Octopus en inktvis schoonmaken: dat doe je zo

Categorieën: Artikelen

Inktvis en octopus (pulpo) zijn bijzondere dieren uit de zee – en voor velen ook een culinair genot. Maar inktvis schoonmaken, zelf in je eigen keuken, is nog best wel een klusje! Je kunt natuurlijk vragen of de visboer het voor je doet, of bij de visboer, groothandel of online een schoongemaakte pijlinktvis in stukken kopen. Maar een hele pijlinktvis aanschaffen en zelf schoonmaken, kan natuurlijk ook: en stiekem best een avontuurlijk klusje om te doen.

Inktvis schoonmaken: dat doe je zo

Octopus… of inktvis?

Maar eh, wat is nou een octopus – en wat een inktvis? Nou, iedere octopus (er zijn wel 115 soorten!) is een inktvis (daarvan zijn er 780 soorten), maar niet iedere inktvis is ook een octopus! Inktvissen noemen we dus de overkoepelende soort, waar octopussen onder vallen.

Als je calamares op de menukaart ziet staan of zelf maakt, gebruik je hier pijlinktvis (in het Engels: squid) voor. Ook kom je op menig restaurantkaart pulpo tegen: dat zijn dus weer die poten en tentakels van de octopus.

 

Een handige video over inktvis schoonmaken

Hieronder zie je een video hoe je zo’n pijlinktvis schoonmaakt. Het is even een klus, en het is aan te raden om goede keukenhandschoenen te dragen, zodat je kleding – en keuken – niet al te vies wordt. Gebruik ook altijd een stevige kunststof of plastic snijplank die je goed af kunt wassen.

 

Toch liever kant-en-klare inktvis?

Een heerlijke en makkelijke inktvissalade maak je supersnel met kant- en klaar gegaarde pijlinktvis of octopusarmen. Was dat vroeger een hele klus om überhaupt te vinden, tegenwoordig kun je de armen gegaard en al uit de supermarkt of bij een goede visboer halen. Althans, als je in het goede seizoen zoekt.

salade met inktvis Miljuschka recepten

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!