Duivelsbrood uit Tsjechie
Duivelsbrood uit Tsjechië
Eerlijk gezegd was ik vooral geïntrigeerd door de naam van deze lekkere sandwich; Duivelsbrood. Ook wel Topinky genaamd in Tsjechië. Het is de Tsjechische manier om te kijken naar knoflook brood. Daar kun je het nog het beste mee vergelijken. Het ‘duivelse’ van dit brood slaat vooral op het pit van de chili pepers. Nu kun je dit natuurlijk makkelijk aanpassen aan je eigen wensen. Het brood is sowieso erg lekker.
Om het Duivelsbrood te maken koos ik voor stevige zuurdesem boterhammen. Dat is fijn omdat het brood stevig is en daardoor goed de lading kan dragen. Want je belegd het gebakken brood goed met lekker veel gehaktmengsel.
Maken van het duivelsbrood
Je begint het maken van het duivelsbrood met de topping. Hiervoor verhit je een ruimte koekenpan en bak je hierin de uien lekker zacht tot ze mooi en glazig zijn. Voeg de paprikablokjes eraan toe, de knoflook en de rode peper. Zoals ik al zei, hou je niet zo van pittig verminder de hoeveelheid rode peper dan. Of wil je het pittiger doe er dan nog wat chilivlokken doorheen.
Je voegt nu het gehakt toe en je bakt dit tot het mooi gaar is voor je de tomatenblokjes en de kruiden erdoor doet. Laat het geheel een klein kwartiertje pruttelen.
Je kunt dit gerecht wat minder vet maken door het brood te bereiden in een broodrooster maar oorspronkelijk hoor je het brood wel te frituren. En dat maakt het wel net nog even wat lekkerder. Want alles wat gefrituurd is, is tenslotte lekker! :)
Om dit lekkere lunchgerecht af te maken beleg je de gefrituurde boterhammen met een flinke laag van je gehaktmengsel en je topt het af met lekker veel geraspte oude kaas.
Check hier alle Tsjechische gerechten!
Duivelsbrood
Ingrediënten
- 8 stevige plakken mooi zuurdesem brood
- 2 el olijfolie
- 2 uien gesnipperd
- 2-3 rode spaanse pepers zaadlijsten verwijderd, gesnipperd
- 1 rode paprika in blokjes
- 300 gr rundergehakt
- 1 blik tomatenblokjes
- 5 teentjes knoflook gesniperd
- 200 gr pittige oude kaas geraspt
- 1 el gedroogde kruiden
Instructies
- Verhit een ruime koekenpan met de olie en bak hierin de ui glazig. Voeg de paprikablokjes toe, de knoflook en de rode peper.
- Voeg nu het gehakt toe met de kruiden. Rul het gehakt tot het gaar is bruin. Roer de tomatenblokjes erdoor.
- Laat een klein kwartiertje pruttelen.
- Verhit nu een andere koekenpan met een flinke laag olie en frituur hier de boterhammen in tot aan beide kanten goudbruin. Besprenkel met een klein beetje zout.
- Serveer de boterhammen met een het gehaktmengsel en bestrooi ruim met de geraspte kaas.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.