Soto Ayam uit de podcast met Vanja van der Leeden

Tijd

Categorieën: Diner, Podcast, Recept, Soep

Eetgeheimen de Podcast – Met Vanja van der Leeden

In de nieuwste aflevering van Eetgeheimen de Podcast schuift foodstyliste, culinair schrijfster en receptontwikkelaar Vanja van der Leeden aan. We hebben het over haar tijd in Italië, reis naar Indonesië en haar meest bijzonder smaakherinnering. 

Hier luister je de zevende aflevering van Eetgeheimen de Podcast: 

 

Soto Ayam

Na iedere aflevering ontwikkel ik een recept geïnspireerd op mijn tafelgast. Vanja is de koningin van de soto ayam, een van mijn favoriete Indonesische maaltijdsoepen.

Haar oorspronkelijke recept voor deze soep vind je in haar boek Indorock. Daarin vind je het volledige recept, inclusief het maken van de kippenbouillon, het zelf maken van de bumbu soto en kippenkrupuk. Ook vind je daar het recept voor de miso eieren van Vanja!

In dit artikel deel ik een snellere versie van de soto ayam, die je ook gemakkelijk op een doordeweekse dag kunt maken. Maak wel zelf de bumbu soto. Dat is echt heel snel en geeft enorm veel smaak aan de soto ayam. 

soto ayam 8

soto ayam 6

Soto Ayam

Vanja van der Leeden
Vanja maakt voor haar soto ayam eerst zelf een bottenbouillon en een bumbu.
De bumbu is het lekkerste als je er verse laos en koenjit voor gebruikt. Kun je dit niet vinden gebruik dan de gedroogde variant. De verhoudingen staan achter de ingredienten.
3.35 van 64 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 45 min
Gang Soep
Keuken Indonesische keuken
Porties 6 personen
Calorieën 533 kcal

Ingrediënten
 

Soto bumbu

  • 50 gr verse laos of 2 tl gemalen poeder
  • 10 gr koenjit of 1 tl gemalen poeder
  • 3 grote uien gesnipperd
  • 10 tenen knoflook

Bouillon

  • 2 liter kippenbouillon
  • 2 stengels sereh (citroengras) gekneusd
  • 600 gr kipdijfilet
  • 1 grote winterwortel in plakjes of kleine blokjes
  • 4 aardappels in plakjes, geschild

Topping

  • 1/2 bosje selderij
  • 100 gr gekookte rijst
  • 100 gr gekookte glasnoedels
  • 1 bosui
  • kecap manis
  • limoentjes
  • sambal naar keuze
  • gebakken uitjes
  • 200 gr tauge
  • 6 gekookte eieren

Instructies
 

Maken van de bumbu

  • Wrijf de ingrediënten voor de bumbu fijn in de vijzel - of gebruik een staafmixer. Neem een grote pan en fruit de bumbu hierin aan voor 7 a 10 minuten in een eetlepel zonnebloemolie.
  • Voeg hier de wortelplakjes aan toe en bak even mee.
  • Voeg nu de bouillon toe aan de pan en de gekenusde stengels citroengras. Voeg de kipdij filets toe en breng aan de kook. Laat de kip voor een minuut of tien meekoken, haal dan uit de bouillon en pluk de kip met twee vorken in stukken.
  • Voeg de aardappelplakjes toe aan de bouillon en kook deze tot ze gaar zijn. Verwijder de citroengrasstengels.
  • Verdeel de gekookte rijst, glasnoedels en geplukte kip over zes ruime kommen. Giet hier de hete bouillon bij en maak af met de rest van de toppings.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 533kcalKoolhydraten: 64gProteine: 38gVet: 13gVerzadigde vetten: 4gTrans Fat: 1gCholesterol: 269mgNatrium: 651mgKalium: 1428mgVezels: 5gSuiker: 11gVitamine A: 3108IUVitamine C: 45mgCalcium: 96mgIJzer: 4mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!