Rendang van pulled kippendij

Wat is rendang?

Nu je weet dat het een heel lekker gerecht is, ga ik je uitleggen wat het precies is. Rendang wordt gemaakt door vlees of groenten langzaam te sudderen in een mengsel van kruiden, kokosmelk en specerijen, totdat het enorm zacht is en alle kruiden goed zijn ingetrokken. Het gerecht wordt vooral gemaakt met rund, bonen, cassave en kip. De smaak van rendang is complex. Het is een combinatie van hartig, pittig en licht zoet. Door het gerecht lang te sudderen met kruiden zoals gember, geelwortel, knoflook, salamblaadjes, limoenblaadjes krijgt het gerecht een intense umami smaak en een zachte textuur. Die dikke saus, ik ben er dol op!

Waar komt rendang vandaan?

Rendang is een traditioneel gerecht uit West-Sumatra. Voor de lokale bewoners van het eiland, is dit gerecht erg belangrijk. Het gerecht wordt daarom veel geserveerd tijdens speciale gelegenheden. Daarbij kun je denken aan bruiloften, verjaardagen en religieuze feesten. Inmiddels kent het gerecht al veel variaties. Dit recept is een snellere variant van de runder rendang. Geen klassieker, maar net zo lekker. Ik laat de saus niet verdampen en zet ‘m minder lang op. Daarnaast voeg ik er aan het einde wat gebrande kokos aan toe, dat geeft een notige, gekaramelliseerde smaak. Je serveert het met een simpele roergebakken spinazie en witte rijst. Mjam!  

Indische recepten

Dit Indische recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok. Ben je benieuwd naar andere recepten van Vanja van der Leeden? Bereid dan ook eens haar gado gado look-a-like, soto Ayam, bami goreng met kip-tofugehaktballen en veel groentensaté ayam met pittige pindasaus en atjar ketimoenBalinese saté babi met sambal mbe en ajam smoor: Indische ketjap kip. Allemaal te lekker voor woorden! Probeer jij het uit?

pulled kip rendang
Totale tijd1 uur 40 minuten

Rendang van pulled kippendij

4.50 van 80 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 850 g kippendij Liefst met bot, dat geeft meer smaak. Zonder bot kan ook, neem dan wat minder
  • 2 el tamarindepasta
  • zout
  • 1,5 tl komijnzaad
  • 1 el korianderzaad
  • 40 gr plakjes gember (geschild gewicht)
  • 40 gr laos In plakjes
  • 1 vingerkootje geelwortel Geschild en in plakjes
  • 4 rode lombokpepers Grof gehakt
  • 4 rode Thaise birds eye chilies Grof gehakt
  • 4 sjalotten Fijngehakt
  • 5 knoflooktenen
  • 2 el zonnebloemolie + wat extra
  • 500 ml kokosmelk
  • scheut kippenbouillon of water
  • 2 salamblaadjes (toko, diepvries)
  • 6 limoenblaadjes (toko, diepvries)
  • 4 stengels citroengras gekneusd
  • 1,5 tl zout
  • 50 gr gedroogde kokosrasp

Bereidingswijze: 

  • Zout de kippendijen, masseer ze met de tamarindepasta en houd apart. 
  • Maak nu de boemboe, de kruidenpasta. Wrijf het komijnzaad en het korianderzaad fijn in de vijzel of gebruik een specerijenmolentje. Voeg de vermalen specerijen samen met de gember, de laos, de geelwortel, de lomboks, birds eye chilies, de sjalotten, en de knoflook in stappen toe aan een grote platte vijzel en wrijf tot een pasta. Je kunt ook alles in een keukenmachine fijnmalen met een eetlepel zonnebloemolie. 
  • Zet een braadpan op het vuur en verhit de olie. Voeg de bumbu toe, roerbak 10 minuten. Dat klinkt flink lang, maar hoe langer je ‘m gaart, des te lekkerder het straks wordt. Schenk de kokosmelk erbij. Voeg de kip toe met de salam- en limoenblaadjes, het citroengras en zoveel bouillon of water tot de kip net onder staat. Laat nu op laag vuur een uur stoven (langer mag ook maar is niet nodig bij kip). Proef en corrigeer eventueel op smaak. Neem de kip uit de saus en pluk hem. Leg weer terug in de pan en houd warm. 
  • Terwijl de kip gaart, rooster je de kokosrasp in een droge koekenpan tot diepbruin- kijk daarbij wel uit dat de rasp niet verbrandt. Doe over in een vijzel en maal fijner. Voeg 2/3 vlak voor het einde van de kooktijd toe aan de kip en roer door. Bewaar de rest voor de garnering. 
  • Serveer de kip met witte rijst en roergebakken spinazie. Strooi er de resterende kokosrasp over. 
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.