Gezond eten doe je namelijk niet met een krop sla. Je hebt voldoende voedingsstoffen nodig, zodat jouw lichaam optimaal kan functioneren. Omdat ik inmiddels weer hunker naar de maaltijden van de feestdagen, maak ik deze week een voedzame en vooral feestelijke kalkoen traybake. Probeer je het gerecht uit?
Kalkoen
De hoofdrol van dit gerecht wordt vervuld door niemand minder dan de kalkoen. Dit lekkere stuk vlees associëren we vaak met de feestdagen, maar wist je dat het ook nog eens een gezonde keuze is. Kalkoen bevat veel eiwitten en relatief weinig vet. Doordat de smaak mild is, kun je het ook nog eens met enorm veel kruiden en groenten combineren. Mega handig als je nog left-overs in de koelkast hebt liggen. Am I right?
Het vinden van een kalkoen kan best een uitdaging zijn. In Nederland vind je het vlees namelijk niet per direct in de supermarkt. Dat komt omdat wij vooral andere vleessoorten consumeren, zoals kip, varkensvlees en rundvlees. Koop daarom jouw kalkoen bij een goede slager, poelier of vleesboerderij. Je kunt het beste even van tevoren bellen met de vraag of ze het gevogelte verkopen. Houd je niet van bellen? Dan is Google your best friend!
Traybake
Dat ik een fan ben van traybakes hoef ik je vast niet meer uit te leggen. Als je kiest voor een traybake, dan kies je namelijk voor meer tijd voor jezelf en minder tijd in de keuken. Iedereen kan deze geweldige gerechten maken, zonder al te veel moeite. Het bereiden doe je in no-time. De ingrediënten gaan de bakplaat op, die schuif je de oven in en vervolgens doet de hitte zijn werk.
Wist je dat je deze traybake volledig kunt aanpassen, waardoor het zomaar eens jouw nieuwe favoriete gerecht kan worden? Het fijne aan een traybake is juist dat je eindeloos kunt variëren. Geweldig toch! Zo kun je de spruitjes vervangen door jouw favoriete groente. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan broccoli of paprika. En probeer ook eens een andere kaassoort uit, zoals blauwe kaas, camembert of port salut. Én strooi vooral wat extra geraspte kaas of jouw favoriete kruid over het gerecht voor een ultra smaak-boost.
Dit keer ga ik voor de kalkoen traybake, deze traybake neemt mij terug mee naar de feestdagen en al de bijhorende gezelligheid. Kun je nu geen genoeg krijgen van traybakes? Probeer dan ook mijn AVG traybake, cheesy bolognese ballen traybake, pasta pancetta traybake, vega pompoen, bloemkool en kikkererwten traybake, prei en zoete aardappel traybake, Aziatische traybake, kip fajita traybake en teriyaki zalm traybake. Nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan mijn traybake pagina!

Kalkoen traybake
Ingrediënten
- 300 gr spruiten
- 150 gr haricots verts
- 350 gr zoete aardappels
- 1/2 afbak stokbrood (ca. 150 gr)
- 3 el olijfolie
- 2 takjes rozemarijn
- 4 takjes tijm
- 300 gr gebraden kalkoen stukken
- 150 gr brie
- peper
- zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte), 200 graden (hetelucht).
- Boen de zoete aardappels schoon, dep ze droog. Halveer de spruitjes en snijd de zoete aardappels in stukken. Maak de haricots verts schoon en halveer ze. Leg de groenten op een grote bakplaat met bakpapier. Snijd het brood in blokjes (dit hoef je niet eerst af te bakken).
- Voeg 3 eetlepels olijfolie toe aan een kom. Hak de rozemarijnnaaldjes fijn en ris de blaadjes van de tijm af. Meng door de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Schenk het olijfolie-kruidenmengsel over de spruitjes, haricots verts en zoete aardappels op de bakplaat. Zorg ervoor dat alle groenten gelijkmatig bedekt zijn. Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en rooster de groenten gedurende 30 minuten.
- Let op: Leg na 15 minuten de gebraden kalkoenstukkent tussen de groenten. Snijd brie in stukken van ca 0,5 centimeter dik en leg ze op de groenten en kalkoen.
- Haal de traybake uit de oven zodra de groenten gaar zijn, de kalkoenstukken zijn opgewarmd en de brie licht gesmolten is.
Tip!
- Je kunt bij een traybake variëren met allerlei groenten en kaassoorten. Denk aan: broccoli, paprika, aardappelen. Een blauwaderkaasje, camembert of port salut doen het natuurlijk ook goed in een traybake. Of strooi er wat geraspte kaas over.
Kalkoen braden
- Heb je geen gebraden kalkoenpoten, braad deze dan eerst zelf. Bak ze op hoog vuur eerst aan in een braadpan en draai daarna het vuur laag en braad in zo'n 60 minuten gaar. Let op: Zit er te weinig vocht in de pan, voeg dan een scheutje water toe.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.