Doordat je hier eigenlijk alleen de bodem van de pizza bakt kun je er ook een hele snelle versie van maken, door de pizza met bonenspread te maken met een kant- en klare pizzabodem. Je kunt die tegenwoordig heel goed kopen in de supermarkt. Neem dan natuurlijk niet de pizzabodems waar al tomatensaus op zit, maar kies voor bijvoorbeeld een groentebodem of een andere bodem die je nog af moet bakken.
Een ander alternatief voor de pizza met bonenspread is om deze te serveren op flatbread. Je ziet: er zijn genoeg snelle opties te bedenken voor deze lekkere lente pizza.
Toch meer zin in een andere pizza? Deze pizza met champignons is ook een absolute aanrader.


Pizza met bonenspread
Ingrediënten
Deeg voor de pizzabodem
- 500 gr bloem
- 250 ml volle melk
- 50 ml heet water
- 1 zakje gedroogde gist 7 gr
- 2 tl zout
- 2 tl suiker
- 1 scheut milde olijfolie
Bonenspread
- 1 blikje witte bonen 240 gr uitlekgewicht
- 1 el citroensap
- 3 el goede olijfolie
- 1/2 teentje knoflook geperst
- zout en peper
Doperwtensalade
- 250 gr doperwten vers of diepvries
- 10 blaadjes verse munt
- 1 citroen
Bereidingswijze:
Bonenspread
- Giet de bonen af, spoel ze goed onder koud water en laat uitlekken. Doe ondertussen de eetlepel citroensap, de olijfolie en het teentje knoflook in de keukenmachine.
- Voeg de bonen toe en pulseer een aantal keer; er mogen best nog wat stukjes inzitten. Breng dan de bonenspread op smaak met zout en peper.
Pizzabodem
- Roer de gist door het water en laat 10 minuten staan. Meng zout, olijfolie en het gistwater door de bloem en kneed 10 minuten tot een zacht deeg. Maak een bal van het deeg, doe in een kom en laat, afgedekt met een theedoek, rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dit duurt ongeveer een half uur.
- Verwarm de oven voor op 225˚C.
- Verdeel de bol deeg in vier parten. Rol elk part deeg dun uit (gebruik hierbij extra bloem om plakken te voorkomen) Kwast de randen van de pizzabodems eventueel in met wat olijfolie. Bak de pizzabodems in 10 minuten af op 225˚C. Let op deze bodems bak je dus zonder saus.
Doperwtensalade
- Terwijl de pizza's in de oven zitten, maak je de frisse doperwtensalade. Breng in een pannetje water aan de kook en blancheer de doperwtjes 1 minuut. Laat ze afkoelen in ijswater. Hak de munt fijn, rasp de citroen en pers hem uit. Meng de munt, citroenrasp en het sap met de geblancheerde doperwtjes.
- Verdeel na het bakken van de pizzabodems, de bonenspread erover en maak af met de doperwtensalade.
Voedingswaarde per portie
- Vegetarische recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Lente
- Ovenschotel recepten
- Pizza recepten
- Recepten
- Seizoensrecepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.