Zelf brood bakken is één van de leukste dingen om te doen. En geloof me: deze pruimen-karnemelkbroodjes kan echt iedereen maken!
Pruimen-karnemelkbroodjes maken
Het deeg van deze broodjes maak ik van zelfrijzend bakmeel, suiker, koekkruiden, zout en boter. Ik doe dit gezamenlijk in de keukenmachine en maal dit tot een zandachtige textuur. Vervolgens mix ik de pruimenjam erdoorheen, en maak ik een bergje met een gat in het midden. In dit gat giet ik beetje bij beetje wat karnemelk, en meng ik het door middel van een vork tot een samenhangend deeg.
Deeg klaar? Steek de broodjes uit, en bak ze in 15 minuten gaar. Zo simpel, en zo lekker! Tip: deze karnemelkbroodjes zijn warm echt overheerlijk.
Ook lekker: volkoren mueslibrood met gedroogd fruit.
Karnemelk
Karnemelk is zure, vetarme melk die bij uitstek geschikt is voor het maken van broodjes. Vroeger werden er verschillende technieken gebruikt voor het maken van karnemelk, maar tegenwoordig gaat dit veel makkelijker. In de fabriek worden namelijk melkzuurbacteriën toegevoegd aan magere melk. De lactose wordt hierdoor omgezet in melkzuur, wat voor de zure smaak zorgt.
Karnemelk past perfect bij de bereidingswijze van brood, met dank aan zijn zuurgraad. Baking soda, of zelfrijzend bakmeel rijst namelijk beter zodra er een zuur wordt toegevoegd. Daarnaast zorgt de karnemelk voor een perfecte luchtigheid in het brood.
Geen fan van karnemelk? Wees gerust: je proeft het namelijk niet terug in het eindresultaat!

Pruimen-karnemelkbroodjes
Ingrediënten
- 60 g koude boter in stukjes, plus extra
- 525 g zelfrijzend bakmeel plus extra
- 2 el witte suiker
- ½ tl koekkruiden
- snuf fijn zout
- 75 g gedroogde pruimen in kleine stukjes
- 375 ml karnemelk
- appel-pruimenjam voor erbij
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Vet een vierkant bakblik van ongeveer 25 cm in met boter en bestuif lichtjes met wat bakmeel.
- Doe het zelfrijzend bakmeel met de suiker, de koekkruiden, het zout en de stukjes boter in een keukenmachine. Maal tot een zandachtige textuur. Schud in een kom, roer de pruim erdoor en maak een kuiltje in het midden.
- Giet de karnemelk erbij en roer met een vork tot een los deeg. Stort op een licht bebloemd werkvlak. Kneed het deeg lichtjes en kort, tot het samenkomt. Druk zachtjes tot een plak van ongeveer 3 cm dik. Steek er met een ronde steker van 5 cm 16 broodjes uit. Leg deze in een vierkant van vier bij vier broodjes in het bakblik.
- Bak de broodjes in 15 minuten licht goudbruin en gaar. Lekker met appel-pruimenjam.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.