Pruimen cheesecake met amandelmeel

Tijd

Deze pruimen cheesecake past perfect in dit seizoen. De bodem van de bastognekoeken maakt het lekker herfstig, de combinatie van roomkaas en volle yoghurt de vulling fris, zoet en niet te zwaar. En dan die prachtige rijpe pruimen: wat een feestje!

Ik bakte deze pruimen cheesecake in een springvorm van 24 cm, zoals deze springvormen die je gemakkelijk online bestelt.

Pruimenseizoen

Pruimen zijn heerlijke, stevige steenvruchten: maar het vruchtvlees is, als ze goed rijp zijn, prachtig zacht. Tip: bewaar hele rijpe pruimen het liefst in de koelkast, dan rijpen ze niet verder. Is je fruit nog niet rijp genoeg? Laat ze dan buiten de koelkast, bijvoorbeeld op een koele, droge plek in huis. Het pruimenseizoen loopt ongeveer tot en met september; het ligt een beetje aan het type pruim.

Ook lekker om te maken: deze pruimentaart met hazelnoot

Pruimencheesecake 5

Pruimen cheesecake met amandelmeel

4.5 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur 15 min
Totale tijd 1 uur 15 min
Gang Koek & Gebak
Porties 12 personen

Benodigdheden

  • Springvorm van 24 cm
  • bakpapier

Ingrediënten
 

Bodem

  • 260 gr bastognekoeken
  • 100 gr roomboter gesmolten

Vulling

  • 100 gr boter op kamertemperatuur
  • 150 gr suiker
  • 4 eieren
  • 2 tl vanille-extract
  • 700 gr roomkaas
  • 300 gr volle yoghurt
  • 1 limoen rasp
  • 150 gr amandelmeel
  • 500 gr rijpe pruimen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Doe de bastognekoeken in de kom van de keukenmachine en maal deze fijn. Voeg de gesmolten boter toe en roer dit goed om zodat alle koekkruimels een beetje 'nattig' worden.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier op de bodem en aan de zijkanten. Stort het bastognemengsel hierin en druk dit goed aan met de onderkant van een glas of met een lepel.
  • Zet apart terwijl je de vulling maakt.
  • Hiervoor doe je eerst de zachte boter en de suiker in de kom van je keukenmachine en draai dit tot een romig geheel.
  • Voeg nu de eieren en de vanille toe en klop even door. Schraap met een spatel de zijkanten schoon.
  • Voeg roomkaas, yoghurt en limoenrasp toe en mix dit tot het een glad beslag wordt. Voeg het amandelmeel toe en mix het nog even door.
  • Door het amandelmeel zal het wat minder glad worden, maar dat is helemaal okee.
  • Stort het beslag op de bastognebodem en strijk glad aan de bovenkant. Was de pruimen, snij ze door (verwijder de pit) en verdeel deze over de bovenkant.
  • Zet de cheesecake in de oven voor ongeveer 75 minuten – of tot de bovenkant stevig is, maar nog wel een beetje wiebelt.
  • Haal uit de oven, laat de pruimen cheesecake volledig afkoelen en zet daarna nog minimaal 2 uur in de koeling om volledig op te stijven.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Pruimencheesecake 4

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!