Balinese saté babi met sambal mbe

1 uur 25 minuten

Het recept voor deze saté babi komt van een Balinees eettentje in Amsterdam, Paon Bali. We hebben het hierover gehad in Mils podcast Eetgeheimen. Hun saté babi is echt de lekkerste ooit. Nu kun je ‘m zelf maken! En als je te lui bent, ga dan naar Paon Bali om ‘m te proeven.

PS: in Indonesië eet je saté babi niet met pindasaus, vandaar dat ik m hier met een Balinese sambal serveer. Mocht je toch pindasaus willen, kun je het recept gebruiken van de saus bij de saté ayam

Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok.

sate babi

sate babi

Balinese saté babi met Balinese sambal mbe

4.89 van 9 stemmen
Bereidingstijd 25 minuten
1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Aziatische keuken

Ingrediënten
 

Bumbu

  • 4 kemirinoten (toko, kun je ook weglaten eventueel)
  • 5 cm gember geschild en in plakjes
  • 6 cm laos in plakjes
  • 3 sjalotten in plakjes
  • 5 knoflooktenen gepeld
  • 5 el Javaanse suiker
  • 2 tl trassi
  • 1 tl zout

Verder

  • 2 el zonnebloemolie
  • 700 g procureur in blokjes van 2x2 cm (of 100 g speklap en 600g procureur in blokjes)

Sambal mbe*

  • zonnebloemolie om te frituren + wat extra
  • 10 Aziatische sjalotjes in plakjes
  • snuf zout
  • 8 knoflooktenen in plakjes
  • 10 kleine chilipepertjes (rood en groen)* in ringetjes
  • 1 1/2 tl trassipoeder
  • sap van 3 kaffirlimoentjes (of 1 gewone limoen)

Instructies
 

  • Wrijf de kemirinoten, de gember, de laos, de sjalotjes, de knoflook, de Javaanse suiker en de trassi met het zout fijn in een platte vijzel (of gebruik een staafmixer en een eetlepel olie). 
  • Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak de bumbu 10 minuten. Laat afkoelen. Meng de bumbu door het vlees en kneed het erin. Laat de smaken 1 uur of langer intrekken. 
  • Maak intussen de sambal mbe. Verhit de zonnebloemolie in een ruime wok of wajan (een grote koekenpan kan ook). De olie moet niet te heet zijn (zeg 160 °C), anders verbranden de ingrediënten. 
  • Bestrooi de sjalotjes met een snuf zout. Voeg de sjalotjes in delen toe en frituur ze lichtbruin (ze zullen nog doorgaren dus frituur ze niet al te lang). Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken in een met keukenpapier bekleed vergiet. 
  • Frituur nu de knoflookplakjes lichtbruin. Let op dat ze genoeg kleur hebben (te rauw is niet lekker), maar ook dat ze niet te donker worden (dan smaken ze bitter). Secuur werkje dus. Neem ze uit de olie en laat uitlekken. 
  • Frituur als laatste de chilipepertjes en laat uitlekken. 
  • Doe de gefrituurde ingrediënten in een kom, bestrooi met wat zout. 
  • Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie en roerbak het trassiepoeder kort. Meng door de sambal. 
  • Knijp boven een zeefje de kaffirlimoentjes uit over de sambal en meng. 
  • Steek de barbecue aan en wacht tot de vlammen doven en de kolen wit gloeien. Maak een hete en een minder hete zone. 
  • Rijg de blokjes vlees op in water geweekte stokjes. Als je ook speklap gebruikt, rijg dan ook telkens 1 of 2 stukjes spek mee. 
  • Rooster de saté op de hete zone zo’n 3 tot 4 minuten per kant. Draai regelmatig. Leg vervolgens op de minder hete zone en gaar daar nog een minuut of 3 tot het vlees mooie brandplekjes vertoont. 
  • Serveer met sambal mbe. 

Notities

* Deze sambal is goed pittig. Wil je het minder heet, vervang de kleine chilipepertjes dan voor rode en groene lombokpepers.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Vanja van der Leeden
Vanja van der Leeden is kok, culinair schrijver en food stylist. Vanja werkte in verschillende restaurants, voordat ze ging doen wat ze uiteindelijk toch het leukste vindt: kookboeken maken. Haar kookboek INDOROCK won in 2019 het Gouden Kookboek, hierin stoft ze de Indische keuken eens flink af. In 2020 verscheen INDOSTOK, een boek dat volledig is gewijd aan de allerlekkerste saté. Op het moment werkt Vanja aan een boek over gezond eten. Dat klinkt saai en braaf, maar wie haar een beetje kent, weet dat het geenszins suf gaat worden. Vanja en Miljuschka ontmoetten elkaar tijdens een Deense perstrip en het boterde wel. Miljuschka vroeg haar voor de foodstyling van haar boek LEKKER en sindsdien werken ze geregeld samen.