sesamolie.
  • Bereid de groenten voor: snijd de sugarsnaps en de kool in reepjes, halveer de wortel en snijd in halve plakjes.
  • Maak een bumbu door de sjalotten, de knoflook, een snuf zout, de witte peper en het korianderzaad fijn te malen in een hoge maatbeker met de staafmixer. Verhit een grote wok of wadjan. Voeg 1 eetlepel olie toe en roerbak de bumbu zeker 7 minuten op halfhoog vuur. Swipe de bumbu even naar de zijkant van de wok.
  • Schenk nog 2 eetlepels neutrale olie in de wok. Kluts de eieren los en roerbak ze kort. Meng de bumbu er weer door, voeg een klein scheutje water toe en voeg dan de voorbereide groenten toe. Roerbak tot de groenten gaar zijn, maar nog wel beet hebben.
  • Verhit intussen een ruime koekenpan en voeg 2 eetlepels neutrale olie toe. Bak de kipballetjes op niet te hoog vuur aan alle kanten mooi bruin en gaar. Dat duurt zo’n 8 minuten. Schud de pan af en toe om de ballen te keren.
  • Doe de bami bij de groenten in de wok en roerbak nog een paar minuten. Schenk er de kecap manis op en de sojasaus of oestersaus. Roerbak de bami op hoog vuur nog een paar minuten zodat alles gemengd is.
  • Serveer de bami met ballen en een lekkere sambal. Recepttester Wouter sprietst er nog wat limoen over.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Bami goreng met kip tofugehaktballen en veel groenten

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.