Wortels kweken in de moestuin: zo doe je dat

Ik ben dol op wortelen eten, ermee koken én natuurlijk zelf wortels kweken in de moestuin: en ik kweek ze trouwens ook omdat mijn konijntje Kees er dol op is. Als je net start met een moestuin, zijn wortels lekker makkelijk om zelf te kweken. Zelfs in potten is dit te doen (al moet je er dan wel voor zorgen ddat de pot diep genoeg is, zodat de wortels lekker naar beneden kunnen groeien). Meer weten over wortels kweken in eigen tuin? Hieronder vind je er alles over.

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

Wortels kweken in de moestuin2

Wortels kweken in de moestuin: zo doe je dat

De juiste bodem om wortels te kweken

Voor de wortel is het heel belangrijk dat de bodem niet te dicht en te vast is. Logisch ook als je erover na denkt, een wortel is lang en wil het liefste zonder obstakels naar beneden groeien. Zodra de grond de dicht is en hij heel veel obstakels tegenkomt gaat hij kronkelen wat veel energie kost. Je merkt dat de worteltjes op vaste grond vaak, maar klein blijven en gekke vormen aannemen. Wat natuurlijk heel erg leuk is, een wortel met beentjes!

Voordat je gaat zaaien, is het zeker aan te raden om de grond los te maken. Heb je zware kleigrond, dan kun je er zelfs wat zand en compost doorheen mengen, zodat de structuur wat losser wordt en de wortels beter hun weg kunnen vinden in de bodem.

Zaaien:

Als het warmer weer wordt in het voorjaar en de kans op nachtvorst steeds minder wordt, ongeveer in de maand april, kunnen er worteltjes gezaaid worden. En als je het goed plant, zelfs het hele jaar door. Ook kleine mini worteltjes van een paar weken oud zijn te eten en het loof kun je weer heerlijk verwerken als een pesto.

Houd bij het zaaien wel rekening met de afstand die ze nodig hebben om uiteindelijk niet alleen de grond in de groeien, maar ook het loof van een volwassen wortel kan groot worden. Als je naast deze gezaaide wortels dan weer een ander gewas zaait krijgt deze veel schaduw en kan het gewas zelfs verdrukken. Houd dus altijd de plantafstand aan wat op de verpakking staat. 5-10 cm en tot de volgende rij is dit 20-25 cm.

Wortels kweken in de moestuin1

Standplaats:

Worteltjes houden van zon, maar kunnen ook op een plek waar wat minder zon is prima (groot) groeien.

Verzorgen:

Nadat je gezaaid hebt, kan het zijn dat je of uitgeschoten bent met zaadjes in de rij of je hebt wat dikker gezaaid zodat je zeker weet dat er genoeg opkomt, is het tijd om uit te dunnen. Als er 2 plantjes op 1 plek groeien trek je een zaailing uit de grond. Zodat er een overblijft die voldoende ruimte heeft om te groeien en die geen concurrentie heeft. Dit heet uitdunnen.

Helaas kunnen de wortels wel geteisterd worden door de wortelvliegjes. Deze worden aangetrokken door de geur wan de wortel. Laat de wortel dus lekker met rust en beweeg het loof zo min mogelijk. Mocht de bovenkant van de wortel bloot komen te liggen door regenval, kun je het beste de bovenkant weer bedekken met grond.

Het kan heel goed voorkomen dat het zo warm is, dat de wortelen in de bloei schieten. Laat deze bloemen dan gewoon staan, want deze trekken heel veel insecten aan.

Oogsten:

Wortels kweken in de moestuin duurt ongeveer 3 maanden, van zaaien tot oogsten. Hoe langer je ze laat zitten in de grond, hoe groter ze worden.

Bewaren na het oogsten:

Wortelen kun je lang bewaren in de grond. In de wintermaanden als het kouder wordt groeien ze niet meer door, maar kun je ze gemakkelijk in de grond laten zitten en enkel oogsten wat je gaat eten. Zo blijft de smaak van de wortels ook echt heel lekkerste.

Wortels kweken: dit zijn goede wortelrassen

  • Nantes
  • Purple Haze
  • Parijse Markt 4, ideaal als je bijvoorbeeld de worteltjes in potten wil kweken. Dit zijn namelijk kleine ronde worteltjes.

Meer lezen over moestuinieren?

In mijn boek ‘De moestuin’ leg ik je er alles over uit hoe je een eigen moestuin aanlegt! Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.