Ricotta pannenkoeken

Waarom ricotta de ster van je pannenkoek is


Je hebt er misschien nog niet eerder aan gedacht, maar ricotta is echt een gouden toevoeging aan je pannenkoeken. Dit romige goedje is niet alleen een culinaire ster, maar het heeft ook superpowers die je pannenkoeken naar een hoger niveau tillen. Ricotta zorg niet alleen voor een lekkere rijke smaak, maar het geeft je pannenkoeken ook een ongeëvenaarde luchtigheid. Plus, met een flinke dosis eiwitten in ricotta kun je met een gerust hart die stapel op je bord leggen. Want laten we eerlijk zijn: wie zegt dat je niet een beetje mag zondigen met een extra pannenkoek of twee?


Karnemelk: een magisch ingrediënt


En dan is er de karnemelk. Dit is niet zomaar een bijrol, maar de sidekick die je pannenkoeken doet knallen. Waarom? Omdat het een speelse zuurheid toevoegt die de romigheid van de ricotta perfect in balans brengt. Deze combinatie zorgt voor een smaakexplosie die je pannenkoeken echt uniek maakt. Karnemelk maakt je beslag ook lekker luchtig door die kleine luchtbelletjes die ontstaan tijdens het bakken. 


Maar dat is nog niet alles. Karnemelk is niet alleen een smaakmaker, het is ook een voedingsrijke optie. Het zit boordevol probiotica, wat goed is voor je spijsvertering. Dat betekent dat je niet alleen aan je smaakpapillen denkt, maar ook aan je buik! Daarnaast bevat karnemelk minder vet dan gewone melk, waardoor je zonder schuldgevoel van je pannenkoeken kunt genieten. Denk je dat karnemelk alleen maar voor pannenkoeken is? Think again! Dit veelzijdige ingrediënt kan ook worden gebruikt in muffins, cakes en zelfs dressings voor salades. Het is dus altijd goed om een pakje in je koelkast te hebben – je weet nooit wanneer je die extra kick in een gerecht nodig hebt.
Kortom, karnemelk en ricotta zijn het dynamische duo dat je nodig hebt voor die pannenkoeken die iedereen in de ban houden.


Restje karnemelk? Maak dan dit: Pruimen-karnemelkbroodjes of Frisse salade met venkel en karnemelkdressing.


Variëren met toppings voor je pannenkoeken


Nu je klaar bent om deze ricotta pannenkoeken te maken, is het tijd om je creativiteit de vrije loop te laten met toppings. De mogelijkheden zijn eindeloos, en dat is waar de echte magie begint! Je kunt de klassieke combinatie van verse bessen en een toef slagroom proberen voor een cheesecake-achtige ervaring die je zal doen watertanden. Of ga voor de tropische vibe met gesneden banaan, knapperige walnoten en een scheutje ahornsiroop – perfect voor die lazy morning. Voel je een beetje ondeugend? Nutella en aardbeien zijn altijd een goede keuze, want wie houdt er nu niet van chocolade? En als je echt wilt uitpakken, combineer dan crispy bacon met ahornsiroop voor die ultieme salty-sweet ervaring die elke pannenkoek naar nieuwe hoogten tilt.


Dus, waar wacht je nog op? Dit is je kans om je ontbijtgame te verbeteren! Neem die ricotta en karnemelk, gooi ze samen met wat liefde in een kom, en bak je weg naar een luchtige, smakelijke verwennerij. Met de juiste toppings maak je het helemaal af en tover je keuken om tot een pannenkoekenparadijs.


Wil je een wat stevigere pannenkoek proberen? Check dan dit recept voor havermout pannenkoekjes of deze Chocolate chip American pancakes.

Ricotta pannenkoeken
Totale tijd20 minuten

Ricotta pannenkoeken recept

4.65 van 28 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 portie(s)
  • 3 eieren gescheiden
  • 360 ml karnemelk
  • 3 el suiker
  • 250 gr ricotta
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl baking soda
  • ½ tl bakpoeder
  • geraspte schil van een mandarijn
  • ½ tl zout
  • 2 el gesmolten boter
  • maple syrup
  • Griekse yoghurt

Bereidingswijze: 

  • Meng de eierdooiers, de ricotta, de suiker en de karnemelk door elkaar. Roer in een andere kom het meel, de bakpoeder, de baking soda en de schil door elkaar. Klop de eiwitten met het zout stijf. Doe nu de droge ingrediënten bij de natte en roer alles goed door elkaar. Spatel als laatste de eiwitten erdoor.
  • Verwarm nu een pan die voorzien is van een anti-aanbaklaag op het vuur. Beboter de pan met de gesmolten boter die je met een kwastje of keukenpapiertje gelijkmatig verdeelt. Bak nu de ricotta pannenkoeken ongeveer 2½ minuut aan iedere kant.
  • Rest je nu niets anders dan deze heerlijke en bovenal gezonde pannenkoeken lekker op te eten. Voeg als topping wat maple syrup en wat Griekse yoghurt toe. Eet smakelijk!
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.