Pulled duck in je pasta?!
Deze pasta met pulled duck is echt zo’n gerecht dat je gewoon moet proberen! Vergeet je klassieke bolo niet, maar ga ook eens voor wat variatie en kies voor eend in plaats van rund- of varkensvlees. Eend is namelijk ook een geweldige bron van eiwitten en gezonde vetten. Deze pulled duck is een echte smaakmaker en brengt een heerlijke rijkdom aan je gerechten.
In de meeste gevallen kun je kiezen tussen de eendenborst en de eendenbout. De borsten zijn mals en hebben een rijke smaak, perfect voor snelle bereidingen of grillen. Ze worden vaak geserveerd met de huid erop, waardoor je die heerlijke krokante laag krijgt die de meeste mensen zo aanspreekt. De bouten daarentegen zijn ideaal voor langzaam garen, zoals stoven of braden. Dit zorgt ervoor dat het vlees heerlijk mals en vol van smaak wordt. Dus, als je op zoek bent naar iets voor je pasta, zijn de bouten perfect om te ‘pulled’ en in die heerlijke saus te verwerken.
Net als bij kip is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van het vlees. Kies voor eend die mooi glanzend en stevig is. Biologisch of vrijloop-eend heeft vaak een nog beter smaakprofiel, dus als je de kans hebt, ga daarvoor! En wees niet bang om met de huid te werken; het vet dat uit de huid smelt tijdens het koken geeft extra smaak aan je gerecht. En je weet het: vet is smaak!
Een Italiaanse knipoog naar klassiek
Wat maakt deze pasta met pulled duck nou zo speciaal? Simpel: het combineert de klassieke Italiaanse liefde voor pasta met de luxe van langzaam gegaarde eend. Alle basisingrediënten van een classic ragù zijn aanwezig; de bleekselderij, wortel en laurier. Maar door die pulled eend wordt ‘ie toch heel anders (en onweerstaanbaar lekker).
En als je denkt aan klassieke Italiaanse sauzen, denk je waarschijnlijk aan tomaat, basilicum en misschien een vleugje knoflook. Maar hier is een geheim: het toevoegen van een beetje sinaasappel aan je saus kan een game changer zijn! Die frisse, citrusachtige smaak brengt een ongelooflijke balans en diepte aan je gerecht.
Variaties op deze pasta
Voor dit gerecht gebruik ik eend. Dat heeft een lichte wildsmaak en is weer eens iets anders. Kun je dat niet vinden of eet je dat liever niet? Kipdijfilet is een goed alternatief. Heb je geen mandarijn? Sinaasappel werkt net zo goed. Gebruik je liever geen wijn? Voeg dan een extra scheutje bouillon toe.
Liever vega? Ga voor deze linzen-ragù! Of ga toch voor Spaghetti bolognese: zo maak je mijn klassieke bolognesesaus.

Pappardelle met pulled duck
Ingrediënten
- 400 gr eendenborst
- 1 ui gesnipperd
- 1 winterpeen fijngesneden
- 2 stengels bleekselderij fijngesneden
- 1 klein blikje tomatenpuree van 70 g
- 250 ml rode wijn
- 500 ml kippenbouillon
- 2 laurierblaadjes
- ½ bosje tijm gerist
- rasp en sap van 1 mandarijn
- 400 gr pappardelle
- 4 el geraspte Parmezaanse kaas
- zout
- peper
Bereidingswijze:
- Verwarm een braadpan op middelhoog vuur. Leg de eendenborst met het vel naar beneden in de pan en druk even aan. Bak 6 minuten, draai dan om en bak nog 4 minuten. Giet het overtollige vet uit de pan, maar laat een dun laagje, met de eendenborst, zitten.
- Fruit de ui, wortel en bleekselderij 5-10 minuten in het eendenvet. Schep de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut mee. Blus af met de rode wijn en laat 2 minuten borrelen. Giet nu de kippenbouillon erbij, roer de laurier, de tijmblaadjes, de mandarijnrasp en het sap van de mandarijn erdoor en voeg zout en peper toe. Breng aan de kook en laat 2 uur zachtjes stoven met het deksel op een kiertje.
- Haal het vlees uit de pan en laat afkoelen op een plank. Schep, met een schuimspaan, het vet van het oppervlak van de saus, draai het vuur omhoog en laat de saus in ongeveer 5 minuten inkoken, of tot de saus de gewenste dikte heeft bereikt.
- Kook de pappardelle volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Trek met twee vorken het eendenvlees uit elkaar. Roer de pulled duck door de saus in de braadpan.
- Giet de pappardelle af en verdeel over kommen. Schep er de saus overheen en bestrooi met de Parmezaan en basilicum.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.