Zelf eetbare bloemen kweken in de moestuin

Categories: ArtikelenTags:

Mijn tuin staat vol met bloemen: ik word er zelf niet alleen blij van, maar ik maak er ook heel veel insecten blij mee! Door veel verschillende bloemen in de tuin te hebben, help je mee aan het vergroten van de biodiversiteit bij jou in de tuin. Hieronder vind je verschillende bloemen die niet alleen mooi zijn, maar die je óók nog eens kan eten.

Zelf eetbare bloemen kweken in de moestuin is niet moeilijk. Niet bang zijn dat het niet lukt, gewoon doen! Om je een handje te helpen heb ik een makkelijk eetbare bloemen zadenbox in mijn webshop, op deze manier zal het al helemaal lukken. Hieronder vind je een kleine toelichting van de gemakkelijke soorten en wanneer je eetbare bloemen beste kan zaaien.

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

zelf eetbare bloemen kweken in de moestuin6 

Zelf eetbare bloemen kweken in de moestuin

Geschikte eetbare bloemen

Viooltje – Deze bloem is erg leuk, want deze zaait zichzelf gewoon uit, dus je zult er na het zaaien steeds meer tegenkomen. Je zaait ze rechtstreeks in de grond van maart tot april.

Oost-Indische kers – Je hebt een klimmende variant die je langs een toogje of rek kan laten groeien. Je zaait ze in mei direct op de plek van bestemming. Een maand later zul je de eerste blaadjes kunnen oogsten en nog een maand later kun je de bloemen oogsten. Zie je: eetbare bloemen kweken is absoluut niet moeilijk!

Korenbloem – Ze worden vrij hoog, dus het is wel aan te raden om ze wat te ondersteunen. Je kunt ze in maart-april direct zaaien in de grond. Hij bloeit dan van juni tot augustus.

Goudsbloem – Met een goudsbloem kun je echt niks fout doen. Dit lukt altijd en de bijen zijn er trouwens ook dol op. Je zaait deze bloem van april tot mei direct in de volle grond. Van juni tot oktober kun je dan genieten van deze oranje/gele bloemen.

Echte kamille – Deze is heerlijk voor de thee en is heel erg rustgevend. Zaai de bloem buiten in maart/april of in september op een plekje waar ook wat schaduw komt.

Komkommerkruid – Deze bloem zaait zichzelf na de bloei makkelijk uit, dus als je vroeg in het jaar zaait, kun je er tot november van genieten en eten. Zaaien op een zonnige plek op de plek van bestemming in april/mei.

Leeuwenbekje – Vlinders zijn er gek op, dus als jij ze liever niet eet, dan trek je er in ieder geval heel veel vlinders mee aan. De zaden kun je, om langer van de bloemen te genieten, ook eerst binnen voorzaaien in de vensterbank. Binnen zaaien doe je vanaf maart tot april, maar het kan ook rechtstreeks in de grond vanaf eind april/begin mei. De bloemen zullen dan wel pas later tevoorschijn komen.

zelf eetbare bloemen kweken in de moestuin1

Voordelen van eetbare bloemen kweken

Naast dat ze er prachtig uitzien, zijn ze dus ook eetbaar voor mens en dier. Want naast dat ze nectar en stuifmeel aanmaken voor bijen, hommels en vlinders, kunnen wij ook gewoon heel veel van deze bloemen eten. Je kunt ze perfect gebruiken als garnering op een taart of op een pizza. Daarnaast staat het ook nog eens heel gezellig in de tuin, vind je niet?

Smaak van eetbare bloemen

Het is niet zo dat eetbare bloemen een heel overheersende smaak hebben en ze smaken vooral een beetje naar hoe de plant ruikt. Soms smaakt het dan ook een beetje naar gras. Mocht je de bloemen oogsten van een bepaald kruid als basilicum, rucola of tijm, dan is de smaak wel wat meer aanwezig. Deze smaak is dan hetzelfde als deze van het kruid zelf.

Let op!

Wil je graag de bloemen eten van een plantje dat je in het tuincentrum hebt gekocht? Doe dit dan niet meteen na het kopen, maar wacht even 2 maanden of koop een biologische variant. Er worden op bloemen namelijk veel bestrijdingsmiddelen gebruikt bij het opkweken van deze bloemetjes. De regels over bestrijdingsmiddelen zijn helaas bij het kweken van bloemen heel erg anders dan bij groenten.

Stop niet zomaar een bloemetje in je mond als je niet weet wat het is. Check altijd eerst even bij iemand als je het niet zeker weer om je heen die er verstand van heeft. Bij twijfel of ruikt het gek: eet het niet op.

Meer lezen over moestuinieren?

Mocht je nou meer willen weten over het kweken van je eigen tomaten, bekijk dan eens mijn boek ‘De moestuin’ deze vind je in mijn webshop. Hierin vind je precies van maand tot maand wat je kan doen in de moestuin. Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.