De Tsjechische keuken is een stevige, rijke keuken met invloeden uit Duitsland, Hongarije en Oostenrijk. Dit zijn al mijn Tsjechische recepten.

Er wordt vrij veel vlees gegeten, vooral varkensvlees is er heel populair. Ik hou op zijn tijd wel van stevige kost, en heb daarom mijn favoriete Tsjechische gerechten verzameld.

Knoedels & varkensvlees

Door het klimaat in Tsjechië, met lange en koude winters, wordt er niet zoveel groente en fruit verbouwd. In de traditionele keuken ligt het accent dan ook op vlees en koolhydraten, met een glansrol voor hartige én zoete ‘knoedels’, al dan niet gevulde deegballetjes. Wild, graan en paddenstoelen zijn er veel in Tsjechië, en vormen dan ook een belangrijk onderdeel van de Tsjechische-keuken.  Ook goedgevulde soepen worden veel gegeten. Aardappelsoep bijvoorbeeld, of deze biersoep met venkel.

Tsjechisch zoet

Binnen de Tsjechische keukentraditie wordt ook veel en graag gebakken. Veel plekken hebben een ‘cukrárna’, een Tsjechische patisserie. Daar vind je allerlei zoets, zoals bijvoorbeeld bábovka, een traditionele tulband. Zin om Tsjechische koekjes te bakken? Dan zit je goed met dit recept voor ‘zwarte zieltjes’, chocoladekoekjes die gebakken worden voor een feest dat lijkt op onze Sinterklaas.

Heb je zin om je onder te dompelen in de Tsjechische-keuken? Hieronder vind je een hele verzameling van recepten uit deze rijke keuken.