Frambozen kweken in de moestuin: dat doe je zo

Frambozen: wie vindt ze nou niet lekker? De zoete smaak van frambozen herken je zo, heerlijk in zomerse drankjes, in ijsjes, als garnering door een salade of natuurlijk in een lekkere cake. Wil je zelf frambozen kweken? Goed idee, want dat is stiekem best makkelijk om te doen, aangezien er weinig verzorging gevraagd wordt.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder hoe je zelf frambozen kweekt.

Hanke Arkenbout Photography covershoot 2020 FloorsMoestuin 27

Fotografie: Hanke Arkenbout

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

Frambozen kweken in de moestuin: dat doe je zo

Frambozen kweken: eerst zaaien/ planten

De vraag die vaak wordt gesteld, kan ik van mijn frambozen pitjes oogsten en hier een plantje van laten groeien? Mijn antwoord is: ja, dat kan – maar het is vrij complex. Ik adviseer dan om een stek te pakken van een plant die iemand heeft staan of een plantje te kopen bij een kweker. Je kan de planten van oktober tot april het beste uitplanten in de volle grond. Ik adviseer ze circa 40 cm boven de grond af te knippen. Niet bang zijn dat je de plant doodmaakt! Wees gerust, dat gebeurt niet. Hierna lopen ze alleen maar meer uit en geeft het jou meer oogst.

De ideale standplaats om frambozen te kweken

Eigenlijk groeien frambozen op iedere grondsoort, maar zorg wel dat ze lekker zonnig staan, dan zullen een stuk meer heerlijke besjes voor jou produceren.

Merk je dat je geen oogst krijgt, dan kan dit liggen aan de bevruchting. De bijen en de hommels moeten de bloemen bevruchten, is er niks te zoeken in jouw tuin of moestuin start dan vooral met vergroenen en plant struiken en planten uit waar deze insecten op af komen. Zonder insecten geen oogst.

Verzorging

In het voorjaar kun je een beetje organische meststoffen toevoegen als compost. Voor de rest van het jaar heeft de framboos niets nodig, het is een vrij makkelijke plant. Het enige dat je wél ieder jaar moet doen, is het snoeien van de plant. Ja, het is zeker de bedoeling om de framboos te snoeien!

Ook moet je letten op zijscheuten die ondergronds hun weg voort gaan zetten. Deze scheuten zijn trouwens makkelijk uit te graven en te stekken. Daar kan je weer iemand anders blij mee maken. De takken waar dat seizoen de vruchten aan hebben gezeten, kun je wegknippen. De nieuwe scheuten laat je zitten. Twijfel je, dan kun je ook alles een stukje korter knippen, dit loopt vanzelf weer uit.

Wanneer zijn de gekweekte frambozen te oogsten?

Zomerframbozen zijn te oogsten van juni tot juli. De herfstframbozen oogst je meestal vanaf augustus tot oktober. Daarom kun je het beste gewoon twee soorten planten als je frambozen gaat kweken.

Frambozen 3

Frambozen bewaren na het oogsten

Frambozen zo van de plant zijn het allerlekkerst en hebben de meeste smaak. Zodra je in de koelkast legt neemt de smaak al af. Heb je te veel geoogst kun je er heerlijke jam mee maken maar ook een frambozen wodka. Ook wel een favoriet hier in huis. Wil je ze toch echt bewaren, dit kan max. 2 dagen. Zorg dat de vruchten niet op elkaar gestapeld zijn maar los liggen. Zo pletten ze elkaar niet.

Frambozenrassen

Zelf heb ik 3 soorten frambozen in de moestuin staan, ik ben er gek op en ik oogst het liefste iedere dag. Daarom heb ik gekozen voor meerdere rassen die na elkaar te oogsten zijn. Zo heb ik een framboos die bessen geeft vanaf begin juni, een framboos die vruchten geeft vanaf juli en een herfstframboos waar ik de bessen tot september/oktober van kan oogsten.

Dit zijn twee aanraders:

  • Malling promise – zomer framboos
  • Fallgold – herfst framboos

Frambozen 1  

Meer lezen over moestuinieren?

In mijn boek ‘De moestuin’ leg ik je er alles over uit hoe je een eigen moestuin aanlegt! Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.