Kwarktaart met aardbeien
Je hoeft geen patissier te zijn om indruk te maken met deze taart. Dit is namelijk een no-bake kwarktaart met aardbei en vlierbloesem. Oftewel geen gedoe met ovens of baktijden. Ideaal voor warme dagen wanneer je liever niet boven een gloeiend fornuis hangt, maar toch een verfrissende zoete snack wil. En laten we eerlijk zijn, dat is toch precies het soort gemak waar we allemaal van houden?
De bodem is gemaakt van pistachenoten, hazelnoten en vijgen. Geen standaard koekjesbodem dus, maar een verrassend gezonde en smeuĆÆge twist. De combinatie met romige kwark, lobbig geklopte slagroom, en die intens fruitige aardbeienpuree met een hint van vlierbloesem. Ja, dit is puur geluk in taartvorm.
Wat is vlierbloesem en hoe kom ik eraan?
Vlierbloesem is het bloemige goud van de lente! Het zijn de kleine witte bloemetjes van de vlierstruik en ze ruiken alsof de zon er zelf een parfum van heeft gemaakt. De smaak? Een beetje honingachtig, licht-citrusachtig, bloemig en super verfijnd.
Je kunt zelf vlierbloesem plukken in mei en juni, gewoon langs een bosrand of in het park en ik heb het geluk dat het bij mij in de tuin bloeit. Geen zin om te plukken? Vlierbloesem siroop koop je ook gewoon bij de meeste supermarkten, biowinkels of online op de wondere wereld van het internet.
Zelf vlierbloesemsiroop maken? Dit is mijn recept.

Snelle kwarktaart
Het leuke is: deze taart ziet eruit alsof je er uren op hebt staan zwoegen, maar in werkelijkheid kost ‘ie je maar een half uurtje voorbereiding. De koelkast doet de rest van het werk. Even wachten, (moeilijk!) en daarna kun je genieten van een puntje, of twee.
Kleine tips voor een groot succes:
- Gebruik verse aardbeien voor de beste smaakexplosie. Hoe rijper, hoe beter!
- Laat de taart goed opstijven. Ja, geduld is een schone zaak. Na twee uur lijkt ‘ie klaar, maar na vier uur is deze rakker perfect.
- Maak hem een dag van tevoren. Dan is je kwarktaart nog lekkerder en heb je de dag zelf alle tijd voor andere dingen (of gewoon om met je voeten omhoog te zitten).
- Maak ‘m af met wat extra gesneden aardbeien bovenop, een paar eetbare bloemetjes (zoals viooltjes of hoe kan het ook anders: vlierbloesem), en serveer op een mooi taartplateau.

Kwarktaart met aardbei en vlierbloesem
Benodigdheden
- blender of keukenmachine
- staafmixer
- Bakpapier
- Cakeblik
Ingrediƫnten
- 100 gr pistachenoten
- 100 gr hazelnoten
- 200 gr gedroogde vijgen
- 1 el kokosolie
- 10 blaadjes gelatine
- 400 gr aardbeien
- 50 ml vlierbloesemsiroop
- 90 gr kristalsuiker
- 250 ml slagroom
- 400 ml volle kwark
Bereidingswijze:
- Maal de pistachenoten, hazelnoten en vijgen fijn in een keukenmachine of blender. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en druk de fijngemalen noten stevig op de bodem.Ā
- Week de gelatine in koud water. Ā
- Doe ondertussen de aardbeien met de vlierbloesemsiroop en de suiker in een steelpan. Breng aan de kook. Pureer met een staafmixer. Haal 100 gr van het aardbeienmengsel uit de pan en roer de gelatine door de rest van het hete mengsel en haal uit de pan. Laat het mengsel 30 minuten afkoelen buiten de koelkast.Ā
- Klop de slagroom lobbig. Spatel de kwark door de aardbeienpuree. Spatel dan voorzichtig de slagroom erdoor en schenk het mengsel op de bodem. Zet de taart 2 uur in de koelkast.Ā
- Schenk de achtergehouden aardbeienpuree met gelatine erdoor bovenop de taart en laat nog 2 uur opstijven in de koelkast.Ā

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka