Spaghetti bolognese: zo maak je mijn klassieke bolognesesaus

12 uur 15 minuten

Spaghetti bolognese

Sommige recepten blijven altijd lekker. Of je het nu één keer maakt, of elke week. Zo’n absolute klassieker is voor mij spaghetti bolognese. Natuurlijk zijn er ook hier tientallen variaties op te bedenken – maar dit is mijn favoriet.

Let op dat dit alleen het recept is voor de bolognesesaus. Op het moment dat je het daadwerkelijk gaat eten, kook je spaghetti voor het aantal personen dat het gaat eten. Voor 4 personen hou ik ongeveer 300 gram (gedroogde) spaghetti aan.

Klaarmaken van de bolognesesaus

Om de spaghetti bolognesesaus te maken heb je wel even tijd nodig, want het wordt het allerlekkerst als je het even goed de tijd geeft om in te trekken. Ik laat het dan ook uren staan pruttelen op mijn fornuis. Heb je een slowcooker? Dan is het nog makkelijker om dit te maken. Je doet dan alle ingrediënten in de slowcooker en laat het eenvoudigweg de hele dag rustig trekken. Het voordeel van het maken van de bolognesesaus in een slowcooker is dat je er geen omkijken naar hebt. 

In een gewone pan laat ik het soms rustig 12 uur staan pruttelen. Dat betekent wel dat ik in de gaten moet houden dat er nog genoeg vocht in de pan zit. Je wilt geen droogkokende pan. Plus ik ga het huis niet uit als ik weet dat er een pan op het vuur staat. 

Met de slowcooker heb je dat probleem vanzelfsprekend niet. Ik laat het dan rustig 24 uur staan! Hoe langer je het laat koken des te intenser de smaken worden. Dat is ook de reden dat ik het vaak in grote batches maak. Voor 12 personen, maar soms ook gerust voor nog meer. Moet je natuurlijk wel een enorm grote pan voor hebben.

Tip als je stoofschotel te nat is

Maak je deze bolognesesaus in een slowcooker, en blijft deze te nat? Lees dan verder.

In een slowcooker verdampt dit vocht natuurlijk niet zo goed, niet zoals in een braadpan. Mocht je stoofschotel te nat blijven: voeg de volgende keer minder vloeistof toe. Een andere tip is om in het laatste uur een papje van maizena en water toe te voegen, om het vocht extra in te laten dikken.

Ook kun je ervoor kiezen om de bolognesesaus met een schuimspaan uit de slowcooker te halen, zodat het teveel aan water of vocht in de slowcooker blijft. Wil je dit nog gebruiken? Giet het dan in een steelpan en laat het, op het vuur, verder indikken tot een saus (eventueel ook met het papje van maizena en water).

Wat betreft de rode wijn in de saus

Door het koken verdampt bijna alle alcohol: na twee en een halfuur koken zit er nog zo’n 5% alcohol in! Als regel geldt: hoe langer je een gerecht laat koken, hoe meer alcohol er verdampt. Voel je je echt niet safe met de alcohol (of eten er kinderen en/of zwangere vrouwen mee), vervang de rode wijn dan door bouillon met een scheutje rode wijnazijn.

Wat betreft het type wijn: een stevige, volle rode wijn is prima. Gebruik geen dure, maar wel eentje die je ook ‘zo’ zou willen drinken.

Tip: bolognesesaus invriezen

Dit recept voor spaghetti bolognese saus maakt ruim voldoende voor 12 personen en kun je dus goed invriezen in porties. Ideaal als je een keer een snelle maaltijd op tafel wilt zetten!

Check hier alle pastarecepten.

Spaghetti bolognese

Miljuschka's bolognesesaus

4.42 van 2086 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 12 uur
Totale tijd 12 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaanse keuken
Porties 12 portie(s)
Calorieën 343 kcal

Benodigdheden

  • 1 hele grote pan

Ingrediënten
 

  • 750 gram half om half gehakt
  • 5 uien fijngesneden
  • 1,5 bollen knoflook fijngesneden
  • 0,5 bos bleekselderij de stengels fijngehakt
  • 5 wortels fijngehakt
  • 2 blikjes tomatenpuree van 65 gr
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 el gedroogde kruiden zoals tijm oregano, rozemarijn
  • 1,5 el miso of 4 bouillonblokjes
  • 2 blikken tomaten 400 gr per blik
  • 500 ml passata de pomodori
  • 500 ml rode wijn
  • 500 ml volle melk op kamertemperatuur
  • 100 gr geraspte oude kaas

Instructies
 

  • Begin met het bruinbakken van het gehakt. Dat geeft straks smaak aan het gerecht dus bak het goed bruin.
  • Haal uit de pan en laat het vet van het gebakken gehakt in de pan zitten.
  • Bak nu de ui en knoflook goudbruin in dezelfde pan. Dit duurt ongeveer 8 minuten.
  • Doe nu de wortel en bleekselderij erbij. Bak weer 8 minuten.
  • Bak nu de tomatenpuree een paar minuten mee. Doe om het te ontzuren de suiker erbij en bak nog eens 5 minuten. Wil je liever geen suiker gebruiken, dan kun je dat ook weglaten of vervangen door een beetje honing.
  • Doe de gedroogde kruiden erbij en bak 2 minuten mee.
  • Doe de tomaten uit blik, passata, rode wijn en melk erbij. Als laatste doe je de miso of bouillonblokjes erbij. Eet je dit gerecht met kinderen, wees dan niet bevreesd. Door het koken verdampt de alcohol volledig: het is dus kids safe!
  • Doe het gehakt er weer bij en laat lekker lang pruttelen. Ik heb het gerust 12 uur opstaan. Als het droog komt te staan tussendoor vul ik het aan met water. Hoe langer het opstaat des te intenser de smaak wordt.
  • Je kunt het natuurlijk meteen eten, maar het is de dag nadat je het gemaakt hebt het allerlekkerste om te eten.
  • Ik verdeel dit altijd in 3 porties voor 4 mensen in de vriezer. Zo heb ik altijd een snelle, voedzame en makkelijke pasta bij de hand.
  • Tip! Lekker met geraspte oude kaas eroverheen!

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 343kcalKoolhydraten: 24gProteine: 18gVet: 17gVerzadigde vetten: 7gTrans Fat: 1gCholesterol: 54mgNatrium: 401mgKalium: 903mgVezels: 4gSuiker: 13gVitamine A: 5622IUVitamine C: 20mgCalcium: 226mgIJzer: 4mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Spaghetti bolognese

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.