Paashaas kaasbroodjes voor Pasen

2 uur

Het is bijna Pasen en dat betekent dat ik binnenkort ga genieten van allerlei heerlijke paaslekkernijen zoals eitjes, muffins, taart en natuurlijk lekkere warme paasbroodjes. Die laatste mag ook bij jou op tafel niet ontbreken, daarom bedacht ik een fantastische eye-catcher waarmee je direct indruk maakt: paashaasbroodjes met heel veel kaas

Paashazen

Pasen is een feestdag die in het Christendom gevierd wordt, ter herdenking van Christus’ verrijzenis. Meestal betekent dit dat we samenkomen met familie en vrienden voor een paasbrunch en je een hoop eieren versiert en eet. Opvallend is dat de haas of het konijn vaak gelinkt wordt aan Pasen, maar waarom eigenlijk?

Als je in de geschiedenis duikt, kom je er al snel achter dat konijnen symbool staan voor vruchtbaarheid – dat komt natuurlijk omdat ze zich ontzettend snel kunnen voortplanten in grote aantallen. Ze staan dus in feite symbool voor het nieuwe leven – en daar draait deze dag natuurlijk om. Daarnaast geloofde men dat konijnen geluk brachten en kwade geesten konden afweren. Uiteindelijk werd het daarom een krachtig symbool voor Pasen. Het kon dus ook niet anders dan dat mijn paasbroodjes de vorm hebben van een gezellige paashaas!

Cheesy bites

Waar we normaal tijdens Pasen veel zoet op tafel zetten, maak ik graag ook iets hartigs. Zo maak ik deze broodjes met kaas en een gekookt eitje. Want na al die chocolade ben ik wel toe aan een stukje kaas of in dit geval een broodje met heel veel kaas van Uniekaas. In principe kun je deze broodjes in elke vorm maken en hoeven ze ook niet alleen tijdens Pasen op tafel te staan. Gewoon als rondje zijn ze elk weekend een feest. Het vergt even wat werk aangezien je het brood helemaal zelf maakt, maar het is een heerlijk klusje om met het hele gezin te doen. Dus ready, steady, tijd om te bakken!

paas kaasbroodjes miljuschka deeg

Paashaasjes Uniekaas x Miljuschka 4

Paashaasjes Uniekaas

4.60 van 5 stemmen
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur
Porties 4

Benodigdheden

  • rasp
  • mixer met deeghaak
  • kom
  • Bakpapier
  • Sateprikker
  • mes
  • Bakplaat

Ingrediënten
 

  • 7 gr gedroogd gist
  • 1 tl suiker
  • 160 ml lauwwarme melk
  • 300 gr patentbloem
  • 1 tl zout
  • 2 el olijfolie
  • 100 gr jong belegen Uniekaas
  • 12 kleine rozijnen
  • 4 gekleurde eieren ongekookt
  • 1 ei geklutst

Instructies
 

  • Rasp 50 gr kaas voor het deeg en de topping met een middelfijne rasp.
  • Voeg de suiker en gist toe aan de warme melk en laat 10 minuten staan.
  • Meng 50 gram van de geraspte kaas met de bloem en voeg het melkmengsel toe. Meng dit met een (staande) mixer met deeghaak en voeg de olie en het zout toe.
  • Kneed 8-10 minuten tot dat er een soepel deeg ontstaat.
  • Vet een kom in met olie, maak een mooi bolletje van het deeg en plaats daarna in de kom. Dek af en laat ongeveer een uur rijsen op een warme plek tot het verdubbeld is in volume.
  • Druk de lucht uit het deeg en verdeel in 4 gelijke stukken (ongeveer 140 gr per stuk), bol de stukken op en laat nog even 5 minuten afgedekt rusten.
  • Neem 1 van de bolletjes en rol deze uit tot een ovaal van ongeveer 15 cm. Snijd met een scherp mes in het midden (in de lengte) het deeg 4 cm in, dit worden de oren. Snijd aan de linker- en rechterkant van de snede die je net gemaakt hebt, ongeveer 1 cm breed, een beetje schuin naar beneden net zo lang als de middensnede. Snijd daarna schuin naar beneden richting de buitenzijde van het deeg en stop op 1cm breed, een beetje schuin naar beneden net zo lang als de middensnede. Snijd daarna schuin naar beneden richting de buitenzijde van het deeg en stop op 1c, voor de rand van het deeg (zie foto voor de duidelijkheid), zodat de armen van de haas ontstaan.
  • Leg een ei op de 'buik' van de paashaas en vorm de armen om het ei heen. Druk goed aan. Maak met 3 rozijnen een gezichtje, net onder de oren. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal het proces met de andere deegballetjes.
  • Dek goed af en laat de haasjes 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 190℃.
  • Kerf met een satéprikker de snorharen van de haasjes en bestrijk ze daarna met het geklutste ei. Bestrooi de armen van de haasjes met de rest van de kaas.
  • Bak in 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Side note: de meeste gekleurde eieren koop je gekookt, deze kun je zeker ook gebruiken! Je ei zal wel wat harder gekookt zijn dan als je ongekookte eieren gebruikt.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

paas kaasbroodjes miljuschka

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.