Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo

1 dag 20 minuten

Heb jij een vlierbloesemstruik in de buurt? Lees in dit artikel hoe je daar een heerlijke vlierbloesemsiroop van maakt!

Op mijn Instagram-stories heb je het vast al vaker voorbij zien komen: ik pluk regelmatig vlierbloesem uit eigen tuin en maak er dan heerlijke zoete siroop van. De ideale basis voor een frisse limonade!

Met 25 bloesemschermen maak je ongeveer 1 liter vlierbloesemsiroop en het is een superleuk karweitje om te doen, zeker samen met anderen of de kinderen

Vlierbloesemsiroop bewaren

Tip: bewaar de siroop op een droge en koele plek, en na openen altijd in de koelkast. Je kunt hier het beste een (schone!) weckfles voor gebruiken, zoals deze glazen weckflessen met een goede sluiting. Steriliseer deze weckflessen van tevoren altijd goed. Je leest hier hoe je dat doet.

Vlierbloesemsiroop

Eigen vlierbloesem kweken?

Vlierbloesem kweken is erg makkelijk en je kan er van allerlei lekkers mee maken, op meerdere momenten in het jaar. Zo kun je op het moment verse bloemetjes gebruiken om siroop, thee, ijs of jam mee te maken. Leg ze op de pannenkoeken of eet ze in combinatie met rabarber.

Onze moestuin-expert Floor geeft je in dit artikel de informatie die je nodig hebt om deze vlierbloesem-bloemetjes ook daadwerkelijk uit de tuin te kunnen oogsten. Want vlierbloesem kweken in de moestuin is eenvoudiger dan je denkt!

En dus superleuk om die vlierbloesemsiroop mee te maken. Hieronder vind je mijn recept.

 
Vlierbloesemsiroop 2

Zelf vlierbloesemsiroop maken

Heb jij een vlierbloesemstruik in de buurt? Check dan hier hoe je daar een heerlijke vlierbloesemsiroop van maakt! Met 25 bloesemschermen maak je ongeveer 1 liter vlierbloesemsiroop.
4.52 van 87 stemmen
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 dag 20 minuten
Gang Drankjes
Porties 1 liter

Ingrediënten
 

  • 25 stuks vlierbloesemschermen of meer
  • 1 citroen
  • 1 kilo suiker per liter water

Instructies
 

  • Schud de vlierbloesem voorzichtig uit zodat eventuele beestjes eruit vallen. Let op: niet onder de kraan afwassen!
  • Doe de vlierbloesem in een grote pan of bak en zet net onder water. Laat dit 24 uur staan.
  • Zeef het mengsel eerst door een fijne zeef en daarna door een kaasdoek. Vang het vocht op. Gooi de bloemen weg. Meet af hoeveel vocht je dan over houdt. Per liter vocht weeg je een kilo suiker af.
  • Doe het vocht met de suiker, schil van de citroen en het citroensap in een pan en breng dit rustig aan de kook. Laat dit rustig pruttelen tot alle suiker is opgelost. Verwijder de citroenschil en giet de siroop in een schone weckfles en sluit af.
  • Bewaar de siroop op een droge en koele plek. Na openen bewaren in de koelkast.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Vlierbloesemsiroop 2

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.