Mosterdsoep

25 minuten

Deze romige mosterdsoep is heerlijk als lunch en staat binnen een mum van tijd op tafel. Een lekkere soep voor op de koudere dagen, maar is voor de echte mosterd-liefhebbers natuurlijk het gehele jaar door te eten!

Mosterd: de basis van deze verrukkelijke mosterdsoep 

Mosterd is zowel een plant als een condiment (net als ketchup en mayonaise); een toevoeging die de smaak van voedsel versterkt en/of verandert. De mosterdplant heeft allemaal kleine zaadjes die worden gebruikt voor de gedraaide mosterd, zoals we die in de keuken kennen. Deze plant wordt in het voorjaar gezaaid en in het najaar geoogst. De zaadjes worden gedroogd en vervolgens gemalen tot poeder. Dit kan grof of fijn poeder zijn, helemaal afhankelijk van het soort mosterd dat er gemaakt wordt.

Dit poeder wordt vervolgens met water, zout en azijn gemengd – vaak lang gedraaid of gevijzeld – tot een dikke pasta. Daarna wordt de mosterd op smaak gemaakt met andere smaakversterkers zoals suiker, honing en specerijen. Mosterd heeft dankzij deze pittige zaadjes een scherpe smaak, en wordt soms extra geel gemaakt door de toevoeging van kurkuma

Ik vind mosterd heerlijk bij droge worst of bij een stukje kaas, maar je kunt het natuurlijk ook ontzettend goed in recepten verwerken – zoals ik in deze mosterdsoep heb gedaan!

Ook lekker: Krokante viskoekjes van tonijn met citroen-mosterdroom.

Soorten mosterd 

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten mosterd verkrijgbaar. Zo hebben we Franse mosterd die glad en relatief scherp is. Engelse mosterd wordt daarentegen niet van mosterdzaden gemaakt, maar van drooggemalen mosterdmeel. Ze voegen daar ook nog wel eens tarwemeel aan toe. In Nederland mogen wij het dan juist geen mosterd meer noemen.

Wij kennen in Nederland vooral de grove mosterd. De vliesjes blijven tijdens het malen om de mosterdzaden heen zitten, waardoor het minder fijn is dan de Franse versie. 

Groningen & Limburg

In ons kikkerlandje eten we veel mosterd, maar we maken het zelf ook. Marne Groninger mosterd is bijvoorbeeld een lekkere soort uit, je raadt het al, Groningen. Een grove en pittige mosterd. Daarnaast is er Limburgse mosterd: deze is milder en heeft wat meer een azijnsmaak, door de in azijn gewelde mosterdzaadjes. Het is dan ook niet gek dat mosterd in deze twee provincies veel gegeten wordt en vaak op het menu staat – al dan niet verwerkt tot mosterdsoep. Ik ben er dol op!

Tip: lekker om de soep met uitgebakken spekjes te serveren, en een goed stuk ambachtelijk brood.

Mosterdsoep

Mosterdsoep

Mosterdsoep

4.19 van 404 stemmen
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Lunch, Soep
Porties 4 personen
Calorieën 355 kcal

Ingrediënten
 

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 40 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 1 liter bouillon kip of groente
  • 4 el grove mosterd Limburgse of Groningse
  • 3 el droge sherry optioneel
  • 200 ml slagroom of kookroom
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • 4 el platte peterselie gehakt

Instructies
 

  • Bak de gesnipperde ui en de gehakte knoflook in de boter, langzaam op niet al te hoog vuur. Zodra de ui glazig is, voeg je de bloem in één keer toe.
  • Zet het vuur zacht, roer goed met een garde en bak totdat er geen klontjes meer in zitten; ongeveer 4 minuten. Let op dat het niet te bruin bakt!
  • Zet het vuur wat hoger en schenk beetje bij beetje de bouillon toe; roer tussendoor goed. Voeg halverwege het toevoegen van de bouillon ook de grove mosterd toe. Gebruik je de sherry dan is dit het moment om die ook toe te voegen.
  • Blijf roeren totdat er een lichtgebonden soep ontstaat. Voeg de room toe en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Proef nog eens of het goed op smaak is en verdeel de soep over vier borden.
  • Garneer met de peterselie.

Notities

Tip: lekker om de soep met uitgebakken spekjes te serveren, en een goed stuk ambachtelijk brood.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 355kcalKoolhydraten: 19gProteine: 7gVet: 28gVerzadigde vetten: 17gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 8gTrans Fat: 1gCholesterol: 90mgNatrium: 1200mgKalium: 339mgVezels: 2gSuiker: 5gVitamine A: 1317IUVitamine C: 10mgCalcium: 85mgIJzer: 2mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.