Spaghetti pasta carbonara

20 minuten

Carbonara Mil

Spaghetti carbonara: zo simpel, en toch zo lekker! Het klassieke pastagerecht waar je menig mens mee blij kan maken. Heerlijk met pancetta en Parmezaanse kaas. 

Wat is spaghetti carbonara?

Carbonara is een klassiek Italiaans gerecht wat vaak met spaghetti gegeten wordt. Traditioneel wordt dit gerecht gemaakt met buik- of wangspek (guanciale), Italiaanse kaas, ei en zwarte peper. Wij Nederlanders voegen vaak ook nog room toe, maar in Italië wordt dit zeer zeker niet gedaan. Ik doe het dus ook niet: de combinatie van de eieren, kaas en het pastawater zorgen namelijk voor genoeg romigheid in de pasta. Gooi je pastawater dus ook nooit weg: dit is echt liquid gold!

Ook lekker: mijn pasta carbonara met witte asperges.

Vlees in de Pasta Carbonara 

Van origine maken de Italianen het meest gebruik van guanciale, wangspek. Kun je dit niet vinden? Gebruik dan pancetta. Dit is spek afkomstig van de varkensbuik. Het vlees wordt tot wel drie maanden aan de lucht gedroogd, en vervolgens gekruid. Welk type spek je ook kiest, het geeft de spaghetti carbonara die heerlijke zoutige smaak. 

Hoe handig is deze pasta koker van DeBlock. De pasta koker is geschikt voor alle warmtebronnen, is gemaakt van roestvrij staal én is geschikt voor het maken van pasta’s, groente, aardappelen, vis, vlees en rijst. En natuurlijk ideaal voor deze spaghetti carbonara!

Hoeveel gram spaghetti per persoon? 

Benieuwd naar hoeveel gram pasta je per persoon eet? Het is aanbevolen ongeveer 75 tot 100 gram rauwe pasta per persoon te eten. Natuurlijk bestaan er zoiets als de kleine en grote eter, dus pas je daar vooral naar aan. Eten er kinderen mee? Dan is het aanbevolen om ongeveer de helft van de portie voor een volwassene aan te houden. Dus ongeveer 37-50 gram rauwe pasta per kind. 

Hoe maak je spaghetti Carbonara?

“Miljuschka, hoe maak je die ontzettend lekkere spaghetti Carbonara saus nu eigenlijk?” Het is misschien wel een van de meest gestelde vragen over mijn pasta’s. Moeilijk is het zeker niet, mits je weet welke stappen je moet volgen. In dit geval leg ik je uit hoe je de pastasaus maakt voor vier personen. Het makkelijkste is om eerst de blokjes guanciale of pancetta goudbruin te bakken in een koekenpan en vervolgens de spaghetti al dente (beetgaar) te koken. Zodra de pasta gaar is, giet je de pasta af. Let op: het pastawater gooi je niet weg. Je bewaart het vocht voor de romige Carbonara saus.

Ondertussen klop je drie volledige eieren en een eidooier los in een kom. Dat kun je het beste doen met een garde. Hierna roer ik de Parmezaanse kaas, de Pecorino en een flinke snuf zwarte peper door het eiermengsel heen. Heb je de pasta afgegoten? Zet de kookpan dan terug op het vuur en voeg de pasta en de gebakken guanciale of pancetta toe aan de kookpan. Roer hierna wat bakvet door jouw kaas-eiermengsel. Zet het vuur onder de kookpan uit en giet het kaas-eiermengsel over de pasta. Roer het goed door. Voeg vervolgens al roerend in kleine hoeveelheden wat kookvocht bij de pasta tot dat er een smeuïge Carbonara saus ontstaat. Je serveert de pasta met de Parmezaan krullen.

Kun je spaghetti Carbonara bewaren?

Heb jij een veel te grote pan spaghetti Carbonara klaargemaakt? Helemaal niet erg. Zodra de pasta is afgekoeld, kun je de pasta in een luchtdicht bakje in de koelkast bewaren. Omdat de pasta slechts drie dagen houdbaar is, raad ik je aan om deze de volgende dag op te eten. De Pasta Carbonara kun je niet in de vriezer bewaren. De kwaliteit van de saus gaat helaas sterk achteruit in de vriezer.

Carbonara close 2

Spaghetti carbonara

4.32 van 552 stemmen
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaanse keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 150 g guanciale of pancetta, in blokjes
  • 350 g spaghetti
  • 3 eieren
  • 1 eigeel
  • 50 g Parmezaanse kaas fijngeraspt, plus evt. een paar krullen extra
  • 50 g pecorino fijngeraspt
  • zwarte peper

Instructies
 

  • Bak de blokjes guanciale (of pancetta) goudbruin, maar niet te donker.
  • Kook intussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Vergeet niet het water goed te zouten!
  • Klop de eieren los met de eidooier in een kom. Roer er de twee soorten kaas en lekker veel zwarte peper doorheen.
  • Giet de pasta af (bewaar zeker 1 flinke kop van het kookvocht, oftewel: het pasta-water) en doe terug in de kookpan. Doe de guanciale (of pancetta) erbij, en doe bakvet bij je eiermengsel. Roer door. Belangrijk! Doe het vuur uit en giet dan het kaas-ei mengsel erbij en roer het goed om. Voeg langzaam steeds wat kookvocht erbij om het extra smeuïg te maken. Dit kun je op héél zacht vuur doen, maar als het goed is, zit er nog genoeg restwarmte in de pan. Verhit het zeker niet te hard, want dan krijg je roerei. Maar je hebt genoeg warmte in de pan nodig om alles bij elkaar te laten binden. Blijf goed roeren tot het een smeuïge carbonara wordt.
  • Serveer met een extra draai peper en eventueel een paar Parmezaan-krullen erop ter garnering.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Carbonara close 2

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.