Makkelijk weekmenu voor week 37

Categories: Receptbundels

Helaas, de vakantie is weer voorbij en ons drukke leven is begonnen. Hoe fijn is het dan om thuis te komen en niet té lang in de keuken te hoeven staan voor een voedzaam en vooral smakelijk diner? Daarom staat er weer een nieuw, makkelijk weekmenu voor jullie klaar. Geniet ervan!

Maandag – Hollands mosselpannetje met witte wijn 

Hollands mosselpannetje

Vroeger kon je mosselen eten als de ‘r’ in de maand zat. Sinds mosselen gekoeld vervoerd kunnen worden, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar. We spreken dan eigenlijk niet meer van de ‘r’ in de maand, maar van de ‘r’ in het seizoen. Mosselen zijn er dus in de zomer, herfst en winter, en dus niet in de lente.

Het mosselseizoen is nu dus in volle gang! En hoe vier je dat nou beter dan door de week te beginnen met een klassiek Hollands mosselpannetje? 

Hier vind je het recept voor het Hollands mosselpannetje met witte wijn.

Dinsdag – Mexicaanse limoenkip met koriander 

Limoenkip met koriander

Limoen wordt ontzettend veel gebruikt in Mexico en is heerlijk in combinatie met kip. Dit recept is al lekker op zichzelf, maar wordt nóg beter met een frisse salade erbij. Mocht je de grill of barbecue nog aanzetten, dan kan deze kip daar ook goed op bereid worden. Maar in een wok binnen op het fornuis is dit feestelijke Zuid-Amerikaanse recept ook prima te maken.

Hier vind je het recept voor de Mexicaanse limoenkip met koriander. 

Woensdag – Courgettesoep met maïs, spinazie en rijst 

Courgettesoep

Woensdag… soepdag! Deze week een heerlijke courgettesoep. De soep is goed gevuld met maïs, spinazie, rijst én courgette spaghetti, ook wel courgetti spirelli genoemd. Je kunt deze kant-en-klaar kopen bij de grotere supermarkt, maar ook zelf gemakkelijk maken met een spirelli.

Met zo’n spiraalsnijder tover je groenten binnen een mum van tijd om tot lekkere knapperige sliertjes! Dit werkt ook supergoed voor bijvoorbeeld wortel, komkommer, aardappel, zoete aardappel en pastinaak.

Hier vind je het recept voor de courgettesoep met maïs, spinazie en rijst

Donderdag – Nasi goreng

nasi goreng

Er zijn ontzettend veel manieren om nasi goreng te maken. De één noemt het gebakken rijst en de ander heeft er weer een andere naam voor: en hoe je het uiteindelijk maakt, is geheel aan jou.

Nasi goreng is bovendien bij uitstek geschikt om restjes op te maken. Nog rijst over? Ideaal! Heb je bijvoorbeeld nog wat prei liggen? Dat past er prima bij. En zo kan ik nog wel een tiental groentes bedenken die je hierin kwijt kunt. Deze nasi goreng is vegetarisch, maar heerlijk aan te vullen met bijvoorbeeld kip of deze hoisin garnalen.

Hier vind je het recept voor de nasi goreng

Vrijdag – Gnocchi met prei en blauwe kaas 

Gnocchi met prei

Pasta kan in het weekmenu natuurlijk niet ontbreken. Deze gnocchi met prei en blauwe kaas is een combinatie van al mijn favoriete smaken. Ik vind de gnocchi persoonlijk het lekkerst als ze nog even krokant opgebakken worden na het koken. Dat is niet direct noodzakelijk, maar naar mijn mening geeft dit een extra dimensie aan dit (verder heel makkelijke) gerecht. 

Neem voor de saus een pittige blauwe kaas. Door de hitte verliest de kaas altijd wat aan kracht, dus een té subtiele kaas proef je dan niet zo goed meer. Echt geen fan van blauwe kaas? Kies dan voor een romige ricotta of mozzarella die je op het einde toevoegt. 

Hier vind je het recept voor de gnocchi met prei en blauwe kaas

Zaterdag – Ratatouille: een Franse groenteschotel

Ratatouille

Vandaag een heerlijke Franse ratatouille. Het originele gerecht bestaat uit verschillende soorten gestoofde groenten, zoals paprika, courgette, aubergine en tomaat. Ik hou van dit soort eenvoudige recepten, maar ik maak de ovenschotel wel graag extra mooi door alle groenten in plakjes te snijden en deze netjes te rangschikken in de schaal. Om het af te maken voeg ik naast de tomatensaus ook extra oude kaas, slagroom en melk toe. 

Dit gerecht is heerlijk als hoofdgerecht, maar kan aangevuld worden met een frisse salade. 

Hier vind je het recept voor de ratatouille

Zondag – Citroen semifreddo 

Citroen semifreddo

Zondag is bakdag! Deze zondag kiezen we voor een semifreddo. Dit is een fantastisch Italiaans nagerecht, dat letterlijk “half koud” betekent. Dit toetje heeft de structuur van een soort bevroren mousse. Een soort roomijs, maar dan zonder dat je er een ijsmachine voor nodig hebt. Ideaal en lekker voor een warme nazomer!

Ik maakte een frisse variant: een citroen semifreddo met naast de ijsmousse heerlijke laagjes van lange vingers. Stiekem een beetje afgekeken van de tiramisu

Hier vind je het recept voor de citroen semifreddo

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.