Aardbeien galette

1 uur 45 minuten

Aardbeien galette

Vandaag neem ik jullie mee de moestuin in. De aardbeienmoestuin om precies te zijn. Aardbeien zijn heel dankbaar om thuis te laten groeien; zelfs op een balkonnetje doen ze het prima. Er gaat niets boven de smaak (en geur!) van aardbeien van de koude grond. Maar je kunt natuurlijk overal verse aardbeien uit Nederland krijgen: vraag maar eens aan je lokale groenteboer! 

Deze aardbeien galette is heerlijk met superverse aardbeien. Galette is overigens officieel een Franse term en wordt gebruikt voor diverse platte deegvormen. Het fijne van deze taart is dat je het niet heel netjes hoeft af te werken. Juist niet, want de charme van de galette zit hem in het ‘rommelige’ van het deeg.

 

 

Aantal aandachtspuntjes

Het deeg voor de aardbeien galette moet wel echt goed gekoeld worden. En het helpt als je voor het maken van het deeg ijskoud water gebruikt. Niet te lang kneden is ook een goed idee. Ik doe 1 eetlepel maïzena door de aardbeien. Dat is soms niet genoeg om al het vocht op te nemen, dus iets meer zou ook nog kunnen. Als de aardbeien galette uit de oven komt zal er flink wat vocht op de bovenkant liggen. Laat het dan even staan tot het goed is afgekoeld en je zult zien dat het geheel een beetje indikt en minder vochtig wordt.

Dat gezegd hebbende; een beetje vocht hoort er wel bij. Dit is geen droge taart! Dus ook niet geschikt om uit de hand te eten… Ik serveer dit graag met grof gehakte witte chocola erover en muntblaadjes. Check meteen even alle recepten met aardbeien.

aardbeien galette

Aardbeien galette

4.36 van 14 stemmen
Bereidingstijd 45 minuten
Koeltijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Dessert
Keuken Hollandse keuken
Porties 8 personen

Ingrediënten
 

  • 150 gr bloem
  • ½ tl zout
  • 1 el kristalsuiker
  • 50 gr kristalsuiker
  • 100 gr roomkaas
  • 115 gr boter koud
  • 500 gr aardbeien
  • 1 el maizena
  • 1 tl vanille
  • 1 tl citroenrasp
  • 1 ei

Om te serveren

  • 50 gr witte chocola gehakt
  • paar blaadjes munt
  • eventueel nog poedersuiker voor erover

Instructies
 

  • Doe bloem, zout en 1 eetlepel suiker in de keukenmachine en pulse om te combineren. Voeg de roomkaas toe en de koude boter en pulse tot je grove kruimels krijgt. Voeg 3-4 eetlepels ijskoud water toe of net genoeg tot het deeg bij elkaar begint te komen.
  • Stort uit op een met bloem bestoven aanrecht en kneed kort tot het samen komt.
  • Maak er een schijf van en verpak in plastic. Leg minimaal 1 uur in de koelkast
  • Pak het deeg uit en rol tussen twee vellen bakpapier uit tot een ronde cirkel van ongeveer 25-30 centimeter. Leg op een bakplaat met bakpapier en doe nog eens 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • In de tussentijd mix je de aardbeien met maizena, vanille, citroenrasp en de rest van de suiker.
  • Verdeel de aardbeien over de top van je deeg en laat 2-3 centimeter ruimte over aan de zijkant.
  • Vouw de zijkanten op en over de aardbeien heen. Je krijgt nu een rand van ongeveer 2-3 centimer. Bestrijk met geklopt ei en sprinkle de extra suiker erover.
  • Bak in de oven voor ongeveer 40-45 minuten of tot goudbruin en gaar.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.