Pittige pulpo (octopus) met koolsalade

Tijd

Pittige pulpo

Afgelopen zomer maakte ik al een makkelijke versie van een salade met octopus. Vervolgens kwam daar op instagram nogal wat commentaar op, want octopus en inktvis roept blijkbaar nogal wat verwarring op.

Afgezien van het feit dat we de namen links en rechts door elkaar heen gebruiken is een octopus simpelweg een soort inktvis. Mysterie opgelost. De octopus is van zichzelf erg taai dus om hem eetbaar te maken moet je hem tegen een steen slaan zoals ze in Griekenland doen.

Bevriezen schijnt hetzelfde effect te hebben. Of je kunt gewoon mijn recept hieronder volgen voor de pittige pulpo.

Om te beginnen begin je met het koken van de octopus in de rijstwijn en het water. Laat het rustig stoven met het deksel op de pan tot de pulpo goed gaar is.

Chilipasta

Dit gerecht heet natuurlijk niet voor niks ‘pittige pulpo’ dus deze chilipasta hoort bij het gerecht. Je kunt overigens, in plaats van verse stengels citroengras te gebruiken, ook geraspt kopen Dit kun je van het merk Go-Tan heel makkelijk kopen in de supermarkt. Ik heb altijd een potje klaarstaan voor als ik snel ergens citroengras aan wil toevoegen.

In de chilipasta gaan hele hete rawitpepers. Ben je nou niet zo’n fan van superheet? Je kunt ook andere pepers gebruiken die iets milder zijn. Dat is een persoonlijke keuze.

Koolsla

De pittige pulpo maak je vervolgens af met een lekker frisse koolsla. Ik geef daar een Vietnamese twist aan door er nước mắm chấm voor te gebruiken. Dat maakt de koolsalade echt anders en heel erg lekker. Past perfect bij de pittige pulpo!

pittige pulpo met koolsalade

Pittige pulpo (octopus) met koolsalade

Een heerlijke Aziatische stijl pittige octopus met koolsla
4.5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vietnamese
Porties 4 portie(s)

Benodigdheden

  • barbecue of grillplaat

Ingrediënten
 

  • 1 kg verse octopus
  • 160 ml rijstwijn
  • 160 ml water
  • 2 stengels citroengras

Voor de chilipasta

  • 2 stengels citroengras
  • 1 grote sjalot
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rawit-peper
  • 75 ml neutrale olie
  • 1 el suiker
  • 1 el vissaus
  • 2 el water

Voor de salade

  • 1/4 spitskool
  • 1/4 komkommer
  • 1 sjalot
  • 1 wortel
  • 4 el nước mắm chấm
  • 2 cm gemberwortel
  • 50 g gezouten pinda’s

Instructies
 

  • Doe voor de pulpo de octopus met de rijstwijn, het water en het citroengras in een stevige braadpan en sluit af met een deksel. Laat 1 tot 1,5 uur stoven op het laagst mogelijke vuur tot de octopus zacht is (een puntig mesje moet gemakkelijk in het dikste gedeelte van het vlees glijden). Laat afkoelen, of leg de octopus afgedekt in de koelkast tot de volgende dag.
  • Verwijder voor de chilipasta de buitenste bladeren en de uiteinden van de stengels citroengras en hak het citroengras fijn. Pel en snipper de sjalot. Pel en pers de knoflook.
  • Halveer de rawit-peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper fijn. Verhit een scheut olie in een pan en voeg het gehakte citroengras toe. Laat kort stoven en voeg vervolgens de sjalot en knoflook toe. Bak het geheel 5-10 minuten zachtjes tot alles bruin begint te kleuren. Voeg dan de suiker toe en bak deze kort mee. Voeg als laatste de rawit-peper, de vissaus en het water toe. Verhit tot het vocht volledig verdampt is.
  • Snijd voor de salade de kool fijn. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in halve maantjes. Pel en snipper de sjalot. Rasp de wortel. Meng de gesneden groenten met de overige ingrediënten in een kom.
  • Snijd de tentakels van de octopus zo dicht mogelijk bij het lijf af. Gooi het lijf weg. Gril de pulpo enkele minuten op de barbecue of grillplaat, tot hij iets geblakerd is aan de buitenkant.
  • Schep de salade op een schaal. Bestrijk de pulpo rijkelijk met de chilipasta, leg de tentakels op de salade en serveer.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!