Lentefrittata met verse tuinbonen, groene asperges en opgeklopte ricotta

40 minuten

Als er weer tuinbonen en groene asperges zijn, dan is voor mij de lente echt begonnen. In het Italiaans heten tuinbonen ‘fave’, wat mij altijd doet denken aan het Engelse fave, want ze zijn mijn favoriet. Vergeet ze niet te dubbeldoppen: dat extra jasje is niet lekker en soms bitter. Deze frittata kun je van tevoren maken en bewaren in de koelkast, de opgeklopte ricotta – net slagroom – maakt hem helemaal af.

Frittata

Ben je op zoek naar een vernieuwend frittata recept? Dan is dit het recept voor jou! Ik proef het voorjaar direct als ik een hap neem van mijn frittata. Wist je nog niet wat een frittata was? Dan vertel ik het je nu: een frittata is een mix tussen een omelet en een quiche. Dit keer ga ik voor een combinatie van Parmezaanse kaas, verse tuinbonen, groene asperges en kruiden. De ricotta maakt het helemaal af. Het is gewoon zo lekker. Ik kan het bijna niet omschrijven. Je moet het gewoon eventjes proeven. Totally worth it! Probeer jij het uit?

Groene asperge

Groene asperges zijn ontzettend lekker. Ze staan ook wel bekend als wilde asperges. In tegenstelling tot de witte asperge, groeit de groene asperge boven de grond. De mooie groene kleur krijgt de groene asperge door het zonlicht. De smaak van de groene asperge is bovendien geweldig: ze hebben een lekkere bite en een meer kruidige tot hartige smaak dan de witte asperge. Daarnaast zijn ze rijk aan voedingsstoffen. 

Ook het seizoen van de groene asperge is redelijk kort. Je kunt ze krijgen tussen maart en juni. Gelukkig, wordt deze groene groente ook bevroren verkocht, hierdoor kun je er bijna het hele jaar van genieten. Koop je de groene asperges vers? Let dan goed op de versheid. Wist je overigens dat je de versheid kunt testen? Je pakt twee asperges en wrijft ze tegen elkaar aan. Hoor je een piepend geluid? Dan weet je zeker dat ze ultra vers zijn.

Het bereiden van de groene asperge is niet lastig. Je snijdt enkel het droge onderkantje eraf en klaar is kees. De groene asperge kun je namelijk zelfs rauw eten. In dit gerecht verwerk ik ze in een heerlijke frittata, máár je kunt ze natuurlijk ook roosteren, grillen of stomen. 

Lentefrittata met verse tuinbonen en opgeklopte ricotta

Lentefrittata met verse tuinbonen en opgeklopte ricotta

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Lunch
Keuken Italiaanse keuken
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • rasp
  • (hand)Mixer
  • middelgrote pan die ook in de oven kan

Ingrediënten
 

  • 50 g groene asperges liefst lang en dun
  • 10 g munt
  • 20 g bladpeterselie
  • 1 biologische citroen
  • 250 g ricotta
  • 6 el olijfolie + extra
  • 6 eieren L
  • 80 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 200 g tuinbonen dubbelgedopt gewicht
  • 85 g rucola

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C. Snijd de droge uiteinden van de asperges. Snijd dikkere asperges in de lengte doormidden.
  • Hak de blaadjes van de munt met de peterselie inclusief de steeltjes fijn. Doe ze in een kommetje en rasp de citroenschil erboven.
  • Doe de ricotta met wat zout in een kom en klop hem met de handmixer op lage snelheid in 3 minuten op. Schep de ricotta in een serveerschaaltje, schenk er een beetje olijfolie over en leg er wat van de gehakte kruiden op.
  • Maak een dressing door de citroen uit te knijpen en 2 el van het sap te mengen met 6 el olijfolie en wat zout en peper. Klop in een andere kom de 6 eieren met de geraspte parmezaan, de fijngehakte kruiden en een beetje peper en zout.
  • Schenk zo veel olie in de pan dat de bodem er net mee is bedekt en zet hem op middelhoog vuur. Voeg de asperges en tuinbonen toe en roerbak ze 2 minuten. Schik vervolgens de asperges een beetje gezellig in de pan en giet het eimengsel erover. Bak de frittata 2 minuten op het vuur en zet de pan dan in het midden van de oven. Bak de frittata 15 minuten tot het ei helemaal gestold is.
  • Meng de rucola met de eerder gemaakte dressing. Stort de frittata op een groot bord en serveer met de salade en opgeklopte ricotta.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.