Pruimen cheesecake met amandelmeel
1 uur 15 minuten
Deze pruimen cheesecake past perfect in dit seizoen. De bodem van de bastognekoeken maakt het lekker herfstig, de combinatie van roomkaas en volle yoghurt de vulling fris, zoet en niet te zwaar. En dan die prachtige rijpe pruimen: wat een feestje!
Ik bakte deze pruimen cheesecake in een springvorm van 24 cm, zoals deze springvormen die je gemakkelijk online bestelt.
Pruimenseizoen
Pruimen zijn heerlijke, stevige steenvruchten: maar het vruchtvlees is, als ze goed rijp zijn, prachtig zacht. Tip: bewaar hele rijpe pruimen het liefst in de koelkast, dan rijpen ze niet verder. Is je fruit nog niet rijp genoeg? Laat ze dan buiten de koelkast, bijvoorbeeld op een koele, droge plek in huis. Het pruimenseizoen loopt ongeveer tot en met september; het ligt een beetje aan het type pruim.
Ook lekker om te maken: deze pruimentaart met hazelnoot
Pruimen cheesecake met amandelmeel
Benodigdheden
- Springvorm van 24 cm
- Bakpapier
Ingrediënten
Bodem
- 260 gr bastognekoeken
- 100 gr roomboter gesmolten
Vulling
- 100 gr boter op kamertemperatuur
- 150 gr suiker
- 4 eieren
- 2 tl vanille-extract
- 700 gr roomkaas
- 300 gr volle yoghurt
- 1 limoen rasp
- 150 gr amandelmeel
- 500 gr rijpe pruimen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Doe de bastognekoeken in de kom van de keukenmachine en maal deze fijn. Voeg de gesmolten boter toe en roer dit goed om zodat alle koekkruimels een beetje 'nattig' worden.
- Bekleed een springvorm met bakpapier op de bodem en aan de zijkanten. Stort het bastognemengsel hierin en druk dit goed aan met de onderkant van een glas of met een lepel.
- Zet apart terwijl je de vulling maakt.
- Hiervoor doe je eerst de zachte boter en de suiker in de kom van je keukenmachine en draai dit tot een romig geheel.
- Voeg nu de eieren en de vanille toe en klop even door. Schraap met een spatel de zijkanten schoon.
- Voeg roomkaas, yoghurt en limoenrasp toe en mix dit tot het een glad beslag wordt. Voeg het amandelmeel toe en mix het nog even door.
- Door het amandelmeel zal het wat minder glad worden, maar dat is helemaal okee.
- Stort het beslag op de bastognebodem en strijk glad aan de bovenkant. Was de pruimen, snij ze door (verwijder de pit) en verdeel deze over de bovenkant.
- Zet de cheesecake in de oven voor ongeveer 75 minuten – of tot de bovenkant stevig is, maar nog wel een beetje wiebelt.
- Haal uit de oven, laat de pruimen cheesecake volledig afkoelen en zet daarna nog minimaal 2 uur in de koeling om volledig op te stijven.
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.