Rendang van pulled kippendij

Tijd

Rendang komt oorspronkelijk van het eiland Sumatra, waar ze dit gerecht werkelijk van allerlei ingrediënten maken. Van rund, maar ook van bonen, cassave en kip. Dit recept is een snellere variant van de runder rendang. Ik laat de saus niet verdampen en zet ‘m minder lang op. Voeg aan het einde gebrande kokos toe, dat geeft een notige, gekaramelliseerde smaak. Geef er simpele roergebakken spinazie bij en witte rijst. Mjam!  

Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok.

pulled kip rendang

Rendang van pulled kippendij

4.5 van 42 stemmen
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesische keuken

Ingrediënten
 

  • 850 g kippendij Liefst met bot, dat geeft meer smaak. Zonder bot kan ook, neem dan wat minder
  • 2 el tamarindepasta
  • zout
  • 1,5 tl komijnzaad
  • 1 el korianderzaad
  • 40 gr plakjes gember (geschild gewicht)
  • 40 gr laos In plakjes
  • 1 vingerkootje geelwortel Geschild en in plakjes
  • 4 rode lombokpepers Grof gehakt
  • 4 rode Thaise birds eye chilies Grof gehakt
  • 4 sjalotten Fijngehakt
  • 5 knoflooktenen
  • 2 el zonnebloemolie + wat extra
  • 500 ml kokosmelk
  • scheut kippenbouillon of water
  • 2 salamblaadjes (toko, diepvries)
  • 6 limoenblaadjes (toko, diepvries)
  • 4 stengels citroengras gekneusd
  • 1,5 tl zout
  • 50 gr gedroogde kokosrasp

Instructies
 

  • Zout de kippendijen, masseer ze met de tamarindepasta en houd apart. 
  • Maak nu de boemboe, de kruidenpasta. Wrijf het komijnzaad en het korianderzaad fijn in de vijzel of gebruik een specerijenmolentje. Voeg de vermalen specerijen samen met de gember, de laos, de geelwortel, de lomboks, birds eye chilies, de sjalotten, en de knoflook in stappen toe aan een grote platte vijzel en wrijf tot een pasta. Je kunt ook alles in een keukenmachine fijnmalen met een eetlepel zonnebloemolie. 
  • Zet een braadpan op het vuur en verhit de olie. Voeg de bumbu toe, roerbak 10 minuten. Dat klinkt flink lang, maar hoe langer je ‘m gaart, des te lekkerder het straks wordt. Schenk de kokosmelk erbij. Voeg de kip toe met de salam- en limoenblaadjes, het citroengras en zoveel bouillon of water tot de kip net onder staat. Laat nu op laag vuur een uur stoven (langer mag ook maar is niet nodig bij kip). Proef en corrigeer eventueel op smaak. Neem de kip uit de saus en pluk hem. Leg weer terug in de pan en houd warm. 
  • Terwijl de kip gaart, rooster je de kokosrasp in een droge koekenpan tot diepbruin- kijk daarbij wel uit dat de rasp niet verbrandt. Doe over in een vijzel en maal fijner. Voeg 2/3 vlak voor het einde van de kooktijd toe aan de kip en roer door. Bewaar de rest voor de garnering. 
  • Serveer de kip met witte rijst en roergebakken spinazie. Strooi er de resterende kokosrasp over. 

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

pulled kip rendang

Vanja van der Leeden
Vanja van der Leeden is kok, culinair schrijver en food stylist. Vanja werkte in verschillende restaurants, voordat ze ging doen wat ze uiteindelijk toch het leukste vindt: kookboeken maken. Haar kookboek INDOROCK won in 2019 het Gouden Kookboek, hierin stoft ze de Indische keuken eens flink af. In 2020 verscheen INDOSTOK, een boek dat volledig is gewijd aan de allerlekkerste saté. Op het moment werkt Vanja aan een boek over gezond eten. Dat klinkt saai en braaf, maar wie haar een beetje kent, weet dat het geenszins suf gaat worden. Vanja en Miljuschka ontmoetten elkaar tijdens een Deense perstrip en het boterde wel. Miljuschka vroeg haar voor de foodstyling van haar boek LEKKER en sindsdien werken ze geregeld samen.

Delen is fijn!