Frittata met witte asperges, krieltjes, spinazie en kerrie

45 minuten

Vandaag maak ik frittata met een twist. Ik voeg het witte goud toe aan het gerecht, waardoor het helemaal thuis hoort bij de lente. Maar dan komt de verrassing: ik voeg krieltjes en spinazie toe en breng het geheel op smaak met kerrie. Misschien niet de combinatie die je direct verwacht, maar wel een combinatie die ontzettend lekker is.

Frittata met witte asperges

Het is nog steeds het seizoen voor witte asperges! Dit keer maak ik een heerlijk recept voor frittata met witte asperges, krieltjes, spinazie en kerrie. Het is een overheerlijk gerecht voor de lunch. Nog mooier is dat je het gerecht bovendien makkelijk kunt meenemen als lunch- of als picknickgerecht. In dit gerecht gebruikte ik ongeveer 4 witte asperges. Elke asperge snijd je eerst in twee stukken, en deze halveer je vervolgens in de lengte. Zo krijg je een mooi effect in de frittata. Het ligt een beetje aan het formaat van je pan hoeveel asperges je nodig hebt, maar vier is in de meeste gevallen voldoende. Er gaan natuurlijk ook nog aardappeltjes en spinazie in. Deze frittata is vegetarisch, maar als je dat wil kun je hier ook prima wat uitgebakken spekjes aan toevoegen, of bijvoorbeeld wat kip die je over hebt van een vorige maaltijd. 

Witte asperge

Witte asperges zijn mijn favoriet. Ze worden ook wel het ‘witte goud’ genoemd. Terecht, want de witte asperge is ongelooflijk lekker. De witte asperge groeit ondergronds en wordt geoogst voordat deze het daglicht ziet. Hierdoor behoudt het de witte kleur. De smaak van de witte asperge is bovendien geweldig: lichtzoet, sappig en boterzacht. Als je witte asperges goed bereid, smelten ze bijna weg in je mond. Daarnaast zijn ze rijk aan voedingsstoffen. 

Het seizoen van de witte asperge is jammer genoeg relatief kort. Je kunt ze meestal van april tot juni krijgen. Het lekkerste vind ik ze vers van het land. Daarom rijd ik maar al te graag langs de Lindenhoff, de lokale boer of de plaatselijke markt. Je kunt ze natuurlijk ook halen bij de groenteboer of in de supermarkt. Bij het kopen van de witte asperges, is het belangrijk om goed te letten op de versheid. Kies voor stevige stengels met gesloten topjes en vermijd uitgedroogde of verkleurde exemplaren.

Het bereiden van witte asperges is niet zo moeilijk als het lijkt. Het is van belang dat je de harde uiteinden eraf snijdt, de steeltjes schilt en van de topjes afblijft. Daarna kun je ze koken, stomen, grillen of roosteren totdat ze zacht en mals zijn. Rauw kun je ze namelijk niet eten. De schillen en harde uiteinden gebruik je natuurlijk voor een heerlijke aspergesoep

Ben je benieuwd naar meer gerechten met witte asperges? Probeer dan ook eens mijn lasagne van witte aspergespasta carbonara met witte aspergeswitte asperges met gerookte zalm, ei en botersaus of witte asperges met ei.

frittata met witte asperge

Frittata met witte asperges, krieltjes, spinazie en kerrie

4.58 van 14 stemmen
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Lunch
Porties 4 personen
Calorieën 169 kcal

Ingrediënten
 

  • 250 g krieltjes met schil schoongeboend
  • 250 gr witte asperges geschild, elk in twee stukken gesneden en in de lengte gehalveerd
  • 6 eieren
  • 100 g babyspinazie
  • 1 tl kerriepoeder
  • 3 el melk
  • zeezoutvlokken
  • zwarte peper
  • klont boter

Instructies
 

  • Kook de krieltjes in de schil 15 minuten in een laag gezouten water. Giet ze af en laat ze even uitdampen en afkoelen. Snijd ze in dikke plakken.
  • Kook de aspergestukken beetgaar en laat uitlekken
  • Smelt de boter in een hapjespan op middelhoog vuur en bak hierin de krieltjes 10 minuten. Voeg de babyspinazie toe en roerbak tot het blad geslonken en het vocht uit de spinazie verdampt is.
  • Strooi het kerriepoeder in de pan, voeg zeezoutvlokken en zwarte peper toe en schep om. Verdeel het aardappelmengsel en de aspergestukken gelijkmatig over de hapjespan.
  • Klop de eieren los met de melk en giet het mengsel in de hapjespan. Doe het deksel erop, draai het vuur omlaag en laat de frittata circa 10 minuten bakken, tot de bodem mooi bruin is en het ei gestold. Snijd de frittata in punten.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 169kcalKoolhydraten: 16gProteine: 12gVet: 7gVerzadigde vetten: 2gTrans Fat: 1gCholesterol: 247mgNatrium: 124mgKalium: 643mgVezels: 3gSuiker: 3gVitamine A: 3198IUVitamine C: 23mgCalcium: 99mgIJzer: 4mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

frittata met witte asperge

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.