Bananencake met pruimen recept

Categorieën: CakeLabel: , , , ,

Bananencake met pruimen

Je kent het wel; van die bananen die zwart liggen te worden op de fruitschaal. Ze roepen om een bestemming. Cake is altijd een goed eindstation. Tel daarbij een ontplofte pruimenboom en het recept schrijft zichzelf. Deze bananencake bedekt met pruimen uit eigen tuin (of van je groentenboer of supermarkt) is overheerlijk. Fris, fruitig en lekker sompig. Makkelijk te maken en snel klaar.

Bananencake of bananenbrood

Vroeg of laat krijg je de discussie; is het nou een bananencake of is het een bananenbrood? Er zal ongetwijfeld geen duidelijke omschrijving zijn en hoe je het noemt is heel erg persoonlijk. Naar mijn mening heeft het verschil vooral te maken met de structuur van de cake.

Voor deze bananencake ga je aan de slag met de rijpe bananen als eerste. Dat is ook meteen het essentiele onderdeel van deze bananencake; de bananen. Gebruik je bananen die niet goed rijp zijn dan zal de smaak van de bananencake echt tegenvallen. Let er dus zeker op dat ze goed rijp en liefst overrijp zijn.

Na het mengen van de natte ingrediënten meng je de droge ingrediënten en vervolgens voeg je die twee weer samen. Je stort het geheel over in je bakvorm en plaatst het in de oven.

Ik gebruikte hier een ronde bakvorm van 24 cm doorsnede maar je kunt dit ook prima bakken in een rechthoekig cakeblik. Zorg wel dat het goed ingevet is of bekleed met bakpapier. Ik doe dit meestal allebei. Ik vet het in zodat het bakpapier goed blijft zitten.

Dan weet ik zeker dat ik het er zonder problemen uitkrijg.

Bananencake met pruimen

Bananencake met pruimen recept

4 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 1 uur
Gang Koek & Gebak
Keuken Hollandse keuken
Porties 12 portie(s)
Calorieën 247 kcal

Ingrediënten
 

  • 375 gram ongeveer 4 geprakte banaan
  • 75 gram boter of margarine op kamertemperatuur of gesmolten
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 125 gram suiker
  • 200 gram bloem
  • 160 gram polenta
  • 1 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel bakingsoda
  • 200 gram pruim ontpit en gehalveerd
  • 1 eetlepel basterdsuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng de natte ingrediënten: de geprakte banaan, de boter of margarine, de eieren en de theelepel vanille extract door elkaar.
  • Meng de droge ingrediënten; de suiker, bloem, polenta, bakpoeder en bakingsoda door elkaar.
  • Meng nat en droog door elkaar.
  • Stort in een ingevette bakvorm van 24 cm.
  • Verdeel de pruimen erover en bestrooi met basterdsuiker.
  • Bak 50 minuten af in de oven.
  • Serveer met niet te zoete slagroom.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 247kcalKoolhydraten: 44gProteine: 4gVet: 6gVerzadigde vetten: 1gTrans Fat: 1gCholesterol: 27mgNatrium: 184mgKalium: 188mgVezels: 2gSuiker: 17gVitamine A: 369IUVitamine C: 4mgCalcium: 45mgIJzer: 1mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!