Pesto swirl brood

Een prachtig brood dat bekend staat om de unieke draaiende structuur. Het is werkelijk waar een plaatje om te zien. Dat komt met name door de mooie groene pesto die je overal in het zachte en vooral luchtige brooddeeg ziet terugkomen. En je verwacht het vast al…het brood is niet alleen aantrekkelijk maar ook mega lekker. Dus je weet wat ze zeggen: groen moet je doen!

Kneden

Voor dit recept kun je het beste een standmixer of keukenmachine gebruiken die geschikt is om brooddeeg mee te kneden. Met de hand kneden is mogelijk, maar omdat er veel boter in het deeg verwerkt is wordt het deeg snel te warm en zal het minder goed rijzen, dus mijn tip? Gebruik een machine!

Hoe weet je nou of jouw deeg goed genoeg gekneed is? Easy! Je pakt een balletje deeg in jouw handen van het formaat van een walnoot. Vervolgens trek je dit bolletje geleidelijk uit elkaar. Als dat lukt, zonder dat het deeg scheurt of je er doorheen kunt kijken, is het deeg goed genoeg gekneed. Deze test noem je de window test. Als het uitrekken van het deeg nog niet goed lukt, kneed het deeg dan opnieuw voor ongeveer 5 minuten en test het opnieuw.

Extra lekker met…

De pesto en gekonfijte knoflook maken dit brood helemaal af. Wil je hem net even anders maken? Dan kun je de vulling van dit recept vervangen door versgeslagen kruidenboter en plakjes spek. Én in plaats van een heel brood kun je ook kleine broodjes of broodknoopjes maken. Dit flinke brood is groot genoeg voor 6 tot 8 personen. Ben je nou met niet zoveel mensen thuis? Dan kun je het volledige recept halveren.

Ben je benieuwd naar andere lekkere broden? Probeer dan ook eens mijn borrelbrood of groentebrood met broccoli en olijven. Ook heel lekker zijn de hartige scones met kaas, kruiden en beenham.

Pesto swirlbrood miljuschka
Totale tijd6 uur 25 minuten

Pesto swirl brood

2.62 van 62 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

8 personen

ingrediënten voor het brood

  • 200 ml volle melk
  • 100 gr roomboter
  • 500 gr bloem (tipo '00)
  • 5 maat M eieren
  • 7 gr gist (1 zakje)
  • 2 el olijfolie
  • 10 gr zout

ingrediënten voor de vulling

  • 30-40 gr geraspte belegen kaas
  • 0,5 tl zout
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • 14 gr basilicum
  • 20 gr amandelen
  • 30 gr pistachenoten
  • 20 gr hazelnoten
  • 75 ml olijfolie
  • 4 el gekonfijte knoflook
  • snuf peper

Bereidingswijze: 

  • Schenk de melk in een steelpannetje met 55 gram boter en laat smelten terwijl de melk zachtjes opwarmt. Voeg 50 gram bloem toe en roer tot er een aardappelpureeachtige dikte ontstaat. Laat dit mengsel volledig afkoelen in de koelkast, ongeveer 30 minuten. Snijd de rest van de boter in blokjes (45 gr) en zet in de koelkast.
  • Kneed met een keukenmachine/standmixer het afgekoelde melkmengsel met 445 gram bloem, 4 eieren, gist, olijfolie en 10 gr zout. Kneed 10 minuten op een lage stand tot een elastisch deeg.
  • Voeg de helft van de blokjes boter toe een kneed 5 minuten op een lage stand tot de boter volledig is opgenomen, voeg de andere helft toe en kneed opnieuw 5 minuten.
  • Kneed dan nog eens 15 minuten op een iets hogere stand. Zie tip voor wanneer het deeg goed gekneed is. Vorm een bal van het deeg en leg in een schone mengkom. Laat afgedekt 30 minuten rijzen, leg het deeg daarna in een afsluitbaar bakje of kom en zet 4-12 uur in de koelkast om koud verder te laten rijzen.
  • Maak ondertussen de pesto. Rooster de noten in een droge koekenpan tot ze bruine plekjes krijgen, schud ze op een bord en laat ze even afkoelen. Hak de parmezaanse kaas (in stukjes), basilicum, amandelen, pistachenotenen hazelnoten fijn in een keukenmachine. Schenk de olijfolie erbij en hak opnieuw totdat er een smeuïge pesto ontstaat. Breng op smaak met een snuf peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (hetelucht)
  • Rol het deeg uit tot een lap van 35 x 40 centimeter (5 mm dik). Besmeer met pesto en verdeel de gekonfijte knoflook en restant geraspte kaas er over. Rol het deeg (de lange kant) zo strak mogelijk op tot een lange worst. Snijd de broodworst in de lengte door midden. Draai de snijkant naar buiten en wikkel dan om elkaar heen als een vlecht. Knijp de boven en onderkant van de vlecht dicht.
  • Leg de broodvlecht op de bakplaat. En laat nog eens 1,5 uur rijzen onder plasticfolie. Klop het ei los en bestrijk het brooddeeg met het losgeklopte ei.Bak het pesto swirlbrood in 25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Tip!

  • Dit is echt geen brood om met de hand te kneden, doe je het in de machine dan krijg je een fantastisch brioche achtig brood.

Tip!

Tip: Geen tijd voor gekonfijte knoflook te maken? Snijd de knoflook dan in dunne plakjes en bak ze goudbruin in een scheutje olie in een koekenpan voordat je ze over de pesto verdeelt. Of koop kant-en-klare gekonfijte knoflook.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.