Vlierbloesem kweken in de moestuin

Vlierbloesem kweken in de moestuin: dat is ontzettend leuk om te doen! Deze snelgroeiende struik kan eigenlijk overal groeien, maar het beste doet de vlier het op een plek waar voeding in de bodem zit. En weet: hij houdt heel erg van een zonnige plek, een beetje uit de wind.

Vlierbloesem kweken is erg makkelijk en je kan er van allerlei lekkers mee maken, op meerdere momenten in het jaar. Zo kun je op het moment verse bloemetjes gebruiken om siroop, thee, ijs of jam mee te maken. Leg ze op de pannenkoeken of eet ze in combinatie met rabarber. Ik geef je de informatie die je nodig hebt om deze vlierbloesem-bloemetjes ook daadwerkelijk uit de tuin te kunnen oogsten.

vlierbloesem kweken in de moestuin 1 kopie

Fotografie: Hanke Arkenbout

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

Vlierbloesem kweken en stekken

Je kunt een vlierbloesemplantje kopen bij een kweker of tuincentrum, maar deze struik kun je ook heel makkelijk stekken, eigenlijk het vermeerderen van de plant zodat je hem nog ergens anders neer kan zetten in de tuin je er misschien iemand anders mee blij kan maken. Knip een tak van de struik af die er zeker al 2 jaar zit, dit kun je herkennen aan de kleur van de tak. Als deze bruin is en de schors wat rimpelig, kun je hem gebruiken. Het werkt eigenlijk net zoals een wilgentak, in de onderkant van de tak maak je wat verwondingen en sneetjes met een mes. Dit hele stuk steek je, ca 30cm, in de grond en zorg dat het goed nat blijft de eerste 6 weken. Je zult zien dat deze dan vanzelf uit zal lopen en hij weer blaadjes aan zal maken. Klinkt dit makkelijk, of niet?

De vlier: waar te vinden en te herkennen?

De vlier plopt vaak op in je omgeving, helemaal als je ernaar op zoek bent, zul je zien dat hij veel vaker voorkomt dan je denkt. Dit komt ook omdat hij heel erg gemakkelijk groeit en op veel plekken. De vlierbloesem is bijna overal te vinden: in de duinen, in bossen en in de weilanden. De struik heeft frisgroene bladeren die als een soort handje met 5 tot 7 blaadjes een geheel vormt, de randjes van de bladeren zijn gezaagd.

In mei en juni heeft hij witte bloemen, deze veranderen daarna in kleine besjes en zullen in september donkerpaars kleuren. De vogels zijn er dol op wat natuurlijk goed is, zo hebben de vogeltjes ook wat te eten maar mocht je er liever enkel zelf van eten dan is het verstandig de besjes af te dekken zodra ze beginnen te vormen.

Klaar met vlierbloesem kweken en laten groeien? Tijd om de vlier te snoeien!

Deze gewone vlier met zijn mooie witte bloesem kan 7 meter hoog worden als je hem niet snoeit en lekker laat gaan, wat niet erg is maar mocht je een kleine tuin hebben, dan kun je hem ieder jaar gewoon wat terug knippen.

Vlinders, bijen en vogels

De gewone vlier is echt een mega bijen en vlinder magneet ze maken veel stuifmeel aan wat erg aantrekkelijk is. De struik is dus niet alleen makkelijk, mooi en lekker maar ook nog eens goed voor de dieren om je heen!

vlierbloesem kweken in de moestuin

Meer lezen over moestuinieren?

In mijn boek ‘De moestuin’ leg ik je er alles over uit hoe je een eigen moestuin aanlegt! Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.