Mijn ideale bouillon recept: voor kipbouillon en groentebouillon

Deze bouillon geeft je gerechten een echte smaak-boost en het beste nieuws? Het maken van bouillon is appeltje-eitje. Ja, het kost wat tijd, maar je hoeft er maar weinig voor te doen behalve wachten, en eerlijk: wachten wordt een stuk leuker als je weet wat voor lekkere dingen je straks hebt om mee te spelen.

Ingrediënten, tijd en liefde: de heilige drie-eenheid

Een klassieke bouillon bestaat eigenlijk uit botten (kip, rund of zelfs vis), wat knapperige groenten zoals wortel, prei, ui, en wat smaakmakers zoals laurier, peperkorrels en een kruidnageltje hier en daar. Heb je het geheim door? Er zijn geen ingewikkelde trucs nodig, alleen goede kwaliteit ingrediënten en wat geduld. En laat je niet misleiden: deze basis maken is niet alleen voor Michelin-chefs of tradwives met zeeën van tijd, het is voor iedereen met een pan, wat botten en een vrije middag. Pro tip: zet je pan in de oven! Zo heb je minder omkijken naar het koken en kun je rustig verder met je dag. Het resultaat? Een heldere, smaakvolle soep(basis) die een beetje smaakt alsof je urenlang liefde in een kom hebt gegoten.

Altijd in de vriezer!

Mijn advies? Maak lekker veel en vries het in porties in. Echt, een restje in je vriezer kan levens redden. Van een wokschotel tot een doordeweekse pasta—met een beetje van deze magische bouillon til je elk gerecht net even naar een hoger niveau. Plus, het voelt een beetje als cheaten: je trekt een blokje uit de vriezer, gooit het in de pan, en bam! Alles smaakt alsof je uren in de keuken hebt gestaan. En nog een tip: gebruik siliconen ijsblokvormpjes. Super handig om kleine porties in te vriezen, en ze knallen zo uit de vorm. Dus de volgende keer dat je je afvraagt waarom je pasta niet smaakt zoals in dat Italiaanse tentje op de hoek, dan weet je dat dit het geheime ingrediënt is. Een beetje werk, een heleboel smaak en nul gedoe—zo simpel kan lekker koken zijn. Dit doe je met je bouillon: Papardelle met runderragùRomige Oosterse pompoensoep of maak deze Stoofschotel met bokbier.

Hartstikke gezond

Het lekkerste van een bouillon is als je die ook helemaal zelf gemaakt hebt. Een bouillonblokje op zijn tijd moet natuurlijk kunnen, maar bedenk wel dat daar heel veel smaakmakers en zout in zitten. Vandaar dat ik hier een groente recept met je deel dat je helemaal zelf kunt maken. Een zelfgetrokken bouillon zit namelijk vol goede stoffen. Het helpt je je immuunsysteem verbeteren, is goed tegen cellulitis en heeft een geweldige umami-smaak. Ken je de kippenbouillon nog van je oma als je ziek was vroeger? Dit recept is dan ook een natuurlijke penicilline voor je. Zelf bewaar ik altijd alle karkassen en schillen om daar zo een keer in de week een heerlijke bouillon van te trekken. Nog een extra tip van mij: Als je de kipkarkassen weglaat, verdubbel je de hoeveelheid groenten. Doe er ook 2 pastinaken bij en laat maar 20 minuten koken. Anders wordt de groentebouillon te sterk. Wil je nog meer weten over: Bouillon maken: tips, trucs en toepassingen!
Groentebouillon
Totale tijd3 uur 5 minuten

Basis-bouillon (groentebouillon of kipbouillon)

4.30 van 58 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)
  • 3-4 kipkarkassen
  • 2 uien doormidden
  • 4 kruidnagels
  • 1 knoflookbol doormidden
  • 2 wortels geschild en in stukken
  • 2 preien schoongemaakt en in vieren
  • 1 laurierblad
  • 8 peperkorrels
  • 7 gr zout
  • kruiden zoals tijm, peterselie, rozemarijn eigenlijk wat je nog in de koelkast hebt liggen

Bereidingswijze: 

  • Steek de kruidnagels in de uien. Doe alles samen in een grote pan en giet er ruim water overheen. Breng het geheel dan aan de kook.
  • Draai zodra het vuur laag zodra het kookt. Laat de groente bouillon vervolgens 3 uur lang sudderen. Schuim het eerste half uur regelmatig af. Let op want de bouillon kookt in. Voeg zelf water toe als het te droog wordt.
  • Zeef je soep na 3 uur en je bouillon is klaar.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.