Gado gado look-a-like met edamame

Tijd

Misschien wel de meest populaire Aziatische salade: gado gado. Er zijn ook weer tal van variaties op deze Indonesische klassieker, maar de formule is min of meer hetzelfde. Groenten + knaller van een notensaus + iets knapperigs = ultiem comfortfood.

Deze gado gado look-a-like is een vrije interpretatie op het thema. Varieer met ingrediënten die je nog in huis hebt, bijvoorbeeld met een komkommer of een restje spitskool, of vervang de edamame in het seizoen voor tuinboontjes. Bijzondere ingrediënten, zoals de Indonesische citroenbasilicum, zijn te koop bij Aziatische supermarkt – ik ga graag naar Amazing Oriental.

Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok. De komende tijden zullen meerdere van haar gerechten op deze site verschijnen.

gado gado

gado gado

5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 40 min
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 blok stevige verse tofu (liefst van de toko)
  • 250 gr krieltjes met schil
  • 4 eieren
  • 300 gr wilde spinazie (zie tip)
  • 200 gr edamame ontdooid
  • 150 gr taugé
  • zonnebloemolie om te frituren
  • ½ bosje Indonesische citroenbasilicum Thaise of gewone basilicum kan ook*

Voor de pindasaus:

  • 6 el pindakaas
  • 2 el tamarindepasta
  • 3 kleine Thaise birds eye chilipepers fijngehakt (of minder naar smaak)
  • 1 knoflookteen
  • 10 limoenblaadjes nerf verwijderd
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el Javaanse suiker van de toko, bruine basterdsuiker kan ook
  • 1 el zoute sojasaus
  • 100 ml kokosmelk

Instructies
 

  • Leg de tofu tussen twee stukken keukenpapier en zet er iets zwaars op (bijvoorbeeld een vijzel), zo kan het vocht eruit lopen. Laat tenminste 20 minuten staan.
  • Kook intussen de krieltjes beetgaar en halveer ze.
  • Breng een pan met ruim water aan de kook. Laat er voorzichtig 4 eieren in zakken en kook ze 6 minuten. Spoel koud, pel de eieren en halveer ze.
  • Stoom de wilde spinazie in delen in een stoompan. Als je geen stoompan hebt, kun je een passend vergiet op een pan met een laagje kokend water zetten. Stoom de spinazie tot hij net geslonken is, dus echt maar kort. Draai tussentijds eenmaal om in de stomer. Laat uitlekken op keukenpapier, knijp het overtollige vocht eruit.
  • Stoom ook de edamame een paar minuten in de rijststomer.
  • Verwijder eventuele bruine uiteindes van de taugé.
  • Verhit een ruime hoeveelheid zonnebloemolie. Snijd de uitgelekte tofu in blokjes en frituur in porties knapperig en lichtbruin in de olie (eventueel zou je de tofu ook in de airfryer kunnen bereiden). Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Doe voor de pindasaus alle ingrediënten in een hoge maatbeker samen met 8 eetlepels water en zet de staafmixer erop. Proef en corrigeer eventueel op smaak. Het mag een vrij dunne saus zijn, denk aan een dressing. Als je het lekker vindt, kun je de saus licht verwarmen. Hij zal dan wel iets indikken. Leng eventueel aan met wat water.
  • Hussel een deel van de saus door de groenten en de tofu. Leg er de eieren op, maak af met blaadjes citroenbasilicum. Geef de rest van de saus er los bij en serveer met iets knapperigs zoals kroepoek of emping.
  • Tip: in plaats van wilde gestoomde spinazie, kun je ook jonge bladspinazie nemen. Die hoef je niet te stomen.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Vanja van der Leeden
Vanja van der Leeden is kok, culinair schrijver en food stylist. Vanja werkte in verschillende restaurants, voordat ze ging doen wat ze uiteindelijk toch het leukste vindt: kookboeken maken. Haar kookboek INDOROCK won in 2019 het Gouden Kookboek, hierin stoft ze de Indische keuken eens flink af. In 2020 verscheen INDOSTOK, een boek dat volledig is gewijd aan de allerlekkerste saté. Op het moment werkt Vanja aan een boek over gezond eten. Dat klinkt saai en braaf, maar wie haar een beetje kent, weet dat het geenszins suf gaat worden. Vanja en Miljuschka ontmoetten elkaar tijdens een Deense perstrip en het boterde wel. Miljuschka vroeg haar voor de foodstyling van haar boek LEKKER en sindsdien werken ze geregeld samen.

Delen is fijn!