Aardappelsoep

Aardappelsoep

Vandaag weer tijd voor het wekelijkse zondag soeprecept. Dit keer een soeprecept dat weer geïnspireerd is op de Tsjechische keuken. Een aardappelsoep. In Tsjechië wordt deze soep ook wel bramboracka genoemd. De basis is altijd aardappel en daar komen dan vaak nog andere wortelgroentes bij. In dit geval koos ik voor wortel en pastinaak voor deze aardappelsoep. Maar je zou dit ook goed kunnen maken met bijvoorbeeld knolselderij of peterseliewortel.

Er is maar weinig zo flexibel als een lekkere soep. Ik volg daarbij zelden specifieke recepten. Ik doe er gewoon in wat ik op dat moment lekker vindt. Dit recept is bovendien vegetarisch, al zal een lekker beetje kip hier ook niet in misstaan.

De aardappelsoep serveer ik graag met lekker knapperig brood en een mooie boter voor op het brood.

Maken van de soep

Voor het maken van deze soep gebruik ik dit keer geen standaard bouillon. De smaak komt van de kruiden en van het gedroogde eekhoorntjesbrood wat echt veel smaak afgeeft. Maar wil je het jezelf wat makkelijker maken dan kun je hier ook goed een bouillonblokje aan toevoegen. Een of twee stuks is dan voldoende.

Voor deze soep maak je een roux. Dat is niet veel meer dan een papje gemaakt met boter, bloem en – in dit geval – water. Dat zorgt er straks voor dat je een lekkere gebonden aardappelsoep krijgt.

Je maakt de roux eerst en daarna voeg je alle groentes eraan toe. Dit laat je vervolgens rustig doorkoken tot alles beetgaar is. Breng het geheel op smaak met peper en zout (als je een bouillonblokje hebt gebruikt zal je dat niet nodig hebben)

Check hier alle soeprecepten

aardappelsoep

Aardappelsoep

Een lekker stevige aardappelsoep.
4.14 van 15 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Soep
Keuken Tsjechische keuken
Porties 4 personen
Calorieën 148 kcal

Ingrediënten
 

  • 15 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 25 gr ongezouten boter
  • 25 gr bloem
  • 1,5 liter water
  • 200 gr aardappels in kleine blokjes
  • 100 gr wortel in gelijke blokjes
  • 100 gr pastinaak in dezelfde blokjes
  • 1 tl zout
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl marjoraan
  • Peper en zout naar smaak
  • Krulpeterselie om te serveren

Instructies
 

  • Doe het eekhoorntjesbrood in een kleine kom en giet kokend water erover. Laat 20 minuten weken. Doe door een zeef, knijp zoveel mogelijk vocht eruit en snij fijn. (doe de vloeistof weg)
  • Maak een roux door de boter te smelten in een steelpan op laag vuur. Doe de bloem erbij en roer tot het samen komt. Laat even goed doorbakken tot het goudbruin kleurt.
  • Giet het water erbij, roer even goed los, dek af met een deksel en breng aan de kook.
  • Voeg de paddenstoelen, aardappels, wortel, pastinaak, karwij, zout, marjoraan toe en laat rustig koken voor ongeveer 15 minuten of tot de groentes goed gaar zijn.
  • Breng op smaak met zout en peper

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 148kcalKoolhydraten: 24gProteine: 3gVet: 5gVerzadigde vetten: 3gTrans Fat: 1gCholesterol: 13mgNatrium: 668mgKalium: 459mgVezels: 4gSuiker: 3gVitamine A: 4348IUVitamine C: 16mgCalcium: 44mgIJzer: 1mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.