Makkelijke pompoensoep
55 minuten
De herfst is weer begonnen én dat betekent dat het tijd is voor lekkere, herfstige recepten, met ingrediënten uit het seizoen. Het ingrediënt waar ik deze herfst mee aftrap is pompoen. Daar maak ik deze makkelijke pompoensoep van!
Makkelijke pompoensoep
Deze overheerlijke en makkelijke pompoensoep maak je in een paar stappen klaar. De groenten en specerijen doe ik even in de oven, want dat doet wonderen voor de smaak. Ik maak er een extra feestelijk maaltje van door de soep in een uitgeholde pompoen te serveren. De precieze instructies vind je natuurlijk onderaan.
Probeer ook eens deze vegan pompoenrisotto met wortel en gember.
Experimenteren met groenten
Ik heb weleens vaker gezegd dat ik graag mijn eigen draai aan gerechten geef. Dat kun jij natuurlijk ook. Met pompoensoep kun je veilig experimenteren. Vervang de aardappelen uit dit recept voor zoete aardappelen of voeg lekker veel groenten toe zoals prei of paprika. Varieer totdat je de (voor jou) perfecte pompoensoep hebt gevonden. Niets is leuker dan creatief bezig zijn in de keuken, of niet?
Soep bewaren doe je zo
Het fijne aan soep is dat je er lekker veel van kunt maken. Alles wat je overhoudt, is mooi meegenomen voor een volgende keer. Soep bewaren is een easy proces. Laat de soep volledig afkoelen. Giet de soep vervolgens in luchtdichte bakjes of zakken en label met de datum. Soep kun je tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
Het afkoelen in dit verhaal is echt heel belangrijk. Als je dit niet doet, ontstaat er ijsvorming en wordt je soep waterig. Het is ook niet al te best voor de rest van de inhoud van je vriezer als je je soep niet goed laat afkoelen, want dan stijgt de temperatuur en is de kans groot dat bacteriën ontstaan en verspreiden.
Ontdooi de pompoensoep door het een nacht van tevoren in de koelkast te zetten of verwarm het rechtstreeks vanuit de vriezer in een pan op laag vuur.
Makkelijke pompoensoep
Ingrediënten
- 1 flespompoen ca. 750 gram
- 1 aardappel flinke van c.a. 100 gram
- 2 uien
- 1 wortel
- 1 knoflookbol
- 2 rode pepers
- 4 takjes tijm
- 2 tl komijn
- 2 tl kurkuma
- 1 l bouillon kip of groenten
- olijfolie
- peper en zout
- 1 scheutje kookroom ter garnering
- 1 handje pompoenpitten optioneel, ter garnering
- chili flakes optioneel, ter garnering
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.
- Schil en snijd de flespompoen in de lengte doormidden en hol de binnenkant uit. Schil de aardappel en snijd in kwartjes. Snijd de uien ook in kwartjes. Schil de wortel en snijd in de lengte in vieren. Snijd het kopje van de knoflookbol eraf. Leg de gesneden ingrediënten op een bakplaat. Voeg daar ook de rode pepers en takjes tijm aan toe. Maak af met een flinke scheut olijfolie, 2 theelepels komijn, 2 theelepels kurkuma en wat peper en zout.
- Plaats de bakplaat met de ingrediënten in de voorverwarmde oven en rooster voor ongeveer 40 minuten.
- Haal de bakplaat uit de oven. Verplaats de hete ingrediënten, behalve de knoflookbol, van de bakplaat direct over naar een blender. De knoflookbol knijp je boven de blender uit. Voeg een liter hete bouillon toe en blend tot een gladde substantie. Door het roosteren en de hete bouillon is de soep al warm, dus je hoeft het niet ook nog op te warmen in een pan.
- Serveer de soep in een soepkom of uitgeholde pompoen en maak af met kookroom, pompoenpitten en chiliflakes.
Notities
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.