Feestdagen recepten

Maak zelf speculaasbrokken

Samenvatting

  • Voorbereiden 10 minuten
  • Bereiden 30 minuten
  • Thema Sinterklaas
  • Aantal personen 4

Ingredienten

250 gr bloem

2 tl bakpoeder

1,5 el koekkruiden

5 el melk

125 gr donkere basterdsuiker

snufje zout

100 gr ijskoude boter in blokjes

1 ei (voor het bestrijken)

1 el amandelen, grof gehakt

Sharing is caring!

Maak je eigen speculaas

Ah speculaas… Zeg je Sinterklaas, dan zeg je speculaas. En het rijmt ook nog op elkaar. Die twee horen gewoon onlosmakelijk bij elkaar. Net als overigens kruidnootjes en marsepein… En o nog zo veel andere lekkernijen.

Natuurlijk kun je naar een goede bakker gaan en daar speculaasbrokken halen, maar je kunt ze net zo makkelijk zelf thuis maken. En negen van de tien keer heb je waarschijnlijk alle ingrediënten al in huis.

Voor de topping kun je halve amandelen gebruiken en die in het deeg drukken voor het bakken. Maar je kunt ook gewone amandelen gebruiken en die grof hakken. Dat heb ik dit keer gedaan, aangezien ik geen halve amandelen meer had liggen en nog wel hele amandelen met schilletje.

Die gewoon even grof hakken en na het bestrijken van de plak speculaas in de bovenkant drukken. Dat hoeft niet heel precies. Een beetje aandrukken is meestal voldoende.

Check hier alle recepten voor Sinterklaas

Speculaas met amandel

Zelf speculaasbrokken maken

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1,5 el koekkruiden
  • 5 el melk
  • 125 gr donkere basterdsuiker
  • snufje zout
  • 100 gr ijskoude boter in blokjes
  • 1 ei (voor het bestrijken)
  • 1 el amandelen, grof gehakt

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 175˚C
  2. Doe de bloem, bakpoeder, suiker, speculaas en het zout bij elkaar en roer dit even goed door.
  3. Voeg dan de melk en boter toe en kneed met de hand tot een samenhangende bal deeg.
  4. Maak hier een platte rechthoekige schijf van. Niet te dik maar ook niet te dun. Ongeveer een halve centimeter tot een hele centimer. Leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier
  5. Klop het ei los met een vork en bestrijk de bovenkant van de schijf met het ei.
  6. Verdeel de gehakte amandelen erover en druk ze een klein beetje aan zodat ze in het deeg komen te zitten.
  7. Zet in de oven voor ongeveer 30 minuten of tot gaar en goudbruin.

Nog meer lekkers